HemBrovaktens krönikaGarderobsarkeologi ger Nybro ett unikt museum i centrum

Garderobsarkeologi ger Nybro ett unikt museum i centrum

Goddag Nybrobor!

Mor lärde mig många viktiga saker att ha med i livet. Något hon tryckte extra på var:

-Be alltid om en galge när du köper kläder!

Så var det varje gång när vi var och handlade något i en klädaffär. Vid kassan sa mor:

-Kan jag få ett par galgar också?

Vår favorit och min idol, Gilbert på Grattes, var alltid generös. Han är klädbranschens hedersman.

När mor gick bort för några år sedan ärvde jag en lägenhet, en soffgrupp i randigt nopprigt tyg köpt på MK, en tjock-TV i från Mellströms (mörklaserad 73-a där fjärrkontrollen hänger sig) i en teakbokhylla, några trasmattor som mormor vävt, ett köksbord med perstorpsskiva och fyra vitmålade stolar. Samt en garderob fylld med galgar.

Tur är nog det, för när jag någon gång köper kläder idag är det nya tider. Butiken behåller helst galgen de hängde på. Och kanske gör det inget, för de är fula och gjorda av vit plast. Mina gamla fina är av trä, med ordentligt stolt tryck som berättar var kläderna köpts. Säkert tillverkade av skickliga galgtillverkare lokalt i Nybro.

En onsdag i oktober hade vårt gäng möte vid bron. Dagens ämne var turisterna.

-Vi måste ha nåt mer som lockar mitt i stan! sa Lars i Idehult. Ett riktigt spännande museum. Fyllt med världsberömda saker.

Och så tänkte vi alla efter. Nybros olika museum ligger långt ut, i Madesjö eller vid Qvarnaslät, i Orrefors och så. Lars har rätt, i själva centrum, dit vi också vill att turisterna ska åka, finns inget sånt.

Kungshalls-Kajsa var sitt vanliga bitska jag.

-Det är väl vi fyra vid bron som är det enda antika, sa hon. Särskilt du, Brovakten.

Vi tuggade tysta på mandelkubbarna Paradis-Pelle haft med sig, en utsökt rikt smulande sort, och tänkte på vad unikt som kan locka mera folk till centrum.

När jag kom hem öppnade jag garderoben. och där var den ju. Skatten! Min samling med galgar från Nybros stolta historia.

Lagom till julskyltningen blir det premiär. Jag skruvar små krokar i bron (förlåt, kommunen, man behöver antagligen bygglov för det) och där hänger jag mina mest värdefulla alster. De placeras i grupper med teman. Museum ska vara pedagogiska.

Vi har guidade visningar varje kvart. Börjar vid Sveaplan och så följer man träbron de sex-sju metrarna fram mot Torget. Mitt galgmuseum håller sedan öppet när det är torgdag. Inträdet blir gratis, men jag tar tacksamt emot dricks i burken i slutet av museivandringen.

Här är några exempel på vad besökarna kommer att uppleva:

# Så minns vi Regent

# Grattes genom tiderna

# Butikerna som somnat in

# Unika ögonblick i Nybros industrihistoria.

Här får man bland annat se, (men inte röra) den unika galgen som Kährs skickade med på den tiden man sålde möbler, och det var riktigt länge sedan. Försedd med tidstypiska rikstelefonnummer och annat som visar dess oerhörda ålder. Ett fynd inom garderobsarkeologin!

Tänk vilken kreativ påhittighet, att skicka med galgar när man sålde möbler. De kunde sina marknadsföringstricks, Kährsarna på den tiden. Kanske Rydéns skulle göra samma sak, och skicka med en äkta Nybrogalge med sina träfrackar?

Det här är väl ett museum som alla vill besöka? Mitt i Nybro. Slagkraftigt och överskådligt. Ett sätt att hedra handelns historia i Nybro. Dessutom lätt att plocka ner och ta med hem när museet stänger för dagen. I en papperspåse, ingen plast!

Så ä dä, ska ja sä ´da!

Brovakten

Så minns vi Regent. Från tresiffrigt telefonnummer till Junior-butik.
Två olika Grattes, en äldre och en lite nyare. Sådana kunde man få av idolen Gilbert.
Några exempel på butiker som tyvärr somnat in.
Dyrgripen i samlingen, galgarnas Mona Lisa. Kährs sålde möbler och skickade med reklamgalgar. Oerhört kreativt. Lägg märke till Rt (Rikstelefon) före telefonnumret. Här pratar vi historia!

 

 

POPULÄRT