HemNyheterHärliga energiska Nybrobor. Vi älskar att skriva om er!

Härliga energiska Nybrobor. Vi älskar att skriva om er!

Månadens NybroExtra är på väg hem i alla hem. Har ni tänkt på en sak? Vilken skillnad det blir när man har människor runt omkring sig! Steg för steg har allt börjat bli mera som vanligt, och vi kan göra saker tillsammans. Inget är som vänner att vara med och att göra kul saker ihop, möta härliga Nybrobor i massor och aktiviteter utan restriktioner.

Regn och kyla försökte dämpa lusten hos Nybros tjejer att gå ut och har kul tillsammans i sin alldeles egna Tjejkväll. Men tjejerna ville annat, tog på sig rejält, plockade med ett paraply och gjorde stan till sin! Tack för att ni kom. Ni är fantastiska!

Och vet ni, snart ska vi ut och mötas i vårt vackra centrum igen. Det är Nybro marknad, fyllt av traditioner återuppstår den efter pandemi-pausen. Marknaden startade för snart 150 år sedan, och fick din moderna form på 70-talet. Och dessutom i år med en rejäl nyhet för alla oss som tycker att det är mysigt i Nybro och kul att vara tillsammans. Sånt vi alla längtar efter i drygt två år. En redig Marknadsafton med extraöppet i våra fina butiker! Och så toppar vi det med en danskväll på Kristallen. För det är vår och spritter både i ben och annat, inte sant? Du hittar all information om marknaden och Marknadsaftonen här i NybroExtra, i en specialbilaga.

Barn med ballonger på Nybro Marknad 1956.

Månadens tema är bygga och bo i Nybro. Här möter du bl.a. 44-åriga Matilda Karlsson och 45-årige Thomas Thuvesson som är ett sambopar som träffades för åtskilliga år sedan på Algarvekusten i Portugal där de båda var kockar. Först hamnade de i Kalmar, men numera är det idylliska Svalehult och den nya villan som gäller.

Thomas Tuvesson och Matilda Karlsson trivs med den nya villans moderna kök i Svalehult.

I Alsjöholm lades skolan ned för 19 år sedan. Eleverna var för få. Sommaren 2019 köpte Anders Jonsson byggnaden. Han har hunnit med åtskilligt vid den så kallade Röda skolan, och mer är på gång. Vad sägs om en Bed and breakfast och en pub.

Anders Jonsson och Daniella Schmoor trivs vid den nedlagda skolan, som de har många planer på att göra ännu attraktivare.

Det byggs som aldrig förr i vår kommun och spännande projekt ser dagens ljus.

Exempelvis pågår mycket byggaktivitet i Nybro kommuns regi med kommunägda Nybro Bostads AB och Nybro Brunn AB som ansvariga.

 – Det känns naturligtvis positivt med full fart på byggsidan, vilket är ett tecken på en påtaglig framtidstro, säger Sulev Pull, som är VD för Nybro Bostads AB och Nybro Brunn AB.

Den kulturminnesförklarade mangårdsbyggnaden byggs om I Rismåla, vilket VD Sulev Pull anser vara positivt.

Möt också Klara Blomkvist, 20 år och student från bygg och anläggningsprogrammet 2021. Redan under gymnasietiden blev hon lärling hos Nybro Måleri, och där fortsatte hon efter studenten.

Klara gillar sitt arbete som målare och just nu kan hon inte tänka sig att jobba med något annat

Med hjälp av Thérèse Köppen blir bilder och historia levande. Hon tagit fram unika bilder ur Gerhard Köppens arkiv på byggnader samt folket som bott och verkat i dem. Thegerströms låg på Storgatan 15, ungefär där Mellströms Digital finns idag. Huset uppfördes 1900 av bagarmästare Carl Johan Johansson. Kolla och se vad just du minns.

Thegerströms skyltfönster till höger om Mellströms.

Det och mycket mer finns i månadens tidning. På ett sätt är också varje nytt nummer av NybroExtra levande historia. Vår ambition är att ge en mångsidig bild av Nybro och Nybroborna. En härlig blandning av förr, nu och människors spännande sikten mot framtiden. Stort tack för ert gensvar och era varma och nyttiga reaktioner. 

 Trevlig läsning!

POPULÄRT