HemBrovaktens krönikaBrovakten mötte Tomten: Så kan vi rädda Luciatraditionen

Brovakten mötte Tomten: Så kan vi rädda Luciatraditionen

Luciatågen är hotade och måste räddas. Hur det ska gå till har Brovakten och Tomten rett ut.

Goddag Nybroiter

Det var en av de första dagarna av december. Kylan hade tagit ett rejält grepp. Allt var långkalsong- och luvmössebittert! Helgtiden kändes mest som vardag utan glädje eller tillförsikt. Till dess att jag såg den lilla lappen, inkilad mellan broräckets stockar.

”Hälsar på vid bron. Behöver prata. Tossda kväll halv tio. Tar med kakpåse. T”

Lappen var signalen som gjorde att livet återvände. Värmen i hjärtat blev starkare än alla vintrars kyla. För den ende T jag känner är mister December, allas vår efterlängtade favorit. Tomten själv! Den riktige! Från Nybro!!

Ni som läser dessa rader vet att jag brukar få en pratstund med Tomten strax innan jul, hemma hos den rödklädda familjen i Svartbäcksmåla. ”Tossda” är hur han stavar ibland, det blir ganska Nybroitiskt även när han skriver.

Torsdagen kom och efter dagens arbete smög jag hem och fyllde en termos med glögg. Bästa sort från en av de exklusivare hyllorna på bolaget vid Fagervallen. Sydläge med bästa utsikt över Cementan. 

Halv tio var jag tillbaka vid bron och då stod han redan där. Tomten, min idol, den riktige. En moderiktig reflexväst, en lång Nybro Vikingshalsduk över halva ansiktet och luvan vänd med gråa sidan ut. Han såg ut som vilken Nybrobo som helst! Det som skiljer är rösten. Glad, nästan munter, grov och med mörkt djup. En röst man lyssnar på. Och så skrattet. Ett högt gurglande fnitter efter minst varannan mening.

Vi kramade varannan hårt och länge (tomtesläktet kan inte få eller bära Covid) och ställde oss sida vid sida lutade mot räcket.

 Hur vårt samtal utvecklades är inte lätt att beskriva. Men vi försöker! Här får ni en utskrift av alla frågor och svar:

-Så det är här du jobbar, Brovakten. Fin vy från räcket. Som havsutsikt fast annorlunda. Hahaha. Här har du en påse kakor. Tomtemor skulle göra klenäter samtidigt som hon tittade längtansfullt på nån snygging i Tomte söker fru. Glömde kakorna. De blev torra som sekelgammal fnöske. Så hälften tänder vi i spisen med. De andra får du. Smular bättre än dina mandelkubbar. Vi hittade en sprayburk med tallbarrsdoft på ett onämnbart ställe som vi sprutade kakorna med. Och så snabbt på med pärlsocker. Perfekt kaka. Smakar rena tomteskogen.

Hur går julförberedelserna i år då?

-Tackar som frågar. Vi ligger bra till.  Vi har fått lägga om produktionen i tomteverkstaden den sista tiden. Trodde att pussel skulle bli den stora grejen nu när folk tydligen ”jobbar hemma” mycket mera. Hahaha. Jobbar hemma! Hahaha. Det har jag alltid gjort, jobbat hemma. 364 dagar om året ligger jag i träningsläger i soffan. Vilar mig i form och äter tomteriktigt så att dräkten sitter tight och bra. En dag om året, eller egentligen en eftermiddag 24 december, är det lite småkörigt. Men allvarligt talat, ”jobba hemma” har ju bara ökat försäljningen av spel och pussel. Så vi storsatsade på ett Nybropussel med ett riktigt Nybromotiv. En pizza, en capriciosa helt enkelt. Skitsvårt pussel. Den ena skinkbiten liknar ju den andra och tomatsåsen är samma över hela pizzan. 2000 bitar som alla ser likadana ut! Hahaha. Får nog läggas med hammare och en vass kniv! Hahaha! Men så kom kylan och alla skulle plötsligt ha tröjor med julmönster. 

