HemBrovaktens krönikaUtsikt från en bro: Vem snodde centrum?

Utsikt från en bro: Vem snodde centrum?

God dag, kära Nybrobor!

– Och vad är det för nytta med dig idag, då?

Den vänliga hälsningsfrasen är Kajsas. Hon bor i Kungshall och kommer förbi min utsiktsplats vid bron strax efter middagsdags varje dag.

 

Kungshalls-Kajsa är butter, bitter och bitsk. Att hon över huvud taget hälsar ska ses som en vänlighet. Rak i allt hon säger är hon på ett sätt underhållande och lite charmig, om man inte förväntar att sanningar ska silas för mycket.

– Lite snygg var du, för 30 år sedan! Så sa Kajsa i december. Nu är du som vilken gubbajävel som helst.

I Kungshalls-Kajsas värld är det en komplimang. Julen hade gjort henne mild.

– Du som inget gör, jag har nåt du kan fundera på, sa Kajsa igår. Och hon lät lite filosofisk och illmarig.

– Ok, sa jag. Vadå?

– Vem snodde centrum? Vart tog det vägen?

– Oj, vilken fråga. Har du svaret på det?

– Klart jag har. Svarar du rätt får du komma hem till mig och skura min balkong.

Till saken hör att ingen jag känner varit hemma hos Kungshalls-Kajsa. Hennes lägenhet är en mytisk plats, ett ouppnåeligt mål. Jag förstod att jag nu blivit inbjuden djupt till Kajsas inre funderingar.

Så sedan i går tänker jag på Nybros centrum. Under mina många års utsikt från bron över Bolanders bäck har jag sett mycket hända. Nog har jag trott att jag står mitt i centrum. Bron över bäcken där allt började, kan det bli centralare i Nybro? Med Torget och allt?

Eller är Stadshusplan centrum i Nybro? Med kommunhuset och den där glasstatyn. Heter den inte Glas i centrum? Fast Kungshalls-Kajsa är klurig, hennes fråga kan ju inte handla om bara det.

Min fundering löper vidare. Kalle G kommer över gatan från gamla Awes.

– Centrum är där de stora matbutikerna ligger, så har det alltid varit, sa Kalle när jag frågade.

Om han har rätt så är järnvägen närmast. Eller Fagervallen?

– Spritan, ropar Kalle när han kommit en bit nedåt Torget. Spritan, för fanken. Där den ligger är centrum. Man följer folk med gröna påsar så kommer man rätt. Det är sant i varenda stad.

Spritan är Nybrobornas namn på Systembolaget. Under mina år vid bron har flaskbutiken funnits på tre platser inom blickhåll. Sveaplan, Torget och gamla Domus. Nu är det Fagervallen som gäller. Är verkligen Fagervallen rätt svar. Har centrum flyttat dit? Eller ännu längre åt det hållet? Museum brukar ligga i städers mitt, på finaste platsen, bredvid banker och kommunhus. Nybros kändaste museum ligger i Madesjö och handlar om James Bond. Är det inte där som nya Dollarstore öppnar? Har de fattat nåt som vi andra inte vet? Att centrum i framtiden ligger i Madesjö?

Jäkla Kungshalls-Kajsa, nu har hon ställt till det med sin fråga. Har nån snott Nybros centrum och är på väg med det, via Fagervallen ut i Madesjö? Vem är i så fall tjuven?

Tankarna går helt runt i skallen. Trött blev jag också, fastän klockan inte hunnit bli tre. Nere i Bolanders bäck simmar några änder. Så fina de är så här års. Hannarna har sina grannaste färger och ser nykära ut. Våren är bra för alla. För änderna är centrum där de lägger sina ägg och skaffar det de och ungarna behöver. Så enkelt de har det.

Bjuder Kajsa på fika om jag skurar balkongen? Nä, inte Kajsa.

Så är det bara, ska ja sä´ da!

Brovakten

POPULÄRT