HemNyheterThomaz Grehn tipsar om snapsar till midsommarsillen.

Thomaz Grehn tipsar om snapsar till midsommarsillen.

Thomas Grehn är krönikör i NybroExtra. Han har recenserat vin i Göteborgs-Posten i nästan 20 år. Idag är han frilans och skriver regelbundet om vin på www.goteborgsvinhus.se Inför midsommar ger han oss tips på snapsar till midsommarsillen.

Det är en lätt hisnande tanke att vi för bara 40 år sedan drack mera sprit än vin i Sverige. Först 1977 gick vinet förbi starkspriten i Systembolagets försäljningsstatistik, räknat i antal liter.

Det var nog mycket tack vare den idoga folkhälsokampanjen ”Spola kröken”, som dragits igång sex år tidigare och med idrottsrörelsen som drivande kraft nu äntligen bar frukt. Kampanjen lyckades, trots att det omåttligt populära folklustspelet Söderkåkar i tv, stod för ett rent saboterande om än oavsiktligt motstånd. Pigan Malins (Monica Zetterlund) ständiga bricka med två stadiga nubbar till kavaljererna Olsson (Mille Schmidt) och Karlsson (Sune Mangs) är klassisk, spritromantisk tv-historia, som vevats i otaliga repriser sedan dess.

I dag är snapsen – i snart sagt alla svenska hem – reducerad till något som ställs fram till julbordet, påskbuffén, midsommarsillen och kräftskivan. Punkt.

Och det räcker väl, eller …?
Jag har i alla fall inga invändningar mot denna kulturomsvängning, som samtidigt är ett stort folkhälsotecken.

Men ska man dricka snaps, förtjänar den att behandlas med respekt.
Jag kan tänka mig en iskall snaps på neutral vodka – det är ju ändå bara ren sprit och inget mer. Dricks av den som helst skulle slippa.

Däremot är akvavit direkt från frysen en styggelse. Kylan knäcker alla smaknyanser och det blir bara kallt och vasst hela vägen från läpparna ända ner till magens dunkla djup.

Jo, en sak till: kryddad snaps går väldigt bra ihop med kallt, torrt lageröl, medan okryddat – alltså vodka – behöver sköljas ner med en smakrik ale för att komma till sin rätt. Prova själv.

Svenska nubbar.

Svenska nubbar

225 kr (10 x 5 cl) / 39,2% (snitt) / art.nr 180

Överlägset godast av de fyra blandpaketen i Systemets sortiment.
”Röda Backen” är visserligen roligare att se på, ”Skärgårdssnapsar” är svenska på riktigt (görs av Saturnus i Malmö) och ”Snälleröds” är såväl ekologiskt som svenskt – men ack, så bleka konkurrenterna är.

Det är kul att botanisera bland tio sorter, välja, vraka, prova ihop med bordsgrannen – en icebreaker på mer än ett sätt. Nackdelen med smånubbarna är att det kan bli slagsmål om favoriterna, medan Svarte-Petter (Bäska Droppar) alltid får stå kvar till sist och skämmas. Det kan bero på att bäsken skär sig grovt mot det mesta i sillväg. Den är en typisk nattasup till midnattspytten.

Gammal - Norrland

Gammal Norrlands

205 kr (50 cl) / 43% / art.nr 262

Klassisk akvavit av renaste vatten. Distinkt men inte överdriven smak av kummin, fänkål och dill. Och där har vi själva kvintessensen av begreppet akvavit, som enligt EEG-förordning nr 1576/89 ska vara ett destillat som ”i huvudsak smakar kummin eller dill”.
Gammal Norrlands brukar vara den snaps som ryker först ur vår numera obligatoriska korg med ”Svenska nubbar”. Men har man laddat med både en halvliter av den här och ett nubbepaket är man i regel hemma, som arrangör av det lilla midsommarkalaset. Hellre värdens fest än världens fest, om ni frågar mig.

Läckö-snaps

Läckö Slottsaquavit

204 kr (50 cl) / 40% / art.nr 33

Kravmärkt

Den ultimata snapsen på kräftskivan, eftersom den domineras totalt av dilltonerna och gifter sig lyckligt med alla slags skaldjur. Men Läckö är läckert även till sill.
Så vad brukar ni servera i sillväg på midsommar? Matjes, givetvis. Och så något slags klar inlagd sill, som fransk löksill, där ättikan spelar huvudroll. Det är till den klara sillen Läckö Slottsaquavit passar som handsken. Till matjes väljer vi bort denna skaraborgska specialitet och skålar i något med mer sötma, varför inte hugga det underskattade Porsbrännvinet ur den där nubbekorgen?

Explorer

Explorer Vodka

191 kr (70 cl), 105 kr (35 cl) / 37,5% / art.nr 154

Ett av Systemets mest nedsvärtade varumärken – men vad är det annat än en kliniskt ren, plånboksvänlig vodka? Kanske inte våldsamt njutbar – men absolut gångbar i en reklamfokuserad värld, där nya ”premium brands” ständigt försöker övertrumfa varann med mumbo-jumbo.
Vodka ska inte rullas runt i munnen – den ska sväljas kvickt och omedelbart sköljas bort med en klunk smakrik ale av hög klass.

(Gjorde för några år sedan ett vodkatest, där panelen bestod av ryske konsuln i Göteborg, en finsk kemisk analytiker på Statens Provningsanstalt, en krögare som drev Göteborgs enda ryska krog och en restauratör med ”sprit till mat” som specialintresse. Så kompetens saknades inte. Gissa vilken vodka som vann testet. Och vilken som kom absolut sist…)

Explorer passar för övrigt utmärkt till all slags sill – från matjes till den sötaste senapssillen.

/Thomaz Grehn

POPULÄRT