HemNyheterSå laddar du för att fira Trandagen!

Så laddar du för att fira Trandagen!

Nu är det dags att ladda för en av årets viktigaste dagar för oss i Nybro – Trandagen! För av alla traditioner är det den som är allra mest Nybroitisk. Att fira tranan genom att hänga en strumpa på sängen är riktigt lokalt, i ett område av sydöstra Sverige med Nybro i mitten!

I år kan man dessutom fira Trandagen lite extra mycket, för den kommer som en festlig inledning på påskveckan.

Här är lite praktisk information om Trandagen, också kallad Nybros nationaldag!

Enligt traditionen firas tranan den 25 mars, alltså på Jungfru Marie bebådelsedag.

Barn hänger upp strumpor på sänggaveln kvällen den 24:e, och när de vaknat på morgonen efteråt har Tranan (eller kanske någon vuxen) fyllt strumporna med godis.

I moderna tider, i takt med att man försöker begränsa godisdagen för barn till lördag, så har man praktiskt flyttat Trandagen till närmaste helg, i år alltså lördag den 23:e.

Marie bebådelsedag är 9 månader innan jul, och i Sverige firas den också som våffeldagen. Det är från början ett hörfel, begreppet Vår fru (gammalt begrepp för Jesus mamma) missförstods som ”våffla”.

Här är andra vanliga frågor om Trandagen som vi hört i Nybro.

Är det ok att flytta godiset och strumporna till närmaste helg?

-Jadå, det är mycket bättre att göra så än att inte fira alls. En så lokal tradition är roligt om den kan leva vidare. Introducera gärna nyinflyttade i hur det går till.

Är det bara godis som kan ligga i strumpan?

 -Nej, i många familjer har man moderniserat traditioner med små leksaker eller böcker, eller använder strumpan och tran-traditionen för att berätta saker, genom en kul lapp, som barnet längtat efter. Typ en rolig resa eller ett småsyskon.

Vuxna då, kan de hänga upp strumpor?

-Ja, för många som växt upp i Nybro är traditionen så viktig att man fortsätter som vuxna. Ett kärleksfullt sätt att ge varandra små presenter inom familjen. 

-För det viktigaste är ju att man firar med glädje och på ett kul, kreativt sätt. Och, som sagt, att vi alla deltar i Trandagen och för den vidare in i våra barns familjer och traditioner. Så mysig Trandag på er allihopa. Och lite extra godis så här lagom inför påsk är ju aldrig fel!

POPULÄRT