HemNyheterSå underbart att känna hur det vanliga är tillbaka!

Så underbart att känna hur det vanliga är tillbaka!

Visst är det något alldeles speciellt och härligt med sensommaren?! Lika mycket som vi längtade efter juli, juli och augusti, lika mycket gillar man i tiden som kommer efteråt. Dessutom är höstens första NybroExtra på väg ut i brevlådorna Läs, trivs och känn dig som en redig Nybroit! 

Det är val i Nybro, ja i hela landet så klart. Demokrati är bland det finaste som finns. Du bestämmer vilka som ska få ansvaret att styra vår kommun de kommande fyra åren. Hur har man klarat sina löften? Vilka nya löften gillar du, vilka känns trovärdiga? Vi tycker det är viktigt att du deltar i valet och röstar. För att hjälpa till med en överblick var partierna står i något av de viktigaste frågorna för Nybro har vi ställt fem frågor till alla partier som ställer upp i kommunvalet. Hoppas svaren ger lite vägledning. Om inte, fråga gärna politikerna direkt när du möter dem. Det lär bli tätt med möten och samtal på Torget fram till valdagen. Men så är det med demokrati, åsikter ska mötas och samtal ska ske. Så skillnaden blir tydlig. Sedan bestämmer du!

Brovakten, vår lokale filosof och hans vänner, har också minnen av val på Torget. Kolla om du kommer ihåg samma sak som de gör! Och om deras viktigaste valfråga är något du också kan ställa upp på.

Härliga människor

Kommunen är bara ett geografiskt område. Det är alla människorna med olika kunskap och egenskaper som klär den upp till elegans och storhet, inte sant!? Därför fyller vi varje NybroExtra med massor av lokala profiler som gjort saker, eller som vill skapa något. Här är några av månadens profiler.

  • Åke Hansson är något av Nybros okrönte musikkung. En stor del av hans innehållsrika 79-åriga liv har han ägnat åt musiken. I dansband, som musikförmedlare mm. Åke berättar i ”Så minns jag mitt Nybro”.
  • Åke Svensson har älskat bordtennis hela sitt liv. Redan som tioåring skog han sina första servar och nu spelar 83-årige Åke i veteranklasserna. På senaste SM slog han till och tog hem ett silver till Nybro i dubbel, tillsammans med Vaggerydspelaren Hans Fridén. Åke är månadens idrottsprofil.
  • Släkten Arvidsson är stor och de fem välkända bröderna Christer, Anders, Göran, Håkan och Magnus har vi sett inte minst i idrottsliga sammanhang. När de samlade till kusinträff nyligen på Qvarnaslät samlades ett riktigt stort gäng. 
  • Och apropå hembygdsgården. Vi lät profilerna Mats Arnér, Jan Lagerkvist och Kerstin Hultqvist summera säsongen. ”En av de bästa någonsin” säger en nöjd trio.
  • –Det är så kul att vara igång igen efter åren med pandemirestriktioner. Nu väntar en höst laddad med både målerikurser, konstutställningar, föreläsning och bokbussjubileum, säger Eva Sundman, som vi träffar i hennes ateljé i Klockmagasinet Pukeberg 

Nya glasbruksägare

När Nybro glasbruks ägare funderade på framtiden så var försäljning av företaget högst på önskelistan. Nu är övertagandet klart. En känd profil, Mathias Ripheden, driver företaget vidare tillsammans med Anders Brandel och Pär Heideman.

Och om glas är en del av Nybros kultur så är lokalt författarskap absolut också det. Så nu inleder NybroExtra en serie möten med lokala författare som skriver i eller om Nybro. Första ut är Bibbi Westerberg, född och uppväxt i kommunen.

En lokal tidning ska vara omväxlande. Människors intressen är fantastiskt varierade. Så vi åkte på traktorcruising i Riddaretorp och mitt i publikfesten mötte vi tvåårige Hjalmar Ala-Englund som hade en hellycklig dag mitt i hans största intresse: traktorer och motorer.

Till skogs

Vi älskar alla skogen och vad den ger oss, i form av jobb, upplevelser och rekreation. I temat Skogen kan du läsa om Bitus, där miljöaspekterna blir allt viktigare. Betydelsen av det ökar i deras bransch.

Och Kährs betalar allt bättre för ektimmer, till glädje för de som säljer, men tyvärr slår det också på slutpriset. Ett av många områden där kriget i Ukraina är huvudorsaken.

Hoppas att du hittar en eller flera mysiga stunder med din nya NybroExtra. Den där lilla upplevelsen att bläddra på, hitta vänner och bekanta på bilder och i texter. Läsa om nytt som hänt eller minnas tillbaka en stund. Saker att ha roliga samtal med kompisar och grannar om. Känna att man hör ihop.

Om glöm inte att rösta. Demokrati är så oerhört viktigt. Ett sätt för oss alla att vara med och peka ut riktningen för Nybro in i framtiden! Att både vakta det som är bra och göra andra saker bättre. Och göra det för varandra. För att vi älskar vårt Nybro!

Mysiga kramar från

Loa

POPULÄRT