HemNyheterNybroborna sparade genom att köra bränslesnålare

Nybroborna sparade genom att köra bränslesnålare

I takt med att äldre bränsletörstiga bilar skrotas så kör svenska bilister allt miljövänligare. Under 2015 blev bilarna i Nybro 2,6 procent snålare jämfört med året innan vilket sparade in 151 000 liter bensin och diesel. Det placerar Nybro på plats 139 bland landets 290 kommuner när det gäller att välja allt bränslesnålare bilar.

– Det är glädjande att bilarna i Nybro blir allt snålare. Tillsammans med en ökad användning av förnybara drivmedel gör det att utsläppen från vägtrafiken minskar, men det är viktigt att vinsterna inte äts upp av ökad bilkörning, säger Fredrik Törnqvist, marknadschef för Neste i Skandinavien. Neste producerar förnybar diesel.

En orsak är att nya bilar i sig är snålare än gamla. I genomsnitt förbrukade bensin- och dieselbilarna i Nybro 0,76 liter drivmedel per mil under 2015. En annan orsak är att andelen dieselbilar, som är snålare än bensinbilar, ökar. Förutom minskade utsläpp av växthusgaser innebar det att bilisterna i Nybro sparade omkring 2,0 miljoner kronor. De snålaste bilarna finns i Solna, där genomsnittet är 0,61 liter per mil. De törstigaste finns i Åsele, med 0,82 liter/mil.

I landet som helhet minskade bränsleförbrukningen hos bensin- och dieselbilarna med 3,3 procent, så Nybro når inte riktigt upp till medelminskningen.

Rankningen är gjord av Neste och baseras på statistik från SCB och Trafikanalys.

Föregående artikel
Nästa artikel

POPULÄRT