HemBrovaktens krönikaBrovaktens krönika: Midsommar med Silla-Johns recept och fyra snapsvisor om Nybro

Brovaktens krönika: Midsommar med Silla-Johns recept och fyra snapsvisor om Nybro

God dag, kära Nybrobor!

Man hör på långt håll när Kajsa från Kungshall är på väg. Hon grymtar lite när hon går och kommenterar gärna allt hon ser. Små ”ah, va faaan” och ”flytt da, du” blandas med gillande busvisslingar.Igår tog hon sikte rakt mot mig. Skarp blick och svart läppstift. Jag höll mig i räcket.

– Gubbajävel, nu är det klart. Det blir du!

Hon är tydlig, Kungshalls-Kajsa. Orubblig som matvakterna på Fagerslättskolan, de som hade bestämt att lever var gott och strömming inte innehöll några ben.

Med blicken ner i min kära trygga bäck väntade jag på Kajsas förklaring.

– Du ska fira midsommar på min balkong. Jag och du, jordgubbar från Markustorp, köpebrännvin. Å sill. Specialkryddad, jag har Silla-Johns gamla recept. Så det blir bättre än du är värd, egentligen.

Sån är hon, Kungshalls-Kajsa. Den bitska tonen gör att vänligheterna känns som örfilar och förslagen blir lag. Ingen annan har någonsin fått bestämma när Kajsa är med. Aldrig något.

– Fast jag vill att vi hedrar Silla-John, den riktige Nybropoeten. Hans sillkryddning är på bordet så lite nyskriven poesi ska det va till!

– Poesi, sa jag frågande. Var får vi den ifrån?

– Du ska skriva, begriper du väl, Brovaktar-skrälle! Får du ihop tre dikter om Nybro är du välkommen. Annars får det va. Och du, inget om romantik å natur å sånt lurt. Det ska vara användbart. Skriv snapsvisor!

Jag var tyst i tio sekunder. Det tog Kajsa som ett ja. På väg bort ropande hon:

– Kommer du med fyra visor så får du mata kanariefågeln!

Snapsvisor? Inte lätt, dessutom med Nybroinnehåll. Hur ska det gå till? Jag plitar lite får vi se. Så lutad mot broräcket började jag skriva.

Helan går är ju en känd melodi. Här är vers nummer 1:

Gågatan

Ingen går

på Storgatan i Nybro längre

Ingen går

på Storgatan i stan

Vårt spritbolag har sagt ajö

och flyttat ut mot Madesjö

Ingen går på Storgatan i stan

Skål!

Den blev jag nöjd med. Riktigt samhällskritisk! För ibland får snapsvisor vara lite elaka, och kommentera viktiga saker. Som världsläget. Eller hur det går för hockeylaget. Här är min andra vers, den är lite elakare. Hoppas man tar det rätt och vinner serien äntligen, bara för att bevisa att jag har fel! Melodin heter visst Jazzgossen.

Snapsen Viking på väg ner

Denna snapsen heter Viking

och är döpt efter en hockeytrupp

som nästan aldrig vinner nånting

så ta serien och sen gå upp

r man aldrig mera göra

Det tror allt fler

Så därför passar det att föra

snapsen Viking till vår mun:

För den ska ner

Den ska ner

Den ska ner

Skål!

Se där, nu har jag fått upp farten. Två dikter på en timme. En till innan jag går hem, det borde gå. Evert Taube har säkert en melodi man kan låna. Vi prövar med Flickan i Havanna och en sann berättelse ur mitt liv.

Därför badar jag inte

Jag har aldrig tvättat fötterna

i Svartgöl eller Boasjön

Jag har aldrig doppat knä och lår

i Rismåla göl

Jag har aldrig blött ner fram och bak

i Hindsjön eller Hultabräan

Jag har aldrig stoppat huvet ner

i Orranässjön

Inget magplask har jag utfört

ner i Stensjön eller Örsjösjön

och aldrig simmat näck på rygg

tvärs över Långegöl

 

För en gång fick jag en kallsup

när jag bada i Linneasjön

Så nu stannar jag på torra land

och sköljer strupen min!

Skål!

Jamen, va bra. Tre snapsvisor är klara! Silla-John i sin himmel måste jubla nu när han fått en ny kollega. Och det blir midsommar på Kungshalls-Kajsas balkong! Jag vet inte om det blir roligt, men va fanken. Folk betalar för skräckfilm och hoppar bungyjump. Man ska inte ha det för lätt.

Och nu! Poff! Plötsligt är det en vers till i huvudet. Melodin är I natt jag drömde.

Nybro brunn

I natt jag drömde underbart

om vattnet i Nybro brunn

I glaset stod det kallt och klart

Jag lyfte det mot min mun

Det smakade som akvavit

med doft av gran och tall

För vattnet hade blivit sprit

Nu sjunger vi denna trall:

I Nybro är det fint att bo

för från och med denna stund

så får varenda Nybrobo

sitt vatten från Nybro brunn

Skål!

Fyra snapsvisor! Vad var det hon sa, skulle jag få mata hennes kanariefågel? Jag tycker om djur, det blir roligt. Jag går ner på Kvantum och köper lite fröer. Man ska inte komma tomhänt på kalas, säger dom.

En sak till. Ha en fin sommar i Nybro! Kasta inget i bäcken, jag står vid broräcket och vaktar hela sommaren! Semester? Nä, det är för de som får betalt.

Så är det bara, ska jag sä´da!

Brovakten

POPULÄRT