HemIdrottsprofilEmmy Jonsson hade framgångar både i Östers IF och Smålandslaget

Emmy Jonsson hade framgångar både i Östers IF och Smålandslaget

En av de mest framgångsrika spelare som har fostrats i Madesjö IF är utan tvekan numera 35-åriga Emmy Jonsson, som spelade i Smålandslaget och i Östers IF, som då höll till i näst högsta divisionen. Som kuriosa kan nämnas att Emmy Jonsson hann med att bilda anfallsduo i Öster tillsammans med Sofia Jakobsson, numera proffs i Real Madrid och sedan flera år etablerad i damlandslaget.

Redan som femåring började Emmy tillsammans med kompisen Emmie Johansson med fotbollen hemma i Flygsfors/Gadderås IF.

–Vi var de enda flickorna och fick spela med pojkarna och klädde om i bastun på Flöget. Två år senare började vi spela med Madesjö IF där Jerssica Gunnarsson var tränare. Som 13-åring kom jag med i A-lagstruppen, vilket jag inte så lite stolt över, berättar Emmy Jonsson.

Tränare i Madesjö IF var Per Olausson och Bengt Nilsson. När Emma Jonsson fortsatte studierna på fotbollsgymnasiet i Nybro fick hon Stefan Andersson som tränare, en uppgift han hade inlett även i Madesjö.

Träffade livskamraten

–Min livskamrat Martin Jonsson, som är ett år äldre än jag gick också på fotbollsgymnasiet och vi har varit tillsammans sedan dess. Träningspassen på fotbollsgymnasiet var tuffa och vi brukade till och med köra en timme varje morgon.

På den här tiden spelade Madesjö i tvåan och utöver A-laget var Emmy Jonsson med i Smålandslaget, där hon spelade vänsterback, men var forward i klubblaget.

Glatt signalerar Emmy Jonsson efter ett av hennes många mål i Östers IF.
FOTO: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

Värvades till Öster

Tränaren för Östers damlag var Martin Sjögren, som numera är förbundskapten för Norges damlandslag, ringde Emma Jonsson och lyckades omgående få henne att byta klubb.

–Jag var då 19 år och Öster hade åkt ur damallsvenskan. Första halvåret i Växjö hade jag ingen bostad, men min pappa, Stig-Allan Johansson körde fyra gånger i veckan sträckan Nybro-Växjö.

Snart fick Emmy Jonsson bostad och började studera i Växjö. Under fem år spelade hon för Öster, men utan att lyckas gå upp i Damallsvenskan. Som bäst blev det en andraplacering i näst högsta serien.

Tio pass i veckan

–I Öster var det tio träningspass i veckan.  På vintern var vi i Tipshallen och som regel spelade vi matcherna på Gamla Värendsvallen. Det var en rolig tid i Öster, där jag verkligen trivdes.

Sedan valde hon att flytta hem till Nybro 2010 och då blev det Madesjö IF på nytt, som fortfarande var i tvåan.

–Jag blev mamma till vår dotter Felicia 2012 och slutade då med fotbollen. Efternågra års uppehåll blev jag tränare för flickor i Madesjö IF och är inne på fjärde säsongen. Vi är fem personer i ledarstaben och bland spelarna är Felicia, som hunnit bli nio år. Jag hoppas att hon fortsätter med fotbollen, men det är något som hon givetvis själv får avgöra.

Numera är Emmy Jonsson dessutom med i Madesjö IF:s styrelse och tycker det är intressant att få vara med och påverka.

– Fotbollen har inneburit mycket positivt för mig. Det har varit och är lärorikt att hålla på med idrott, då man lär sig så oerhört mycket. Det handlar bland annat om respekt för medmänniskor och som ledare för de unga flickorna har jag en viktig uppgift, säger Emmy Jonsson.

INGVAR GUNNARSSON

POPULÄRT