HemNyheterFN-dagen firades i Nybro

FN-dagen firades i Nybro

24 oktober är den internationella FN-dagen. På Fagerslättsskolan sjöng skolkören varvat med information om FN och pågående insatser i världen. Utanför Kvantum fanns Thomas Dahlgren och Marianne Petersson från NUFF och informerade om deras arbete samt sålde rättvisemärkt the och kaffe.

I Fagerslättskolans kör finns många nationer representerade och tillsammans med en orkesterensemble från Kulturskolan uppträdde de för lärare och elever med budskapet om en bättre miljö, och att alla barn i världen skall ha lika rättigheter. Vi fick bl.a. höra Tommy Nilssons ”Samma människa” Lalehs ”Bara vara mig själv” och som allsång sjöng vi ”We are the world ” och ”Fagerslättslåten” tillsammans.

Mat från hela världen

Matsalen på skolan, ”Food 4 Life” var smyckad med flaggor och andra detaljer från hela världen. Under vecka 43 kommer mat från olika länder serveras. Idag var det mat från Kina, vårrullar, sötsur sås och ris, vilket Leok och Theodor tyckte var jättegott. Andra länder som kommer vara representerade under veckan är Italien, Syrien, Brasilien och Indien.

NUFF

Utanför Kvantum fanns föreningen NUFF (Nybro U-lands och FN Förening) på plats.

– FN bildades 24 oktober 1945 och har idag över 150 medlemsländer, och NUFF bildades 1979 är en politisk och religiöst obunden förening som bl.a. arbetar med information om FN, bistånd, förhållande i världen, internationell förståelse och solidaritet, berättade Thomas Dahlgren och Marianne Petersson.

– Vi driver också egna projekt i Kenya, Eritrea och Kosovo och har låtit bygga två grundskolor där sammanlagt 900 elever nu studerar. Skolan inrymmer även två toaletter en för flickor och en för pojkar. Toaletter är helt enkelt livsviktiga för ett hälsosamt och värdigt liv, att våga och vilja gå till skolan och för samhällens utveckling.

Agenda 2030 – Globala mål

Föreningen är även delaktiga i projektet ”Röj en mina” och ”Ge världens flickor en bättre chans”. De arbetar mot de gemensamma globala målen i Agenda 2030, med uppmaningen att förändra världen, som antogs av världens ledare vid ett toppmöte i FN-högkvarteret i New York september 2015. Mål som exempelvis ingen fattigdom, ingen hunger, god hälsa, jämställdhet och utbildning för alla.

– Visionen är att målen ska leda till socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling och vara uppfyllda 2030, sa Thomas.

Thomas och Marianne upplyste om NUFF:s arbete och sålde rättvisemärkt kaffe och the, som ICA Kvantum skänkt. Hos Priems konditori fanns en specialgjord bakelse att köpa där 10 kronor av priset skall gå till projektet ”röj en mina”. För alla som ville ge ett bidrag eller bli medlem i föreningen, (som gärna vill se fler som engagerar sig), fanns information hur man skall gå till väga.

MARINE ARVIDSSON

POPULÄRT