HemNyheter”Mickejohan” och hans glas – på väg till USA

”Mickejohan” och hans glas – på väg till USA

På gården Örsjö 134 vid gamla vägen mellan Nybro och Örsjö, driver sedan 2011 Mikael ”Mickejohan” Johansson Sjögren en egen glashytta där han skapar allt från imponerande skulpturer i graal och arielteknik till enklare skålar och bruksglas. Han deltar också på olika utställningar i Sverige men även i London. Närmast i november går resan till USA för mässor och utställningar i städerna i Chicago, New York och Miami.

 – Det är så otroligt spännande och en stor ära för mig att vara inbjuden och få delta på dessa mässor, säger Micke.

Under våren och sommaren har han tillverkat sju olika vaser i dubbelarielteknik som fått namnen ”Dragon Dance”, ”Summer morning”, ”Lily Field”, ”Explorers”, Jungle”, ”Guardians” och ”Mermaids”. Glaskonsten är idag nedpackade och på väg till den stora konstutställningen SOFA i Chicago som är det första stoppet i USA där de ska visas upp. Den 1 november åker sedan ”Mickejohan” på en tre veckor lång resa för att medverka på två av mässorna, i Chicago och NewYork. Med från glasriket är också Morgan Persson och Astrid Gate.

Egen show

– SOFA i Chicago är en av världens största konstmässor för tredimensionell design. Från den transportabla lastbilen med glasugn kommer jag att ha en show och visa min mästarkonst i arielteknik och har förberett för att tillverka en vas med dragons, berättar Micke.

– Till utställningen Form i Miami åker endast mina dubbelarielvaser (om de inte blivit sålda i Chicago), för att visas upp av min gallerist. Själv fortsätter jag resan till Corning Museum of Glass i NewYork, där jag och även Morgan skall hålla en glasshow utanför museet på deras amfiteater, som har plats för 500 personer. På detta event är också ett rockband inbjudet som skall underhålla musikaliskt för alla besökare.

– Det ska som sagt bli oerhört spännande och jag ser mycket fram emot resan. Har dessutom redan fått frågan om att återvända till NewYork 2018 för att föreläsa och hålla kurser, vilket är jättekul. Det betyder mycket för mig att synas och komma ut i världen och få visa upp mitt hantverk, säger Micke.

Vaserna Mermaid, Jungle och Guardians.
Dragon. En form till en vas som Micke skall tillverka under glasshowen i Chicago och New York.

Marine Arvidsson

POPULÄRT