HemNyheterVälbesökt på invigningen av nya temalekplatsen i Badhusparken

Välbesökt på invigningen av nya temalekplatsen i Badhusparken

Det har arbetats intensivt med att färdigställa den nya temalekplatsen i Badhusparken och nu var det dags för invigning. Solen sken och många, både barn och vuxna, hade tagit sig till Badhusparken för att vara med på invigningen.

Många barn lekte redan för fullt på den nya lekplatsen när Kenneth Petersson, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, höll sitt invigningstal.

Kenneth berättade att inspiration till temalekplatsen hämtats från brunnsepoken och de byggnader och miljöer som fanns i Badhusparken under den tiden.

-Det var liv och rörelse i Badhusparken både då och nu.

I sitt tal citerade Kenneth Astrid Lindgren.

-”Det står väl inte i Mose lag att gamla kärringar inte får klättra i träd” och ”Vi lekte och lekte och lekte, så det är underligt att vi inte lekte ihjäl oss”.

Men fortsatte med att säga att:

-Lek kan vi inte få för mycket av, innan han klippte banden till trumpetfanfar av Peter Gripstrand som spelade introt till Här kommer Pippi Långstrump.

Alla ska trivas

Thomas Bergström har varit projektledare för temalekplatsen och säger glatt att lekplatsen till och med blev bättre än han trodde.

I Nybro kommun finns en handlingsplan för hela kommunens lekplatser och en prioriteringsordning för när de ska utvecklas och förbättras.

-Den förra lekplatsen här i Badhusparken var gammal och sliten och det var dags att göra iordning den, säger Thomas, som poängterar att det allra viktigaste är att en lekplats har ett högt lekvärde, så barn vill vara här och leka.

Det är också viktigt att lekplatser är utformade på ett sätt som främjar barnens fantasi. Lekotop är ett begrepp som innebär en plats där lek och landskap är sammanflätade och där leken utgår från en miljö av växter. I Badhusparken finns bland annat smultron och mynta som växer bra i den sandiga miljön.

Alldeles intill lekplatsen finns ett utegym och mellan gymmet och lekplatsen har man valt att ta bort buskarna som tidigare växte där och istället ha träd med högt grenverk som gör att föräldrar kan träna på gymmet och samtidigt ha uppsikt över sina barn på lekplatsen.

Gott om sittplatser finns det på lekplatsen och möjlighet till skugga.

-Både barn och föräldrar ska trivas här, säger Thomas Bergström.

Josefine L

Peter Gripstrand spelade trumpetfanfar.
Syskonen Naya och Nizar
Klätterställningen var populär. 
Kenneth Petersson höll invigningstal.

2-åriga Asia gungade.

Basel Yousfi tyckte att det var roligt med en ny lekplats.
-Hoppas det byggs en lika fin lekplats i Alsterbro, där jag bor, sa han.
Theus Johansson och Walle Wiliamsson gillade nya lekplatsen.
En krokodil att leka på.

Wilma var en av alla besökare i Badhusparken under invigningen.

Novalie med sin pappa Jimmy.

Thomas Bergström är projektledare för den nya lekplatsen. 

-Pelarna vid portalen jag står vid är likadana som på vattenkiosken, berättar han.

POPULÄRT