HemIdrottsprofilJonas Emilsson minns med glädje fotbollsåren i Nybro IF

Jonas Emilsson minns med glädje fotbollsåren i Nybro IF

I månadens NybroExtra kan du läsa om idrottsprofilen Jonas Emilsson.

Fotbollsintresset väcktes tidigt hos numera 45-årige Jonas Emilsson i Nybro. Han började redan som sexåring i Nybro SK för att sex år senare gå till Nybro IF, där Jonas Emilsson som 16-åring fick göra debut i A-laget.

– Nybro IF hade en väl uppbyggd organisation och jag gick den långa vägen via pojk- och juniorlag upp i A-lagstruppen. Tränare var då Kjell Nyberg med förflutet som spelare i Djurgårdens IF och Kalmar FF, men som även haft tränaruppdrag i KFF. Han var tuff och ställde med all rätt hårda krav på oss. Jag anser att det är det enda raka om man ska nå resultat. Tyvärr är det i dagens moderna samhälle lite si och så med den varan på en del håll, säger Jonas Emilsson.

Som mittfältare blev han snart ordinarie i Nybro IF, som slussade in flera yngre förmågor i A-laget. En av de främsta var Peter Abelsson, som, senare blev utlandsproffs. Dessutom kryddades truppen med spelare från Kalmar FF som Jens Nilsson, Christian Nilsson och Johan Jansson. Under 1990-talet var Nybro IF som regel i tvåan, men hade 1995 och 1996 varit nere i trean. Det blev 1997 en lyckad come back i division två Östra Götaland.

Derbymatcher

– Kalmar FF hade oväntat åkt ner i tvåan, där även Kalmar AIK spelade, varför det blev flera intressanta derbymatcher. Inte oväntat tog Kalmar FF hem serien, men vi i Nybro IF hade haft marginalerna med oss på slutet och kom tvåa, vilket innebar kval till ettan. Vår utmärkte tränare Alf Westerberg såg precis som hela truppen fram mot kvalet. I första kvalomgången mötte vi Hertzöga från Karlstad, som vi klarade av i ett dubbelmöte. Därefter väntade IS Halmia och efter 0-0 borta på Örjans vall var vi optimister.

Storpublik

Inför drygt 2 500 personer på Victoriavallen skulle avgörandet falla. Nybro ledde tidigt med 1-0, men Halmia kom tillbaka och vann med 3-2.

– Vi hade en konstant press under andra halvlek och fick 13 hörnor, men bollen ville helt enkelt inte in. De två följande säsongerna kom vi trea, men något mer kvalspel blev det inte för min del. Efter åren i Nybro IF spelade jag för Flygsfors/Gadderås, Flerohopp och Pukeberg.

Gemenskapen

– Framför allt saknar jag gemenskapen och tugget i omklädningsrummet. Numera ser jag en och annan match på Victoriavallen, men intresset har dalat. Dessutom är det självklart för mig att prioritera familjen och det egna företaget, sammanfattar Jonas Emilsson.

INGVAR GUNNARSSON

POPULÄRT