Så nu sitter precis alla i hela verkstaden och stickar rödgröna jultröjor. Röda och gröna nystan överallt. En rödgrön röra! Hahaha. Den var bra…

-Vad står det på tröjan då. Ett fint julbudskap, hoppas jag.

-Ja, du är lite inblandad, faktiskt, som lokalkändis. Det står ”Med Brovakten vid bron så går julen aldrig över!” Tycker du det blev bra? I så fall kan du få signera ett par tusen. Med julduka-korsstygn, så klart. Hahaha!

-Vet inte hur jag ska tolka det, men jag hoppas det var snällt tänkt. Så alla i tomteverkstaden, både tjejer och killar, sitter och stickar nu?

-Jämställdheten hos oss är total. Alla gör allt! Vi pratade mycket Metoo förra året, och nu kör vi 100 procent på den linjen. MeToo är ju en förkortning av MeTomte. Det vet ju alla! MeTomte! Hahaha. Så påminde jag tomtemor att det är jag som jobbat julen de senaste 250 åren. Ville ha ett lite mera jämställt schema. Det tog två dygn och fyra vinterbad i Linneasjön att få bort gröten hon hällde över mig. Svårast var skägget. Men nu är vi nästan vänner igen. Om ett par månader slipper jag kanske sova i stallet.

-Du skrev att du behövde prata om något!?

-Javisst. Som Tomte är man ju lite ansvarig för jultraditionerna. Så har jag förstått att det är si och så med lucia nu för tiden. Det är svårt att få ihop bra luciatåg. Jag vill prata med dig om hur man gör den traditionen mera attraktiv igen. Jag menar, alla vill ju kolla och lyssna på lucia, men allt färre vill vara med. Hur fanken ska vi göra?

-Tror du det gäller sångerna, själva lussetåget eller det hon brukar bjuda på?

-Allt, för tomtsigen, allt borde förnyas. En lucia i tiden! Senast någon gjordes var på 50-talet. Då var det ett gäng med sju eller nio tjejer och kanske en stjärngosse, inget mera. Då tog vi tomtar ansvaret och vår fackliga organisation, Nissefacket, förhandlade in en tomte i nästan varenda lussetåg. Blev väldigt uppskattat. Så kom bagarfacket och gjorde likadant, förhandlade. Och vips skulle en pepparkaksgubbe också vara med. Apropå det, väldigt god glögg. Hur mycket har du kvar? Behöver du verkligen nåt själv? Ta en kaka i stället, eller bara en smula! Du gillar ju smuliga kakor. Hahaha.

-Har du någon idé vad vi borde plocka in i luciatågen då?

-Tomtemor gillar Elvis. Har förstått att det finns jättebra masker och dräkter om man vill klä ut sig till Elvis. Och schyssta låtar också. Blue Christmas och sånt.

-Bra tanke, Elvisdräkter kan man köpa där man köper tomtegrejer.

-Sluta. Prata inte om eländet. Tomtar som klär ut sig? Varför? Överlåt det till proffsen. Då bestämmer vi det. En Elvis och minst två Elvislåtar i varje lussetåg. Kommer du på nåt som barn gillar. Har du barn på gång?

-Nja, inte ens nära. Någonsin. Barn gillar väl tecknade actionhjältar och sådant. Typ Stålmannen och Batman. Eller Turtles.

-Oroa dig inte för barn. Rätt som det är ligger de bara där i vaggan. Tomtefar behöver knappt vara med. Tomtemor får två barn om året, alltid en pojke och flicka, och så har det hållit på alla de 127 åren vi varit ihop. Tror vi tar Stålmannen, är det inte en röd dräkt? Med en Turtle som back up. Perfekt, nu börjar det likna nåt. Ett luciatåg alla kommer att gilla. Stålmannen kan flyga före lucia, så där med en arm framåt och knuten näve och en fackla. Effektfullt. Given succé! Lussetåget alla vill se. 

Musiken då, ska vi ha in nåt nytt, utöver ett par Elvislåtar? Vad tror du om ABBA?

-Är det nytt? Har inte de funnits i snart 40 år. 

