HemNyheterEfter Hockeyförbundets kritik: Nu byter Nybro Vikings namn!

Efter Hockeyförbundets kritik: Nu byter Nybro Vikings namn!

Nu är det klart: Nybro Vikings byter namn inför säsongen 24/25. En lång tids arbete är i mål och nytt namn och ny tröja presenteras idag.

Allt började egentligen på andra sidan Atlanten för några år sedan. I NHL, som inspirerat många svenska klubbnamn, plockade man bort namn som var kopplat till folkgrupper eller felaktiga historiska fakta. I Sverige följde Frölunda trenden och ordet Indians togs bort, eftersom de rimligen inte har med Göteborg att göra. Svenska hockeyförbundet har nu hört av sig till övriga klubbar som har namn som syftar på folkgrupper eller historia och bett dem uppdatera sina namn, ifall de innehåller fel.

NybroExtra har talat med kommunens kulturstrateg Primo Avrillo, som blivit inblandad i namnbytet. Varför?

-I avtalet som ger klubben rätt att sälja namnet på ishallen finns en klausul som säger att kommunen har möjlighet att påverka klubbens namn, eftersom hockeyn är en viktig del av vår marknadsföring och rykte. Sedan i höstas har vi arbetat hårt med frågan. Efter kontakter med Länsmuseet står det helt klart, det har aldrig bott några vikingar i Nybro. Dessutom hade vikingarna aldrig hjälmar med horn. Det är en myt. Troligen kommer namnet från Nybroförfattaren Runer Jonssons utmärkta ungdomsböcker, men på Länsmuseet är man tveksamma till om man kan bygga en modern klubb på fantasier. De rekommenderar ett byte. Vi på kommunen är inne på samma linje.

Vi frågade Primo Avrillo vilka alternativ de jobbat med.

-I mina gamla hemtrakter, i norra Italien, är man stolt över sina mattraditioner. I arbetet har vi tyckt att Nybros hockeylag kunde ha ett namn som anknöt till lokalt älskad mat. Första förslaget var kroppkakor, men det blev inte så lyckat. Dels så kunde man inte se på det gråa klotet på tröjans bröst vad det var, och så funkar det inte på tuff engelska. Nybro bodycakes är inte tillräckligt bra. Andra alternativet var pizza, för det äts mycket här i kommunen, men vi kunde inte komma överens om vilken pizza man skulle ha på bröstet. Kommunalråden ville ha quattro stagioni, resten av kommittén ville ha kebabpizza.

-Nästa förslag var de populära våfflorna som serveras på Qvarnaslät, och där kunde vi enas. Linneuniversitetets designutbildning har nu gjort en tröja på det temat, och klubben heter från 1 augusti Nybro Waffles IF. Jättebra namn, tycker vi, positivt, unikt, Nybroitiskt. Det blev kommunens förslag och slutligt beslut fattas på ett medlemsmöte i hockeyklubben på onsdag.

Hur ser de nya tröjorna ut då? När får vi se dem.

-Den är väldigt snygg och signalerar mycket glad effektiv hockey. Grundfärgerna är samma som idag. På bröstet finns ett våffelhjärta lite lätt på snedden med en klick grädde och sylt. Men mest stolta är vi över axlarna. Brynäs berömda tröjor med sitt axelmönster var länge snyggast i Sverige, men nu slår vi dem. Ett maffigt våffelmönster i gult och svart sprider ut sig från axeln och in mot huvudet, återkommer på hjälmen och inne i siffrorna på ryggen. Alla som älskar hockey kommer att bedåras av tröjorna. Dessutom kan våfflor säljas i pauserna under matcherna. Allt är genomtänkt och sitter ihop i en kraftfull helhet som förstärker upplevelsen.

-De som är nyfikna kan få titta på nya tröjan idag, annandag påsk. Den finns utställd inne i kommunhusets entré. Alla som kommer dit kan också vinna sin egen halsduk med våffelmönster säger en stolt Primo Avrillo.

POPULÄRT