HemIdrottsprofilFotbollstjejen Nanette Slättman har spelat 64 landskamper

Fotbollstjejen Nanette Slättman har spelat 64 landskamper

Höstens första NybroExtra är på väg ut till hushållen med mycket läsvärt på temat ”skog och jord” och annat som hänt under sommaren. Nedan och i tidningen läser du också om Fotbollstjejen Nanette Slättman som spelat 64 landskamper i fotboll. 

Fotbollsintresset väcktes tidigt hos numera 50-åriga Nanette Slättman och redan vid elva års ålder gjorde hon debut i Flerohopps damlag. Nanette har en grav hörselskada, men den har inte hindrat henne och hon har gjort inte mindre än 64 landskamper för hörselskadade. Hon är engagerad på många fronter och inte minst inom Svenska dövidrottsförbundet.

Som 16-åring flyttade hon 1984 till Göteborg och utbildade sig där senare till barnsköterska

– Jag har spelat för flera klubbar och bland annat i Jitex, men platsade inte i A-laget. Under alla år har jag spelat back och som högst med Näset SK i tvåan. Debuten i landslaget för döva gjorde jag 2001, då vi mötte Danmark. Jag har spelat nio landskamper i elvamanna och resten är futsal, alltså inomhus. Jag är ensam om att ha varit med i samtliga landskamper, berättar Nanette Slättman.

Fantastisk resa

Det råder ingen som helt tvekan om den fantastiska resa hon har gjort, som gravt hörselskadad, men har ändå lyckats både i de hörandes och i de dövas värld.

Då döva spelar fotboll kan av lättförklarliga skäl inte domarna använda visselpipa, utan i stället är det teckenspråket som gäller.

– Då domaren tar ett beslut stannar spelarna upp. Hela tiden måste man som spelare och domare ser till rörelserna. Kommunikationen spelarna emellan sker med teckenspråket och ibland kan det uppstå missförstånd mellan spelarna och domarna. Jag vet att det har hänt att domare tagit tillbaka varningar på grund av just sådana missförstånd.

Under årens lopp har Nanette Slättman hunnit med mycket och vunnit åtskillig. Internationellt är fjolårets triumf i de Baltiska mästerskapen den senaste triumfen.

Större satsning

– Vi spelar både utomhus och inomhus. Det behövs inte lika många spelare vid futsal, alltså inomhus. Jag tycker att Svenska Dövidrottsförbundet skulle satsa mer på tjejerna, då vi har tappat en del terräng under senare år. Inte minst är det viktigt att Dövidrottsförbundet ger tjejerna möjligheter att spela internationellt i större utsträckning. Om man väljer en sådan satsning är jag övertygad om att vi skulle bli starkare och få en större bredd inom damfotbollen.

Svenska damlandslaget inom Dövidrottsförbundet och trea från höger i bakre ledet är Nanette Slättman.

Engagemang

Ett oerhört engagemang präglar Nanette Slättman, som fredan 1985 var med och startade Idrottsklubben Surd i Göteborg, som vänder sig till döva, hörselskadade och teckenspråkiga. Under 1990-talet vann Surd SM i fotboll sju år i rad, medan Stockholm under senare år har tagit över den ledande rollen.

– Min pappa, Börje Slättman är min stora förebild. Han har alltid visast ett stort intresse för föreningslivet och då även för IK Surds styrelse. Jag är med i styrelsen för fotbollen inom Svenska dövidrottsförbundet och ingår i kommittén för Champions League, som vi har både utomhus och inomhus.

Dövidrotten hade nyligen tioårsjubileum i Grekland för utomhusfotbollen internationellt. I år har U 21 herrarna spelat i Milano och dit förläggs även herrmästerskapet nästa år.

– Jag valdes in i Svenska dövidrottsförbundets styrelse, specialidrott fotboll/futsal 1999 och då var det både danar och herrar. Året efter skiljde man dem åt och jag blev landslagschef för damerna, men har senare slutat för att kunna fokusera på att själv spela.

I maj var det DCL, alltså Dövas Champion League i Grekland och IK Surd kom sexa av 16 klubbar i Europa med Nanette Slättman som tränare. I oktober blir det DCL för U 21 för IK Surd och i maj nästa år ska IK Surds herrar vara med i Milano vid DCL.

– Som alltid gillar jag att vara i farten och tänker fortsätta på den inslagna linjen, sammanfattar Nanette Slättman.

POPULÄRT