HemBrovaktens krönikaLär dig allt om Päs och Gutt!

Lär dig allt om Päs och Gutt!

Redaktionen önskar en glad midsommar med brovaktens kuss i redig Nybroitiska, från vår sommartidning.

Det var en lugn förmiddag vid broräcket. Bäcken gled extra långsamt och staden liksom vilade sig i form. Men plötsligt bröts tystnaden. Loa från NybroExtra kom över Torget.

-Hej, Brovakten. Vakna till nu. Dags att jobba. Vi behöver hjälp med vår Sommartidning. Skriv nåt riktigt Nybroitiskt.

-Ok, sa jag. Vad tänker du på?

-Språkkurs! Turisterna är på väg. Nya ansikten, nya röster, nya dialekter. Du har ju skrivit kurser i Nybroitiska två gånger tidigare. Succéer och väldigt nyttiga. Gör ett avsnitt tre. Snabbt. Så människor kan prata med varandra, fast på redigt Nybromål!

-Ska försöka, jag kommer bort med en text i morgon. Vad ska du göra fram till dess.

-Gutt! Dags å päsa lite, tror jag. 

Få är mera Nybroitiska än Loa. Så i årets språkkurs får du lära allt om de två superlokala orden han precis sade, ”päsa” och ”gutt”. 

I delar av södra Sverige säger man päsa om den där fina stunden efter en rejäl måltid, typ bestående av nio kroppkakor eller nåt annat bastant, när det bara finns en sak att göra. Smälta maten halvsovande på rygg.

Päsa i Nybro

Men i Nybro har vi låtit ordet päsa få en bredare men väldigt lokal betydelse. Precis alla lägen där man behöver luta sig bakåt en stund är ”päs”. En stunds vila i kontorsstolen med fötterna på skrivbordet är typiskt Nybroitisk päs. I Nybro är man mån om sina päsiga stunder. Trötthet efter maten, typ paltkoma, är vanligt överallt. En behaglig men nödvändig stund. Men det är en väsentlig skillnad i Nybro. Ett äkta Nybroitiskt päs är sällan en överraskning. Tvärt om alltid något man planerar för.

-I eftermiddag ska jag mest päsa, kan man säga i Nybro. Eller man kan man planera en ledig söndag med orden ”först päsa lite, sen får vi se”.

Nu tänker ni att Nybroborna är lite lättsamma och rentav lata av sig. Inget kan vara mera fel. Här är man bara noga med sina liv. Så pass att den den så viktiga återhämtningen efter nåt jobbigt, eller päset som vi säger, aldrig glöms bort. Tvärt om hedrar vi ofta en redigt fin stund av päs med att lägga det först. Innan själva jobbet. Som den optimala uppladdningen. I Nybro är päs inget mindre än en konstform.

Alla vet att Nybrobon också är väldigt poetisk. Vi gillar saker och ord som rimmar. Så när resten av svenskarna hälsar varandra med ett ”trevlig sommar” så kan en redig nybroit mycket väl i stället önska någon ”päs i gräs”. Kort, tydligt, trevligt. För vad är mera somrigt än ett rejält päs på en gräsmatta?

Vi säger gutt!

Men ska du prata riktig Nybroitiska så är det framför allt ett ord du absolut måste börja använda. Gutt! Det är ett genialiskt litet ord som visar att en person från Nybro i allmänhet är positiv till allt och alla!

Först ska vi beskriva vad vi inte menar när vi säger gutt. Det Nybroitiska guttandet ska inte blandas med det norska. Där betyder gutt ju pojke.

Kanske har du hört någon i Sverige säga gutt när man menar stjärt. Särskilt om den råkar sitta på en tjej. Så säger man inte i Nybro. Vi kallar denna vackra kroppsdel för rumpa på både killar och tjejer. 

I Göteborgsområdet har man ibland höra folk använda ”gött”. Som i ”det är la gött”.  På långt håll är det besläktat med det Nybroitiska ”gött”. Båda har ett ursprung i ordet ”gott”. Men det finns en viktig skillnad. Ett Nybroitiskt gutt beskriver precis allt som är bra och positivt. Kort och koncist, inget krångel, alltid ordet ”gutt”.

Så här kan man uttrycka sig. 

På svenska kanske man säger: Vilken trevlig måltid du bjöd på idag! På Nybroitiska: gutt!

På svenska: inget är som svenska jordgubbar. På Nybroitiska: gutt!

På svenska: kyssas och kramas är trevligt. På Nybroitiska: gutt!

På svenska: ett bad är skönt när det är sommar. På Nybroitiska: gutt!

På svenska: efter pizzan sitter det aldrig fel med några kroppkakor. På Nybroitiska: gutt!

På svenska: så roligt att Nybro Vikings vann matchen och gick upp i allsvenskan. På Nybroitiska: gutt!

Kan ett språk bli effektivare och vackrare? Det lilla Nybroitiska ordet gutt är det viktigaste man behöver för att ha ett samtal vänner emellan i vår härliga kommun. Aldrig fel och alltid välkommet! Pröva får du se. Det kommer att kännas – gutt!

Ha det gutt! Päs i gräs!

Så ä dä ska ja sä’da!

Brovakten

POPULÄRT