HemMånadens TårtaTårta till godhjärtade, engagerade Mary med familj

Tårta till godhjärtade, engagerade Mary med familj

NybroExtra begav sig hem till Mary Bjerstedt och hennes man Sven Blom i Rismåla för att överlämna en tårta ”För att du är värd det”.

Motiveringen från Anette Gulbaek löd:

”Mary är engagerad i ett flertal lokala föreningar där hon hjälper till på olika sätt. Även om jag inte tillhör familjen, är jag alltid välkommen. Ett hem som står öppet, som om vi alla vore en del av familjen.”

Mary bjuder in mig i sitt hem med öppna armar. Hon blir jätteglad för tårtan och berättar om de föreningar hon tillhör samt visar mig mycket av det hon vävt och sytt genom åren.

Mary har arbetat som slöjdlärare i många år och har lärt många både att sy och väva. (Även undertecknads barn.) Men trots att hon nu gått i pension gillar hon att fortfarande vara i farten framförallt i många olika föreningar.

– Jag är med i Stallslöjdarna, som jag även var med och startade för snart 30 år sedan. Nybro Folkdanslag har Sven och jag dansat med i många år, men nu är jag endast med i föreningen. Folkdräkter ligger mig varmt om hjärtat. Jag har vävt och sytt upp i många olika mönster. Så fort jag eller Sven hittar något gammalt mönster kopierar jag det och väver nytt tyg, som jag sedan syr förkläde av. Jag är kursledare och håller vävkurser i NBV:s lokal på Vasagatan. Bl.a. i vävtekniken damast som fordrar särskilda anordningar i vävstolen, den är rolig men tar mycket tid. Dessutom är jag med i föreningen Norden, som arbetar för ett utökat nordiskt samarbete, Vävföreningen Dragsnören där jag var sekreterare i 16 år samt i Sydostvävarna där vår ordförande heter Monica Carlsson och är härifrån Nybro, berättar Mary.

– På lördag 3 september skall jag vara med nere i Pukeberg och hjälpa till under evenemanget ” Hemslöjdens dag. Jag gillar helt enkelt att ha mycket omkring mig. Mina barn och barnbarn får också stor del av min tid, och snart skall jag bli mormor, säger Mary.

Marine Arvidsson

POPULÄRT