HemNyheterJohan från Orrefors är musiker och producent:

Johan från Orrefors är musiker och producent:

Idag kommer september månads Nybroextra i din brevlåda. Temat är ”Min Bostad” med inredningstips, nytt boende och byggprojekt. Och som bilaga på rosa papper, allt om tjejkvällen 5 oktober.

 I vår serie om kända Nybrobor i världen läser du om Johan Glössner, musikproducent och gitarrist som varit med och vunnit Eurovision, jobbat hos Anders Bagge i Stockholm och haft sitt finger med i över 1000 låtar. Läs nedan hur allt började hemma i Orrefors.

 

– Mitt hem i Orrefors andades musik. Pappa spelade, mamma hade dansgrupper, det var instrument överallt. Och som liten drömde jag att nån gång få mitt namn på en LP!

Idag står Johan Glössner mitt i musikbranschen. Han har spelat på Eurovisionvinnare, varit handplockad av Anders Bagge till jobb i Stockholm, turnerat i Europa och USA och har med sitt musikaliska sinne medverkat i över tusen inspelningar.

Gitarr och ibland bas är huvudinstrumenten, men allt började i det musikaliska hemmet i Orrefors. Pappa spelade i olika dansband och redan som 13-åring gjorde Johan sin debut i ett av dem. På trummor!

  • Jag har alltid spelat olika instrument. På musikskolan i Nybro fick jag sedan skolning i klassisk gitarr och teori. Det var jättebra för mig. Jag minns särskilt vad Peter Persson betydde.

Hemma kunde sedan Johan koppla ihop de klassiska kunskaperna med pappas mera ”fritänkta 60-talsmusik”.

-Det tog tid innan jag hörde hur det hängde ihop, men de två ingångarna var väldigt bra att ha.

Så det var det där, i Orrefors, som fröet till ditt producentskap började utvecklas?

-Ja, för mig var helheten viktigast. Farsan och jag pratade musik på ett känsloplan, inte så mycket teknik. Pappa skickade efter LP-skivor från USA och man drömde sig bort. Instrumenten, och att spela dem bra, blev sedan ett sätt att få ur mig det som jag hörde inne i mitt huvud.

Ska vara på riktigt

Det är ett synsätt på musik som Johan har med sig när han skapar, på sitt kontor i Karlskrona eller i någon musikstudio. Med datorer kan man skapa i stort sett allt, men det roligaste är att blanda spelmannatradition med datorns nästan obegränsade användningsområde och möjligheter. Omgiven att ett trettiotal gitarrer och några andra instrument har man med sig den känslan han fick med sig från Orrefors-hemmet.

-Musiker kom hem till oss, det var dofter från fodral och tekoppar, folk var så goa. Jag tyckte det var som magi, så oerhört påtagligt och samtidigt generöst och openminded.

Så när Johan gör musik ska instrumenten vara inom räckhåll, instrumenten översätter det han tänker. Det ska vara fysiskt och på riktigt. Hur mycket övar han egentligen?

– I huvudet och själen spelar jag hela dagarna! Jag vill vara så bra på instrumentet att jag kan ta fram det jag tänker. Men jag övar inte teknik hela dagarna.

I Orrefors började den musikaliska resan för Johan Glössner

Hur var musiklivet för en tonåring i Orrefors?

Jag tycker det var bra, vi var kompisar som hade band, på Nonnes i Nybro kunde man kolla på instrument och prata musik.

-Jag var ganska blyg själv, men hade bra självkänsla. Orrefors var tryggt, man behövde inte hävda sig.

Efter Åkrahäll, folkhögskola i Växjö och lite jobb på fabrik vågade Johan satsa på musik på heltid. Turnerade bland annat med coverbandet Fräcka orkestern. Och träffade Maxe Axelsson som hade musikstudio i Kristianopel.

Och plötsligt hade du vunnit Eurovision-finalen!

-Jag började träffa folk, och det rullade på med musikjobb. En av dem jag mötte var Stefan Örn som bodde i Kalmar då.

Stefan skrev låtar som tävlande i Eurovision och ett år vann man för Azerbajdzjan. Johan spelade gitarr och bas på musikbakgrunden.

En av dem Johan lärde känna var Anders Bagge, som har en studio i Stockholm där de stora megastjärnorna ofta spelar in.

-Anders erbjöd mig jobb i hans produktionsteam i Stockholm, Sofia och jag tvekade inte utan tog flyttlasset upp.

Vad lärde du dig av Anders Bagge?

-Framför allt nån slags crazyness. Att komma härifrån och få jobba på den nivån var stort, jag träffade jätteduktigt folk. Vi bodde grannar, Anders har lärt mig massor som jag fortfarande jobbar med. Och jag hittade in i en roll som hör ihop med min musikaliska uppväxt. Att inte nödvändigt vara högsta chefen, men vara den som förmedlar känslan.

Det blev två år i Stockholm, första barnet var på väg och paret flyttade hem till Blekinge igen.Så mycket turnerande blir det inte längre.

-Jag har blivit lite bekväm med åren. Är mån om min tid med familjen. Numera spelar jag nästan bara med Louise Hoffsten, men vi har turnerat en del, bland annat i USA. Eftersom jag co-producerat några av hennes album blev det naturligt att också vara med ute och spela. Mindre gig, mindre sättning, lägre volym, uppskattande publik, något som passar min person.

Jobbar världen över

De storas turnéerna, som oftast utgår från Stockholm, är inget för Johan just nu.

-Jag jobbar ändå över hela världen. Det är så skapandet ofta går till. Jag får en fråga från någon, kanske i New York eller annan plats. Så fixar jag det och skickar över. Samtidigt som jag tittar på utsikten över vattnet i Karlskrona. Säkert tusen låtar har det blivit under åren, allt från hela skivor till mixningar eller annat.

Vilket är ditt råd till en ung tjej eller kille med musikdrömmar i Nybro kommun?

-Spela med så många som möjligt, var med i så många sammanhang du kan och är bekväm med, spela med de som är bättre än du, var trevlig, ödmjuk, ha roligt och sprid din entusiasm. Fastna inte i övningsrummet, ut och vädra också.

.

POPULÄRT