HemBrovaktens krönikaÄntligen ska Nybro få de olympiska spelen!

Äntligen ska Nybro få de olympiska spelen!

Goddag Nybrobor!

Det var fullsatt längs broräcket. Onsdagsmöte! Alla var där och man såg tydligt att hösten äntligen kommit. KungshallsKajsa bar en gammal stickad Stenmarksmössa, ParadisPelle hade en ny halsduk, Ullaredsgul. Lars i Idehult kom i sin Spragge-inspirerade skinnjacka med påsytt Nybro IF-märke och Kattis från Kråksmåla hade satt på sig en keps, käckt på sned.

-Snygg, va? Köpt på Tjejkvällen i våras. Halva priset!

-Väldigt vad du ser stolt ut, Brovaktarskrälle, sa Kajsa. Har du fått en av de nya toaletterna på Sveaplan uppkallad efter dig?

-Nä, sa jag. Något mycket större. Kanske det bästa någonsin i Nybros historia. Vi ska bli OS-stad! Det är vi som ska rädda de olympiska vinterspelen 2026!

Alla stirrade tysta på mig. ParadisPelle var först att återfå målföret.

-Har din hjärna stannat helt nu? Kom, så ska vi doppa sig i Svartgöl så du blir som folk igen.

-Min största bedrift hittills, jag har räknat ut hur Nybro ska kunna bli värd för olympiska spelen. Ni har ju sett att det är kris. Tre kandidater finns kvar, Milano, Calgary och Stockholm. Ingen av alternativen är riktigt bra. Milano vill sprida ut spelen i hela alperna. Calgary har ju nyss haft OS. Och i Stockholm har de nya politikerna sagt att de inte vill. Någon måste rädda OS. Det är vi!

-Fattar fortfarande inte, sa Lars i Idehult. Klart det inte går.

-Jodå, jag har tänkt på allt. Fråga på, så ska jag säga hur jag vill lösa det!

Kattis var först ut:

-Vi har inget hotell ens. Var ska alla tävlande bo?

-Enkelt, i stället för att köra alla idrotter under två veckor så sprider vi ut det. Om vi har OS i tolv veckor, en idrott i taget, så blir det inte samma belastning. Kommunen får köpa Stora hotellet, så får de tävlande bo där. Blir inte alls särskilt trångt.

-Åskådare då, var ska dom bo? Det var Pelle som undrade.

-Enkelt, 99,9 procent tittar på OS på TV. Där är dessutom bästa platserna. Varför ska vi ha åskådare här, mer än vi Nybrobor och kanske några från Kalmar och ett gäng olympiska höjdare? Renovera hotellet, köp ett trettiotal isolerade campingstugor och ställ runt Linneasjön och i Svartbäcksmåla. Det täcker behovet.

-Menar du att folk ska titta på OS på TV varenda dag i flera månader?

-Javisst, men det blir ju bara en tävling eller match per dag. Max ett par timmar. Ingen behöver fejk-sjukskriva sig för att se allt, inget fusk med vab eller annat som ger bortfall i produktionen. Det blir en gigantisk vinst för näringslivet och statskassan i hundratals länder.

-Har vi arenor för allt detta. Ishallen har väl inte så mycket tider?

-Smart nyttjande av tiderna löser allt! Ta short-track, exempelvis. Bara japaner, koreaner, kineser och australiensare deltar, typ. Så de får tävla mitt i natten, vår tid. Perfekt tv-tid hemma hos dem. Skridsko kör så klart på Sveavallen. Klassisk mark för långrör ända sedan magister Madelings tid!

Lars i Idehult såg klurig ut:

-Utförsåkning löser du aldrig. Backen i Svartbäcksmåla tar max fem sekunder om man fått redig fart.

-Vi ändrar bara en liten aning på reglerna. Deltagarna får åka ner, och så får de springa upp för backen med skidorna på axeln. Vi stänger helt enkelt av liften. Fem rundor upp och ner för slalom, sju rundor för storslalom och tio för störtlopp. Så kör de fyra i bredd. Kan bli otroligt spännande och utslagsgivande. Funderar på om det borde bli tillåtet att tackla, också.

Kajsa hade laddat med en fråga:

-Bästa sporten i OS är curling. Som Fia med knuff på is, perfekt för smarta personer som jag. De ska ha knottrig is med målade ringar och matcherna är långa. De kan inte spela på en hockey-is, fattar du väl!

-Lugn, Kajsa. Det är löst. Vi dämmer upp Bolanders bäck under hösten så nivån är rekordhög. Så till vintern när isen lagt sig, och blivit så där knagglig som den brukar när folk kastat ner lite grejer, så spelar vi här, precis nedanför oss. Skitbra för vårt gäng att stå och titta. Bästa platserna, ju.

Kattis kom med nästa fråga. Hon hade tänkt till.

-Klimatet, Brovakten. Klimatet. Hur kan du tro att vi får snövinter just 2026. Risken är ju större att det blir tvärt om.

-Vet du hur många ishallar vi har i Småland? Och vet du hur mycket man hyvlar av varje is och lägger utanför? Jag har räknat på det. Det räcker med råge att fylla backen och skidspåren i Svartbäcksmåla. Dessutom är Nybro mästare på transporter. Smålands logistik fixar snön från alla ishallar och från Norrland också, om det kniper.

Pelle hade en fråga till.

-Invigningen brukar vara pampig. Fyrverkeri, något slags spel som berättar om historia, mycket musik och kända artister.

-Redan löst. Ni såg väl spelet om Nybro, som Johan Thelin skrivit. Med figurer från Theanders fresk. Vi dammar av det och kör i repris 2026. Tillsammans med Nybros musikkår med drillare och Eds orkester. Så toppar vi alltihop med både Kennys och Nonnes dansband. Folkligare och mera Nybroitisk kan det inte bli. Så lägger vi invigningen vid Linneasjön på nyårsaftons kväll och ger Hammarströms Fastighetsbyrå bidrag till extra stort fyrverkeri. Två flugor i en smäll, det är äkta Nybroitisk och Småländsk klurighet.

-Symbolen för olympiska spelen är ju redan given, de fem ringarna med olika färger. Men eftersom Nybro troligen är Sveriges pizzeria-tätaste stad så gör vi en egen variant, där ringarna är utbytta mot fem olika populära pizzor.

Gänget vid broräcket var tysta nu. De såg allt framför sig och kände också att det skulle bli rätt bra. Kruxet var nog att få till ett hotell i kommunen. Behövs kanske mer än ett OS för att övertyga makthavarna.

Men tänk ändå, så fantastiskt. OS till Nybro! Man måste tänka stort om man ska få framgång. Mandelkubbarna smakade extra gott efter ett sådant framgångsrikt bromöte. Återstod ju bara att skriva rent tankarna och skicka till olympiska kommittén i Lausanne.

-Fast, sa Lars i Idehult. Ishallen är upptagen hela vintern. Var ska Nybro Vikings spela?

-Jag har tänkt på det. Från säsongen 2024 tror jag de och Kalmar HC har tröttnat på att jaga varandra och slagit ihop föreningarna. Vi är generösa OS-året och placerar matcherna i Iffehallen. Olympiska spel i Nybro och division 1-hockey i Kalmar. Det låter väl som en rättvis fördelning?

Så ä dä, ska ja sä´da!

Brovakten

 

POPULÄRT