-Nya låtar i år. Lika stora som alltid. Finns till och med en jullåt på nya skivan. Tomtemor spelar den hela tiden och ser lite nyförälskad ut. Tror det är Benny hon gillar. Och Svenne Hedlund så klart. Tomteblod i honom, tror tomtemor.

-Men då slår vi till och lägger in den nya ABBA-jullåten också i lusseshowen. Och den som vill kan klä ut sig till någon i ABBA.

-Eller Svenne Hedlund.

-Ok, javisst. Så måste vi kolla vad lucian bjuder på och förbättra. Fika eller alkoholfri glögg. Med pepparkakor. Räcker inte det? Så har det alltid varit.

-Bäste Brovaktskompis, idag är förnyelsens dag. Vad längtar folk efter vid lucia? Småkakor? Nej, det ska vara tunggung. Så käkarna får käka och tungorna får gunga! Hahaha! Man borde bli poet. Tunggung! Hahaha.

-Ok, då säger jag Nybroitisk trerätters. Så folk blir mätta!

-Toppenidé! Jag fattar precis vad du menar. Låt mig tänka fram den perfekta Nybroitiska trerätters julmaten. Får bli Pizza som förrätt. Nybro är pizzaland, tätare mellan pizzeriorna än i Italien. Kanske ska vi slå till och med en 007-pizza, för James Bond har ju nästan bott i Nybro. I varje fall har han ställt sina gamla avlagda grejer i Madesjö. Sedan jultallrik som varmrätt. Skinka, sill, köttbullar, Jansson, rubbet. Minst halva tallriken ska vara kroppkakor. Sju eller nio. Samtliga delikatesser från Astermarks, de är väl igång med produktionen som vanligt?  Och äkta tomtegröt som efterrätt. Kokad på Linneasjövatten, så vi inte behöver nån särskild kryddning och folk fortsätter lukta som folk. Tack snälla Brovakten, då har vi löst problemet och fixat modernare Luciafirande. Vi kommer att bli helgonförklarade, du och jag!

-Det var så lite, alltid kul att prata med dig, Tomten. Annars då, efter julklapparna, vad hittar ni i tomtefamiljen på i Svartbäcksmåla?

-Dans! Alla sorter. Hela dagarna fram över nyårshelgen. Nybro är inte bara pizzaland, det är också centrum för danskulturen i Sverige. Vi kör nonstop dans från juldagen till nyårsdagen. Kolla i NybroExtras skyltfönster så ser du hur vi festar.

-Så kul! Så Tomtemor lär alla barnen att dansa? Bra i så fall.

-Nej nej, min kusin är dansexpert. Tomten Irving hette han, innan han gick över till människofolket och döpte om sig till Tony. Han har kurser med oss varje höst. Perfekt och entusiastisk lärare. Och roligt att han behållit lite av sin Svartbäcksmåla-dialekt, det låter så mysigt i TV.

-Oj, det är fullt upp hör jag! Vad händer resten av Tomteåret?

-Jadå, sen är det bara att göra om julklappssäcken till sovsäck. Vi säckar ihop, brukar vi säga, säcka ihop, var får jag allt ifrån? Hahaha! Tror begreppet är från tomtevärlden från början. Precis som ”bädda säck”. Förr var tomtar väldigt korta. Nästan lika småväxta som trollen. Men när alla började äta enligt tallriksmodellen, med minst en tredjedel gröt, en tredjedel skinka-sill-köttbullar och en tredjedel skumtomtar så växte vi fort åt alla håll.

Nähä, nu måste jag ta mig hemåt. Du som inte har nåt särskilt, Brovakten, åker du runt till alla luciatåg och introducerar våra supergenomtänkta nyheter? 

-Jamen, hur ska jag…?

-Så bra, då säger vi så! Jag fixar en extra julklapp till dig, som vanligt. Jag har några mössor som det står Kalmar HC på. Trodde de skulle gå åt men ingen här har önskat såna. Du får fyra stycken. Så en jultröja så klart! Och tio dansbiljetter ifall du kommer förbi vår dansfest i mellandagarna!

God Jul då. Och Gott Nytt år!

Så ä dä ska ja sä’da!

Brovakten

POPULÄRT