HemNyheterThomaz tipsar om nyårsskumpa

Thomaz tipsar om nyårsskumpa

Thomaz Grehn är krönikör i Nybro Extra. Han har recenserat vin i Göteborgs-Posten i nästan 20 år. Idag är han frilans och skriver regelbundet om vin på www.goteborgsvinhus.se samt om öl på vinbanken.se

Här ger han oss tips på bästa skumpan till nyår.

Det finns naturligtvis en hel del drickbart bubbel i Systembolagets minsta butiker. Bangatan i Nybro är en sådan. Men utbudet i provinsen är inte vad man har rätt att kräva av ett monopolföretag, med säte 300 meter från Operakällaren. I Nybro finns 18 standardchampagner, varav jag skulle bli riktigt glad över endast en handfull om jag fick dem i present. Av årgångschampagner – denna oslagbara gudadryck – finns tre. Därför måste vi ibland ta till beställningssortimentet, om vi ska ha något extra till nyår. Håll till godo!

FINNS I NYBRO

rotari

Mousserande

2011 Rotari Brut Reserve

Trentino-Alto-Adige, Italien / 109 kr (7567)

90% chardonnay / 10% pinot noir

Ständigt denna Rotari, som alltid hamnar i topp på listan när det handlar om prisvärt bubbel. (Kostade psykologiska 99 i minst ett par decennier, men häromåret sprack alla kalkyler för producent och importör, priset höjdes med en tia.) Tillverkas på samma sätt som champagne, med samma druvor som champagne, smakar som champagne. Skälet till den ”äkta” känslan kan vara den långa tid – 36 månader – som vinet får ligga på sin jästfällning före degorgering. Det är länge det, för ett så pass enkelt vin.

Med sin friska, grönäppliga syra är det ett mycket trevligt välkomstbubbel på den opretentiösa festen. Går fint även till skaldjur och lätta fiskrätter.

Finns även som magnumbutelj för 219 kronor, som blanc de blanc extra brut (129) och som rosé (109). Samtliga dessa är säkra köp, men måste beställas.

palmer-co

Budgetchampagne

Palmer & Co Brut Reserve

Reims / 259 kr (7372)

50% chardonnay / 40% pinot noir / 10% pinot meunier

Systemets mest prisvärda champagne, år efter år efter år? Kanske. Ett kooperativ med långt över 300 bönder, som samtidigt levererar druvor till den gigantiska vinpressen i Reims. Logistik i världsklass. Ren, fruktig, lättdrucken, lite nötig allroundskumpa med ”Pommac-associationer”, det vill säga saftiga, gula äpplen.
Ett ännu bättre köp än Palmers standardbubbel: för 329 kronor får du firmans årgångschampagne (7867, måste beställas) från det lysande året 2008. Då snackar vi brioche, smör, nougat och rostade nötter. Att knäcka en sån i stället för en Nutellamacka till nyårsfrukosten på sängen, betyder ungefär samma smak men mindre kladd.

taittinger

Finchampagne

Taittinger Brut Reserve

Reims / 385 kr (7422)

40% chardonnay / 35% pinot noir / 25% pinot meunier

Taittinger är ett av de riktigt gamla, välkända champagnehusen (grundat 1734) och sympatiskt nog ett av de mycket få som orkar stå emot marknadskrafterna och ännu är familjeägt. Extrapoäng bara på det! Huset gör strålande viner, alltifrån den här superschyssta instegsprodukten upp till prestigevinet Comtes de Champagne för 1 350 kronor.

Gräddigt, omfamnande, tyvärr odrygt, med läskande toner av persika och en diskret kritighet från den kalkrika champagnejorden. Hamnar alltid högt på listan, när jag ombeds avge tio-i-topp-favoriter bland ”flygplatschampagner”. Och nej, Moët & Chandon är inte ens en bubblare på den listan.

MÅSTE BESTÄLLAS

langlois

Mousserande

Château-Langlois

Loiredalen, Frankrike / 139 kr (7404)

60% chenin blanc, 20% chardonnay, 20% cabernet franc

Det finns goda crémanter från alla upptänkliga franska distrikt (Alsace, Bourgogne, Jura, Limoux), men jag har fastnat för det här vinet, Crémant de Loire. Ägt av det berömda champagnehuset Bollinger, vilket borgar för kvalitet. Andra druvor än i champagne, dock typiska för Loiredalen, ger här såväl en syra som kräver plats, en citruston som gör vinet mycket bättre till ostron än fransosernas egen idé om muscadet – samt en rondör som står pall för en gräddig fisk- och skaldjurssoppa.

pertois-moriset

Finchampagne

2008 Pertois-Moriset Blanc de Blancs Millésime Grand Cru

Le Mesnil / 429 kr (90671)

chardonnay

En av nyheterna på Systembolaget 2 december. Årgången är, för att ta till en sliten klyscha, magisk – och vinet svarar lätt upp mot förväntningarna. En krispig blanc de blancs av klassiskt snitt, när mognaden precis börjat sätta in. Toner av apelsin och mjölkchoklad (tänk Romerska bågar), hög syra samt syrliga äpplen av typen Fuji, Aroma eller Sunrise. I Le Mesnil, där Pertios-Moriset har sitt säte och sina vingårdar, växer de bästa av de bästa chardonnaydruvorna.
Ge mig det här som apéritif och jag äter er ur huset.

Ge mig det vid tolvslaget och jag avger vilka löften som helst.

fresnet-juillet

2008 Fresnet-Juillet Special Club Grand Cru

Verzy / 449 kr (91137)

60% chardonnay / 40% pinot noir

Också ny på Systemet sedan början av månaden. Och nu snackar vi krämig skumpa som håller både för fågel, fisk och mittemellan. Gärna till den rådjurssadel jag hoppas kunna bjuda på till nyår (det är inget löfte, såna löften kan komma på skam. Vem vet var rådjuren har sin gång i nyårsveckan?)
Firman Fresnet-Juillet, har sitt säte och vingård i Verzy, vilket är pinot noir-land av högsta klass (100% grand cru-by). Där har ni musklerna i det här vinet. Med 60% kalkrik chardonnay som dominans får vi fräschören.

 paul-bara

Prestigechampagne

2005 Paul Bara Comtesse Marie de France

Bouzy / 795 kr (99686)

Moët har Dom Perignon, Roederer har Cristal, Pol Roger har Winston Churchill … Det är nåt visst med prestigechampagner, som får sina egna, speciella namn. Comtesse Marie de France är Paul Baras nästan okända premiumchampagne, men å, så god – och ungefär halva priset mot de välkända namnen. Bara är Kungen av Bouzy och Bouzy är jämte Ambonnay den by som producerar bäst pinot noir-druvor på hela sträckan mellan Reims och Èpernay, den som benämns Montagne de Reims. Här handlar det om kraft och rondör, snarare än finess.

Comtesse Marie ska avnjutas till gratinerad hummer, gräddigare soppor, krispigare anka och fetare fläsk från grisen.

POPULÄRT