HemMitt HusdjurEric har en egen ponny, Tammy

Eric har en egen ponny, Tammy

Eric Adolfsson går i sexan och har ridit i snart fem år. Sedan ett år tillbaka har han sin egen ponny Horeb Tammy.

När Eric började rida hos Johanna Isacsson, Stall Simontorp, red han i början lektion en gång i veckan, men ganska snart utökades det till två lektioner i veckan och att låna en ponny på helger och lov och även vara med på olika kurser i stallet.

Trivs i Simontorp

När Eric började växa ur ponnyerna som finns i verksamheten stod valet mellan att börja rida någon annanstans eller att skaffa en egen, större, ponny.

Ett lätt val, tyckte Eric.

-Jag ville inte byta stall, för jag trivs så bra här och har så bra kompisar i stallet.

Familjen började leta ponny till Eric och den fjärde ponnyn han provred var Tammy.

-Först var jag lite tveksam, minns Eric, men bestämde sig snabbt för att han ville provrida Tammy igen. Ett par veckor senare var ha tillbaka i Fjärås i närheten av Kungsbacka för att träffa Tammy och provrida en andra gång. Denna gång kände Eric att det här var en ponny han ville ha. 

Innan köpet var klart var det dags för veterinärbesiktning och Eric var lättad när det var klart och han kunde lasta sin alldeles egen ponny och börja bilresan till Nybro och Tammys nya hem i Stall Simontorp.

Tammy är ett d-ponnysto född -08 av rasen welsh cob. 

Eric berättar att det i början var ovant att rida Tammy som är större än de ponnyer han var van vid.

-Hon har stor galopp och jag fick jobba mycket i början, berättar Eric.

Tammy har tävlat lite hoppning med sin tidigare ryttare och Eric och Tammy har varit på några pay and jump på sin hemmaklubb Södermöre ryttarförening. Eric och Tammy tränar både hoppning och dressyr för Johanna Isacsson varje vecka och Eric vill gärna tävla hoppning med Tammy framöver. 

Eric har två stallfria dagar i veckan och då är det hans mamma Isabelle som antingen rider eller tömkör Tammy.

-Det är en fördel att jag också rider Tammy, för då blir det lättare för mig att förstå vad det är Eric behöver jobba med, säger Isabelle.

Gullig och snäll

Eric beskriver Tammy som gullig och snäll. 

-Men det finns också utmaningar och sånt som vi behöver jobba på. Hon tycker inte om vatten och vill helst gå runt vattenpölar istället för igenom.

Tammy och Eric är överens om att hoppa och vara i skogen är det allra roligaste. 

-I skogen är Tammy piggare än i ridhuset, säger Eric.

Eric bor i närheten av stallet och kan cykla dit, men hans mamma är med när han rider. Eric och hans stallkompisar tillbringar mycket tid i stallet på lediga dagar och hjälps åt med stallsysslor förutom att ta hand om och rida sina egna ponnyer. 

När det bjuds på godsaker äter Tammy gärna de flesta sorters frukter och även grönsaker och när det ska vara extra gott får hon ibland en blandning av blötlagda havregryn och äppelmos.

På lugnare skogsturer i skritt och trav rider Eric gärna barbacka, men ska han galoppera i skogen är det bäst med sadel på.

Det första året med egen ponny har varit roligt.

-Det allra bästa med Tammy är att hon är så snäll, säger Eric.

Josefine Lindman

POPULÄRT