HemBrovaktens krönikaBrovaktens krönika: USA stal Nybromodellen så nu lånar vi tillbaka!

Brovaktens krönika: USA stal Nybromodellen så nu lånar vi tillbaka!

God dag, kära Nybrobor!

En gammal skolkompis kommer förbi vid broräcket ibland. Senast i torsdags.

Vi kallade honom ”professorn” i skolan, mest för att han läste både böcker och sina läxor. Och för att han, olikt oss andra, var totalt ointresserad av idrott. Det sägs att han inte sprungit ett steg i sitt liv, eller ens lyckats få en boll att studsa.

På skolgymnastiken klädde han aldrig om utan satte sig direkt på bänken vid ribbstolarna, där någon av klassens tjejer oftast var placerad för att de blivit ”opassliga”.

Kanske all bokläsning räddade honom i lärarnas ögon. Han fick det vi kallade ”medhåll” och bar sitt namn Professorn med viss stolthet.

Nåt universitet hamnade han aldrig på. Professorn blev kvar i sina föräldrars lägenhet på Hornsgatan. Hur han försörjer sig är ett mysterium, mer än att han var på Ljungdahls en sommar. De hittade honom längst in på papperslagret med en bok och så blev det inte mera jobb där. Men han går regelbundet i kyrkan (när de har vin) och besöker begravningar (när de är så stora att han kan smälta in, särskilt på maten eller kaffet efteråt).

Professorn läser fortfarande mycket. Jag är glad att han gör oss sällskap ibland vid broräcket, det liksom höjer kunskapsnivån i vårt lilla gäng. Han kan prata om saker som händer bortom Trekanten och Målerås, vilket känns både stort och lätt onaturligt för oss. Den här torsdagen var vi hela gänget vid bron när Professorn kom. Lars i Idehult, Kungshalls-Kajsa, Paradis-Pelle och jag.

– Nu har amerikanarna stulit nåt igen, utan att betala tillbaka! Så sa han. Högt. Han riktigt skrek. Professorn var arg.

Vi såg alla nyfiket på honom.

– Jamen, ser ni inte vad som händer? Hon Hillary håller på att bli president!

Vi tittade fortfarande på honom, nu mera förvånat. Kungshalls-Kajsa sa lite vresigt:

  • Hillary Clinton har ju inget med Nybro att göra? Killar som Trump har jag väl mött då och då i Nybro, men jag brukar ta de som är skrytiga, lögnaktiga och tafsiga med upp i skogen bakom Scoutstugan och räta till dem lite. Sen öppnar de varken munnen eller gylfen mer.

Professorn var irriterad för att vi inte begrep.

  • Ser ni inte mönstret. Först var hennes man president. Och sen kommer hon och tänker ta över samma jobb.

Han fortsatte.

  • Att politiker tar över ett jobb som maken tidigare haft är extremt ovanligt i världspolitiken! Jag har kollat. Extremt ovanligt. Särskilt när man är ”högsta hönset”.
  • Och hur hänger det ihop med Nybro? sa jag försiktigt. Till och med Kungshalls-Kajsa var tyst och munnen på Lars från Idehult var så öppen i förvåning att man kunnat stöpa ljus i honom.
  • Kommunalrådskan! Med ett kommunalråd i samma familj före henne. Ser ni inte hur likt det är? USA har stulit konceptet rakt av. Jävla amerikaner, de ska betala royalty på idén. Man snor inte Nybromodellen ostraffat!

Att vi inte fattade hans fina ord royalty brydde Professorn väldigt lite. Han gick på med irriterad hög skrikande röst, så hela torghandeln liksom stannade av och en tant i förskräckelsen tappade tjugan hon tänkt köpa St Sigfridspotatis för.

  • Ditt jobb, sa Professorn och pressade ett av sina feta fingrar in i min mage, ditt jobb är att komma på vad vi ska stjäla tillbaka! Nåt amerikanskt som vi har bättre nytta av, och som sprider Nybros fina namn över världen.
  • Men, påpekade jag försiktigt, bron då? Jag brovaktar ju!
  • Jag säger bara en sak: Einstein. Han jobbade på patentverket i Bern och tänkte ut relativitetsteorin samtidigt. Så klart du kan va Brovakt och fundera på uppdraget under tiden. Det är ändå ingen som ser om du jobbar eller inte. Själv har jag lite annat för mig. En riktig bonnabegravning i morgon, med mat och allt. Jag känner på mig att vi var lite släkt. Han hette Manfred, tror jag. Eller Karl.

Så sa Professorn nöjt och och tågade iväg ner mot biblioteket.

– Jaha, kamrater, det här får ni hjälpa mig med, sa jag till gänget vid bron.

– Lycka till du, brovaktarjäkel. Jag har gurkor att lägga in, sa Kungshalls-Kajsa. De andra smet efter henne.

Så där stod jag plötsligt helt ensam med en gigantisk uppgift. En amerikansk symbol som vi kunde stjäla och använda som reklam för Nybro? Hur löser man det? Sånt brukar reklambyråer ta en miljon för!

Det såg hopplöst ut, flera sömnlösa nätter väntade. Men räddningen var närmare än jag trodde och kom från väldigt oväntat håll.

Stans slyngel, Hasse från Hanemåla, fräste fram på sin moppe. Som vanligt utan hjälm och med kepsen bak och fram. Han körde väldigt nära och tutade, bara för att slyngla sig mot oss äldre. När jag tittade argt efter honom såg jag nacken och märket i hans keps. Och se, allt var klart i mitt inre!

Nybros nya symbol var skapad. Einstein, din intelligens var väldigt relativ. Här kommer Brovakten från Nybro!

Så här är min lösning. Vi tar symbolen på världens vanligaste keps, N och Y från New York Yankees basebollsmössa. Vi kombinerar den med vårt kommunvapen. Så tar vi bort de båda armborsten (som ändå ingen nu vet vad det är) och lägger dit den amerikanska symbolen. Och vad står det då på kepsen? Jo NY och en bro. Nybro!

Genialiskt, tänkte jag säga, men då låter man skrytsam som Trump. Så jag nöjer mig ödmjukt med ett mindre arvode. En sommarkeps med nya symbolen, och en lite tjockare till vintern. Gärna signerad av kommunalrådskan!

USA stal Nybromodellen, så vi lånade tillbaka lite från USA. NY och Bro. Genialiskt. Snart på allas huvuden!
USA stal Nybromodellen, så vi lånade tillbaka lite från USA. NY och Bro. Genialiskt. Snart på allas huvuden!

Se där, ytterligare en nyttig dag som Brovakt i Nybros tjänst.

Så är det bara, ska ja sä da!

Brovakten

POPULÄRT