HemNyheterOlle är en av världens bästa i FIFA e-sport: Allt började hos...

Olle är en av världens bästa i FIFA e-sport: Allt började hos morfar i Nybro

Allt började när morfar KG Rindefors köpte en spelkonsol till barnbarnet Olle Arbin. Precis som 10-tals miljoner över hela jordklotet började Olle, då sex år gammal, spela FIFA. Det största fotbollsspelet. Idag är Olle 19 år, professionell FIFA spelare och rankad som en av världens bästa och representerar Svenska e-sportlandslaget.

Säkert känner du igen efternamnen Rindefors och Arbin. Mamma och pappa Malin och Fredrik är båda födda i Nybro, och de bor nu i Frufällan, Borås kommun. De har barnen Olle och Kalle.

Det här handlar om Olle, eller OlleLito som är hans smeknamn inom den snabbt växande e-sportvärlden. Den består av stora turneringar, Europa- och världsmästerskap, helgtävlingar (weekend league), landslagsspel och mycket mera. Mycket över nätet, men också stora mästerskap med de bästa samlade. Man tillhör team, har ranking, proffsspel och prispengar.

NybroExtra fick en pratstund med Olle mellan träningspassen. Många timmar vid X-boxen eller Playstation blir det, men också mycket fysisk träning.

-Idrottsintresset växte i mig när jag började spela fotboll. Jag gillar olika typer av lagsport och är nog en riktig vinnarskalle. Jag testade många olika idrotter men det var fotboll (alltså på vanligt gräs) som jag fastnade för och som jag fortfarande tränar 3 gånger i veckan. Olle spelar i Fristad Goif division 5 västra Götaland.

Men det är inom e-sport Olle fått stora framgångar.

-Det började med att jag fick en spelkonsol av min morfar i Nybro. Och jag började spela FIFA-06. Jag var knappt sex år gammal.

Hur vet man att man är bra?

-Från FIFA-17 kunde man spela i något som heter Weekend League, helgturneringar. Jag kom topp 100 i flera av dem, och sedan gick steget vidare via online-turneringar.

Så gick det fort, Olle började spela för BK Häcken i eAllsvenskan, fick representera svenska 

E-sportlandslaget och skaffade, som många andra uppmärksammade spelare, egen Youtube-kanal. Där är smeknamn en självklarhet, och en kompis kom på namnet OlleLito. Idag har Olle 45 000 följare på Youtube!

I Atlanta, Georgia, USA spelades VM förra året i ett av världens största spel: FIFA. Tiotals miljoner utövare finns.
Olle Arbin med rötter i Nybro vann alltihop!

I slutet av 2019 lyckades Olle kvala in till en World Cup-tävling i FIFA-20 i Atlanta, Georgia. Där var alla de bästa från hela världen med. Vid denna tidpunkt hade Olle blivit signad av holländske landslagsspelaren och tränaren Ruud Gullits E-sportlag. 18 år gammal vann Olle hela turneringen, så sedan dess kan han alltså titulera sig bäst i världen.

Efter den framgången blev han kontaktad av superkända svenska e-sportlaget Ninjas in Pyjamas (NiP) och sedan våren 2020 representerar han dem på heltid, med månadslön och allt, som deras allra första FIFA-spelare.

-E-sporten håller på att bli riktigt stor. Allt fler stora fotbollsklubbar kompletterar med e-sport. Som Manchester City eller West Ham till exempel. Men jag trivs väldigt bra i Ninjas in Pyjamas, de är som en andra familj. Vi får se vad som händer, vi håller på att prata framtid precis nu,

Vad gör dig så bra på FIFA? Spelsinne eller fingerfärdighet?

-Definitivt spelförståelse. Det är det som gör mig bra i vanlig fotboll också. Fingerfärdighet är mindre viktigt när jag spelar FIFA. Jag är bra på att se mönster och att läsa spelet.

-Så har varje ny årgång av spelet sin profil.  FIFA-19 var mera för dribblare, året efter gällde det att vara bra på försvar. När en ny årgång kommer får man lägga massor av tid på träning för att lära känna och behärska, för att bli riktigt bra.

Något som Olle uppenbarligen lyckas med, för framgångarna fortsätter komma. Han vann Premier League på X-boxsidan, ligger just nu femma på världsrankingen, är nybliven Nordisk mästare med landslaget och inkvalad till Play-Off med de 64 bästa i Europa som kommer spelas i juli. Exakt vad som kommer sedan är lite oklart. Corona ställer till det en del även i den här sporten.

Är lillebror Kalle också duktig?

–Han har definitivt talangen, kan bli lika duktig som jag. Det krävs bara alla timmar av träning.

Och vad gör du om fem år?

-Samma sak, hoppas jag. Jag är en väldigt jordnära person, försöker ha fötterna på jorden och tar varje turnering som de kommer. Ett tiotal år till kan jag nog hålla på.

Hur ofta besöker du Nybro?

-Nu var det ett tag sedan, bland annat på grund av corona, men annars blir det så klart ibland. 

När jag var i 10-årsåldern spelade jag några cuper i fotboll med Nybro IF P01 lag.

Slutligen: jodå, Olles föräldrar hade åsikter om hur många timmar han spelade i början. Men mindre när framgångarna började komma. Och Olle är tydlig med att fysisk kondition är viktig också i e-sport. Skärpa och uthållighet behövs. Regelbunden träning hör till vardagen för en FIFA spelare i den absoluta världstoppen!

POPULÄRT