Nils Mattsson
Nils Mattsson i NybroExtras serie ”I trädgårdslandet” Ser fram emot många spännande växtnyheter 2016

 

NYA ROSOR 2016 I HISTORISKA SPÅR

 

Upphovet till trädgårdsrosen kommer från en avlägsen forntid. Allt tyder på att Persien är ursprunget till den mest älskade växten i våra trädgårdar genom historien. Det första kända skriftliga dokumentet, på en lertavla, härrör sig från år 2600 f. kr. I dåtidens Kina, Persien, med flera länder i Ostasien, var dessa enbart tillgängliga för kejsare och högre stånd. I vissa länder var det förenat med dödstraff, för vanliga medborgare, att på något sätt utnyttja rosen.

Rosen i Ostasien var inte enbart till för ögats synintryck. Rosen användes i medicinskt syfte, och som ett mycket exklusivt rosenvatten för kroppen. Rosenvatten hade också en helbrägdagörande effekt för muslimer. Under den historiska tiden då de Europeiska korsriddarna stred i Jerusalem med omnejd var rosenvatten vanligt förekommande i stora mängder. Efter att muslimer övertagit heliga platser och moskéer från korsriddarna skulle allt tvättas med rosenvatten.

Läs mer i NybroExtras pappersversion som ges ut 27 januari.