HemNyheterÖkat intresse för konfirmationen

Ökat intresse för konfirmationen

Intresset fortsätter att öka för konfirmationen i Nybro pastorat. I år har 41 ungdomar varit med på det läger, som pågick under två veckor i Älghult, vilket var sju fler än i fjol.

De tre tidigare åren har dessa läger genomförts i Långemåla, men där räckte lokalerna inte till längre.

– Det är en klart uppåtgående trend, vilket vi naturligtvis tycker är positivt. Utöver ledarstaben har vi deltagare från Kamraterna med, alltså ungdomar, som tidigare har konfirmerats. Dessa utgör ett värdefullt stöd i flera avseenden för konfirmanderna, säger ungdomsprästen och komministern Nicklas Holmsten.

Flera ledare

Övriga ledare på läget var diakonerna Mårten Gustafsson och Vanja Roshagen, kantor Karin Björkander-Petersson och kyrkoherde Lars Ström.

Ungdomarna var inkvarterade i Älghult skola och måltiderna hade man i församlingshemmet samt undervisningen i Älghults kyrka.

–  Vi bjöd in församlingsbor i Älghult till lägret och hade exempelvis skolpersonal med vid en av de inledande luncherna. Bland de många fördelarna med detta upplägg är att ungdomarna verkligen får lära känna varandra genom att umgås dagligen i två veckor. Ett självklart inslag var gudstjänsterna i kyrkan varje kväll.

Tydliga regler gällde som alltid och det märktes att det rådde god ordning och reda under detta läger. Detta bidrog i sin tur till att skapa en gemytlig stämning.

Olga Hultqvist tyckte att lägret var lärorikt.
Olga Hultqvist tyckte att lägret var lärorikt.

Lärorikt och kul

– Jag tyckte det var lärorikt och kul. Dessutom är det en värdefull upplevelse och inte nog med detta, då Nicklas Holmsten en präst, som förstår sig på oss ungdomar, säger konfirmanden Olga Hultqvist, Nybro.

Elias Nilsson-Sjögren fick träffa många nya kompisar.
Elias Nilsson-Sjögren fick träffa många nya kompisar.

På ungefär samma linje var en annan av konfirmanderna, Elias Nilsson-Sjögren från St. Sigfrid.

– Det var roligt att få träffa nya kompisar. Lägret var också ett bra sätt är börja sommarlovet med, påpekar han.

Komminister Nicklas Holmsten ledde ofta genomgångarna på lägret i Älghult.
Komminister Nicklas Holmsten ledde ofta genomgångarna på lägret i Älghult.

 

Efter lägret följer den 2-3 juli konfirmationshögtider i Madesjö och Nybro kyrkor.

 

INGVAR GUNNARSSON

POPULÄRT