HemNyheterÅrets publikmatch då Nybro IF möter Kalmar FF

Årets publikmatch då Nybro IF möter Kalmar FF

Årets publikmatch väntar torsdagen den 24 augusti på Victoriavallen, när Nybro IF ska möta Kalmar FF i Svenska Cupen. Annars tillhör det ovanligheterna att de båda lagen drabbar samman numera, då KFF ligger avsevärt högre upp i seriesystemet.

Vid en tillbakablick i fotbollshistorien kan noteras att Nybro IF haft en och annan framgång mot ”storebror” Kalmar FF. En av NIF:s stora eleganter var Rune Tower, som svarade för båda målen när NIF klarade av KFF med 2-1 anno 1945 på Victoriavallen inför 4 200 personer.

En toppmatch i näst högsta serien utspelades den 5 november 1955 och då sattes ett fantastiskt publikrekord med 9 176 personer runt Victoriavallen. Kalmar FF segrade med 1-0 sedan Olle Lind hade gjort målet.

DM-raffel

En rafflande DM-match utkämpades mellan Nybro IF och Kalmar FF på hösten 1958. Förlängning fick tillgripas, men det gick inte att skilja lagen åt, då uppgörelsen slutade 3-3.

– Vi gjorde en riktigt bra match på hemmaplan, men sedan kunde KFF vinna komfortabelt i omspelet på Fredriksskans. Jag ska självklart se torsdagens cupmatch, säger NIF-legendaren Bertil ”Pärlan” Gustafsson.

Den första seriematchen i elljus i Nybro 1968 gick också i Kalmar FF:s favör, som segrade med 3-0.

Dansktrio i Nybro

Nybro hade sett om sitt hus inför lagets come back i tvåan 1970. De tre danskarna Max Möller, Allan Hebo Larsen och Herluf Bang satte onekligen sin prägel på gänget. I näst sista omgången väntade Kalmar FF på Victoriavallen inför nära 5 000 personer. Det blev 1-0 till NIF och lycklig målskytt var Åke Lagergren i slutminuterna.

– Det var en härlig match och jag minns den som igår och det kändes helt underbart att få göra det där målet. Vi kom trea den säsongen, medan Kalmar klarade sig kvar med nöd och näppe, säger Åke Lagergren.

På samma linje är hans lagkamrat Björn Wretman, som dock inte kunde spela mot Kalmar FF vid vinstmatchen beroende på en skada.

– Just matcherna mot Kalmar var dom man gick och väntade på. Vi brukade ha svårt för KFF, men just den här 1-0-triumfen inför storpublik var något utöver det vanliga, säger tidigare NIF-backen Christer Arvidsson.

Speciellt med derbyn

Under många år spelade Kenneth Bojstedt i Kalmar FF och minns derbyn i tvåan mot inte bara Nybro IF, utan även mot Blomstermåla, Emmaboda och Mönsterås.

– Inte minst mot Nybro brukade det vara bra publiksiffror och som regel lyckades vi vinna. Då Nybro hade danskarna räckte vi dock inte till hösten 1970, säger Kenneth Bojstedt.

Kalmar FF:s Bo Nilmert missar sällan eller aldrig en match när KFF är i farten.

– Det var roligt att spela mot Nybro IF och det blev extra festligt och mycket folk. Då danskarna kom till Nybro hade man ett starkt gäng. Det är roligt för Nybro IF att man fick den här cupmatchen mot KFF, tycker Bo Nilmert, som senast gästade Victoriavallen i avslutningsmatchen som tränare för Glömminge 2015, då hans gäng vann med 4-1, vilket räckte för att klara kontraktet.

Festligt

– Det var alltid festligt att möta Nybro. Som målvakt hade jag nog mest problem med snabbe yttern Åke Lagergren och centern Herluf Bang. För det mesta vann vi mot Nybro, som säkert får det svårt i cupmatchen mot torsdag. Jag är en trogen KFF-supporter, som ser alla hemmamatcher, säger tidigare FF-målvakten Marts Sonesson.

Fick oavgjort

Senast Nybro IF och Kalmar FF möttes i tävlingssammanhang var 1997. På Fredriksskans vann KFF med 4-3 och sedan blev det 1-1 inför 2 800 personer på Victoriavallen i Östra Götalandstvåan. KFF tog hem serien och gick upp, medan Nybro kom tvåa och fick kvala. Där det dock till slut blev förlust mot Halmia och missat avancemang.

– Jag spelade för Kalmar FF åren 1986-1993 och gick sedan tillbaka till Nybro. Det är väl i stort sett endast Magnus ”Gus” Landström och jag från Nybro, som har spelat i KFF. Det var roliga derbymatcher mot KFF 1997, som hade ett starkt lag med spelare som Henrik Rydström Dennis Nilsson, Tobias Carlsson och Joakim Lantz, säger Per-Ola Johansson.

Kravallstaket

Patrik Berg i Nybro IF:s sportgrupp har hektiska dagar inför cupderbyt, som har alla förutsättningar att bli årets publikmatch på Victoriavallen.

— Det går åt 150 funktionärer. Dessutom ska vi ha egna vakter och kommer vidare att engagera det säkerhetsbolag, som finns på Kalmar FF:s hemmamatcher. I övrigt kan nämnas att vi kommer att sätta upp kravallstaket på en sträcka av cirka 300 meter, säger Patrik Berg.

Det blir inte mindre än åtta insläpp och för KFF-anhängarna ska en särskild läktare hyras in från Kalmar. Den kommer att placeras i riktning mot Joelskogens camping.

INGVAR GUNNARSSON

POPULÄRT