HemNyheterEnkäten om Linneasjön klar: Delfiner ska göra området attraktivt!

Enkäten om Linneasjön klar: Delfiner ska göra området attraktivt!

Nu är det klart hur kommunen ska göra området runt Linneasjön populärare. Det förslag som flest Nybrobor gillade var: köp in delfiner och låt dem leka i vattnet!
Igår fattade kommunstyrelsen beslutet.


Djurhandläggaren på Nybro kommun, Primiero Avrillo, berättar vad som händer:
-Det finns en delfinsort, Amazonasdelfinen, som lever och trivs i sötvatten. Så vi kommer att köpa in en hane och en hona. Det blir inte så dyrt, djurparken Hagenbeck i Hamburg har fått en felleverans, så vi har fått dem ganska billigt.
Men är inte vattnet i Linneasjön för grumligt?
-Nej, det visar sig att Amazonfloden och Nybros sjöar har precis samma mängd partiklar, 500 gigamol per kubikdeciliter. Det ska inte vara några problem. Floddelfinen har ett inbygd radarsystem, de känner av vattnet med hjälp av högfrekventa visslingar, så de kan fånga mat och navigera i riktigt tjock vesa.

Turistattraktion
Planen är att delfinerna ska leva inte bara i Linneasjön, utan de ska kunna röra sig hela vattensystemet ända upp i Svartgöl.
-Vi gör spärrar vid Thebacken och utanför Fagerslättskolan, men däremellan ska de kunna simma fritt. De är vana vid att ta sig fram i mycket grunda vatten, så det ska gå fint. I Linneasjön bygger vi en liten lekplats för dem med ringar och en delfinkarusell mitt för campingen.
Att simma med delfiner är populärt, och folk betalar mycket för upplevelsen, så kommunen inför en avgift för att bada i Linneasjön. För de som inte vill betala kommer det att gå en särskild badbuss till Rismåla.

Nybro har haft svårt att få sitt tufftuff-tåg bli riktigt attraktivt, men nu blir det skillnad.
-Det kommer att köra en runda ner mot Linneasjön och längs med bäcken upp till Svartgöl. Vi inför delfingaranti på tågresan. Har man inte sett någon av delfinerna så får man en liten plastdelfin med tryck Nybro kommun, som kompensation.
På Högskolan jobbar studenter med ett gps-system som gör att man lätt kan se var delfinerna är.
-Man fäster en liten sändare på ryggfenan. På stora skärmar på Torget kan man se exakt var de simmar precis nu.

Matas vid Torget
I samband med att man bygger om Bolanders bäck vid torget med ytterligare en trappa så blir det en särskild matningsplats för delfinerna där.
-Vi ska mata dem klockan 10 och klockan 17. Det kommer att locka besökare till centrum. Delfiner är duktiga på att passa tider, matningen blir det säkraste sättet att få uppleva en delfin på nära håll.

Amazondelfiner är allätare, så kommunstyrelsen har beslutat att de ska få samma mat som man levererar i hemtjänsten, med den lilla förändringen att alla brukare får fisk fem av sju dagar. Turister ska kunna köpa fisk till delfinerna inne i de tomma lokalerna i Kvantumhuset, och där ska också finnas en utställning om delfiner och massor av T-shirts och andra delfinprylar. Kommuninnevånare kan gå in för halva priset.

Kommunen är väldigt nöjda med utfallet av enkäten om Linneasjön.
-En så här bra idé hade vi aldrig kommit på utan enkäten. Nu kan vi koncentrera oss på att förverkliga Nybros största turistattraktion genom tiderna. Vi räknar med att delfinerna kan släppas ner i vattnet direkt dagen efter sista mars nästa år.


 

POPULÄRT