HemNyheterVM-brons till Nybrokillen Christian

VM-brons till Nybrokillen Christian

I lördags tävlade Christian Martinsson på VM i bänkpress för juniorer, 19-23 år, i Rödby, Danmark. Han hade stor framgång och knep en bronsmedalj.

– Jag går i viktklass -105 kg. Jag får då väga max 105 kg och minst 93.01 kg (viktklassen under mig är 93 kg.) Jag kände redan på uppvärmningen att jag hade en bra dag, allt stämde men jag underskattade ändå min kapacitet något, säger Christian.

– I en bänkpresstävling har man tre lyft och den som lyfter tyngst vinner. Det gäller därför att vara väldigt taktisk med vilka vikter man väljer för att kunna slå sina motståndare. På tävling är det inte den som är starkast som vinner utan den som lyfter mest, brukar man säga. Coacherna, som håller koll på motståndet och väljer vikterna, har därför en oerhört stor roll i det hela.

En glad bronsmedaljör, Christian Martinsson från Stora Högebo i Nybro.
En glad bronsmedaljör, Christian Martinsson från Stora Högebo i Nybro.

Christian Martinsson är 23 år bor i Stora Högebo i Nybro och har tränat i åtta år på gym samt tävlat sedan 2010. Han har tidigare tagit ett VM brons 2014 i samma lokal i Rödby. Dessutom har han både senior SM- och ungdoms SM medaljer.

Regler och signaler

Christian förklarar reglerna när det gäller bänkpress.

– Tre domare bedömer ditt lyft. Det räcker med att två tycker att det är godkänt för att få lyftet. Det de kollar efter är bland annat att rumpan är i bänken, skorna är helt i backen och att man inte sänker stången på vägen upp samt att man följer domarnas signaler.

  1. Start – Det får man när man har lyft ut stången och majoriteten av domarna tycker att man följer reglerna och har kontroll på stången.
  2. Press – Det får man när stången ligger kontrollerat på bröstet och då är det dags att pressa upp stången
  3. In – Det får man när domarna anser att man är klar med lyftet och har kontroll på stången.

Utrustad bänkpress

Tävlingen är utrustad bänkpress. Man använder då en så kallad bänkpress-tröja, som väger dubbelt så mycket som en vanlig tröja.

– Den ser ut som en ganska långärmad t-shirt men i ett mycket hårdare material. Man kan enkelt jämföra det som höjdhopp och stavhopp. Det finns nämligen SM, EM, VM osv utan utrustning också, berättar Christian.

VM-tävlingen

– Jag öppnade med 252,5 kg i mitt första lyft, 3-0 godkänt. Mitt andra lyft blev 260, 3-0 godkänt, och sista blev 267,5 kg, även det 3-0 godkänt. Det blev en bronsmedalj och jag uppdaterade mitt svenska juniorrekord med 7,5 kg, berättar Christian.

– Det var den absolut jämnaste tävlingen jag har varit med på gällande silvret och bronset. Guldet gick ganska solklart till en polack. Jag bevakade bronset hela tävlingen och gick ständigt för att slå den norske lyftaren Ralf Male men han var stabil och fick med sig 270 kg i sitt sista lyft, säger Christian.

– Jag är väldigt nöjd såhär i efterhand men med facit i hand skulle jag ha gått in tyngre för jag hade fler kilon i tanken, jag trodde inte att jag skulle vara så stark som jag var.

 

Tränar för EM

Nästa tävling för Christian blir förhoppningsvis EM på Island.

– Om jag blir uttagen, betonar Christian. Det är inte riktigt klart än, men fram tills dess blir det fem bänkpressarpass och annan träning varje vecka i lokalen hos Kalmar Atletklubb. Jag vill vara riktigt toppad när tävlingen går av stapeln i augusti.

VM-bronset firade han tillsammans med kompisgänget och coachen i stugbyn i Rödby.

– Kanske blir det lite firande här hemma till helgen också, avslutar Christian.

Grattis och lycka till i fortsättningen, önskar vi på NybroExtra.

POPULÄRT