HemNyheterYtbärgare från Nybro uppmärksammad i USA sedan två personer i segelbåt räddats...

Ytbärgare från Nybro uppmärksammad i USA sedan två personer i segelbåt räddats i Nordsjön

Ett riskfyllt, men samtidigt ett spännande och utmanande jobb har 34-årige ytbärgaren Martin Jonsson, Nybro. I förra månaden fick han ta emot en internationell utmärkelse i Atlanta, USA sedan Martin Jonssons team den 28 november i fjol räddade två personer i en segelbåt, som verkligen var illa ute i Nordsjön, då vädret var ytterst besvärligt.

Allt började då Martin Jonsson gjorde värnplikten 2003 vid F 17 i Kallinge och fick där utbildning till ytbärgare. Efter jobb hemma i Nybro under en kort period väntade anställning vid Norrlandsflyg med placering i Kallinge som ytbärgare på en räddningshelikopter.

–Vi täckte i första hand upp Blekinge, Skåne och Småland, men hade även en del utlandsuppdrag med insatser på sjön som dominerande inslag, berättar Martin Jonsson.

Oljefält i södra Nordsjön

Därefter väntade under åren 2008-2013 jobb som ytbärgare vid CHC  Helikopterservice med placering på oljefältet Ekofisk, som ligger i södra Nordsjön. Eftersom företaget förlorade kontraktet var det dags att byta arbetsgivare.

–Numera är jag stationerad i Statfjord utanför Bergen i västra Norge. Det rör sig om en oljeplattform med 15 oljeriggar, som ägs av Equinor, tidigare Statoil. Jag jobbar 14 dagar och är sedan ledig i fyra veckor. Det förekommer också att jag har jour under ledighetsperioderna och kan då få göra snabbinsatser. Jag flyger till jobbet via Kalmar-Arlanda-Oslo-Bergen och sedan blir det helikopter ut till oljeplattformen. 

Team på fem personer

–Jag är ansvarig för den räddningstekniska delen. Vi är ett team på fem personer, nämligen två piloter på helikoptern, en vinschoperatör, en sjuksköterska samt jag som ytbärgare. Detta innebär att jag är helikopterns förlängda arm och min uppgift är att gå ner för att ta hand om den nödställde, som får en räddningslina av mig.

Ett ofta förekommande inslag går ut på att transportera skadade och sjuka personer på oljeriggarna till i första hand Bergen, där ambulans tar över och kör dessa till sjukhus.

–Om någon behöver hjälp på ett fartyg vinschas vår sjuksköterska ner om vädret tillåter. Är det riktigt besvärligt går jag, som utbildad sjuksköterska, ned ensam.

Räddade två nödställda

Dramatisk värre var det på kvällen den 28 november i fjol, då ett larm kom klockan 21.21 från två personer i en segelbåt och tolv minuter senare åkte teamet ut.

–Vi i besättningen startade omgående en snabb genomgång och på plats över segelbåten såg vi att masten skog fram och tillbaka samt att det gick 10-15 meter höga vågor. Vi var framme 22.04 och sex minuter därefter gick jag ner och vi hade fått upp båda personerna på sju minuter och kunde sedan i hård vind transportera dem vidare till en väntande ambulans i Bergen.

Det rådde orkan och den aktuella segelbåten fanns i ett mycket utsatt läge cirka tio mil ut i Nordsjön.

–Regnet kändes som spikar. Vi hade radiokontakt med de båda i segelbåten. De fick båda hoppa i vattnet och sedan gick jag ned med en slinga och tog upp dem i två omgångar. Båda var nedkylda, men hade inte fått några skador. Samtidigt gav de gång efter annan uttryck för en betydande tacksamhet.

Denna lyckade räddningsaktion fick bland annat stor uppmärksamhet i norsk television.

–Vi i temat fick erkännande för en god insats och naturligtvis kändes det fantastiskt att vi kunde rädda de båda personerna. Det inger en betydande trygghet att vi finns till hands på oljeplattformen vid händelser av det här slaget.

Många gånger kan det vara besvärligt väder för ytbärgare. Som är verksamma ute på Nordsjön. Foto Privat

Uppmärksammad i Atlanta

Som representant för besättning fick Martin Jonsson den 6 mars vara med vid en ceremoni på Heliexpo i Atlanta och fick då ta emot ett diplom, Rescue of world.

–Besättningen fick ett gemensamt diplom och dessutom tilldelades var och en av oss ett diplom. Detta var andra gången jag belönades i de här sammanhangen. Utmärkelser i all ära, men det viktigaste är att vi lyckas göra insatser av det här slaget, säger Martin Jonsson.

VD Dan Schultz vid Sikorsky, VD  Karl Fessenden vid CHC, Martin Jonsson och Igor Sikorsky vid företaget Sikorsky var med ceremonin i Atlanta.  Foto Privat

INGVAR GUNNARSSON

POPULÄRT