HemNyheter”Ny Brew” – Nybrosonen Victor lanserar finkaffe direkt från Colombia

”Ny Brew” – Nybrosonen Victor lanserar finkaffe direkt från Colombia

Inte varje dag får Nybro ett ”finkaffe” uppkallat efter sig. I dagarna öppnar Victor Magnusson med företaget Bakáno upp sin webbutik där du kan köpa ett smakrikt specialkaffe direkt från hans hemby i Colombia.

31-årige Victor Magnusson är född och uppväxt i Nybro. Efter studier på Åkrahällskolan flyttade han 2011 till Dominikanska Republiken för volontärarbete. Där träffade han sin blivande fru Liz, som då var bosatt i Spanien. 2015 gifte sig paret på Mallorca. De valde därefter att bosätta sig i Colombia där Liz har sina rötter. Området heter Quindo, och är ett av de bästa områdena i Colombia för kaffeodling.

Hela bygdens stora liv handlar om kaffe. Victor kunde tack vare sina språkkunskaper i spanska kommunicera och lära känna flertalet kaffebönder samt de som rostar kaffet m.fl. Kunskapen om kaffe växte och till slut fick han idén att hjälpa kaffebönderna genom att starta eget företag.

Victor på 1800 meters höjd i Colombia med en av odlarna som heter Jorge Leal.

Bakáno – mer hållbart

–Jag driver tillsammans med min fru företaget Bakáno, (betyder coolt på colombiansk slang), med syftet att leverera ett hållbart och unikt special kaffe. Bönorna som används växer på ca 1800 meters höjd i ett kyligare klimat i mineralrik vulkanjord, vilket gör att de blir mer näringsrika, större och innehåller mer fina smaker vid rostning, utan de brända beska tonerna som vanliga kaffesorter har. Bönorna plockas för hand och lämnas sedan till ett lokalt rosteri. Rostaren heter Carlos och har ungefär 25 års erfarenhet. Eftersom vi bor i området kan vi följa produktionen från kaffeplanta till kaffekopp, berättar Victor.

– Vi betalar ett högre pris till de lokala odlarna för att stödja dem till en hållbar produktion som hjälper dem att kunna fortsätta producera de bästa kaffebönorna. 

”Ny Brew”– Nybrokaffe

Nyligen har Victor varit hemma hos familjen och planerat upp för säljstart av kaffet via nya hemsidan.

– Vi har tagit fram en special rostning med nybronamnet ”Ny Brew” anpassad för kaffedrickare som är vana vid en mörkare rostning, och hoppas förstås på bra respons. Kaffet finns att köpa genom vår hemsida bakano.se. Jag ser till att det transporteras direkt från Colombia till min familj i Nybro, som sedan levererar direkt hem till din dörr. (inom lokaliteten). Eftersom vi inte har några kostnader med lokaler eller rosterier i Sverige kan vi också hålla ett riktigt intressant pris, säger Victor.

– ”Finkaffe” kostar idag omkring 400 kr kilot, men tack vare lokala kontakter i Colombia med bönder och rosterier kommer vårt pris att ligga på ungefär 200 kr kilot.

–Bakáno vill erbjuda ”Sveriges mest exklusiva kaffetermos”. Alla borde kunna njuta av ett riktigt gott kaffe varje dag, till och med i en kaffetermos med ett finkaffe av bästa kvalitet till rätt pris, avslutar Victor.

POPULÄRT