HemNyheterHederspris till Nybrotjejen Karin

Hederspris till Nybrotjejen Karin

För betydande insatser under lång tid i svenskt och/eller internationellt musikliv samt tjänat som extraordinär inspirationskälla delar Musikförläggarna varje år ut ett hederspris. 2017 års pris tilldelas tonsättaren Karin Rehnqvist för betydande insatser i svenskt och internationellt musikliv. Karin är uppvuxen i Nybro, och bor numera i Nacka.

– Jag ser det som en stor uppmuntran att fortsätta söka nya klanger och uttryck som berör. Att komponera är krävande. Detta ger mod och kraft, säger Karin Rehnqvist.

Årets motivering: ”Hon är bron mellan diktarens viskningar och vallflickans rop, en stig att följa mellan sagans ursprung och samtidens tonspråk. Hon är den som förbinder oss med vårt arv, vår folkton och dess säregna röster, den som oförskräckt ritar framtidens musik med baklängesfigurer, klär den i lika bländande ljus som svidande mörker”.

Förra året gick priset till Kenneth Gärdestad, och tidigare år har Mauro Scocco, Monica Dominique, Tomas Ledin, Eva Dahlgren, Mikael Wiehe, Per Gessle, Robert Broberg, Sven-David Sandström, Thore Skogman, Georg Riedel, Carl-Bertil Agnestig, Povel Ramel och Benny Andersson & Björn Ulvaeus fått hederspriset.

Priset delas ut fredagen den 10 november på Berns Salonger i Stockholm.

 

Fakta:

Om Musikförläggarnas Pris 
Musikförläggarnas Pris är ett musikpris som årligen delas ut till svenska låtskrivare, kompositörer och textförfattare – musikförlagens närmaste samarbetspartners. Priset instiftades 2003 av branschorganisationen Musikförläggarna och syftar till lyfta fram och uppmärksamma årets mest framstående svenska musikskapare samt föra svenskt musikskapande framåt genom att främja och inspirera alla som på ett eller annat sätt arbetar med att skapa musik.

Om Musikförläggarna 
Musikförläggarna är musikförlagens branschorganisation. Som förlagens enade röst driver Musikförläggarna viktiga branschfrågor gentemot beslutsfattare, myndigheter, övrig musikbransch, media och allmänhet. Att skapa förståelse för musikens värde och för upphovsrättens funktion och betydelse är en av Musikförläggarnas huvuduppgifter.

POPULÄRT