HemNyheterLukas blåser för en plats i landslaget

Lukas blåser för en plats i landslaget

På fredag beger sig 17-årige nybrokillen Lukas Borg till Nässjö och RUM:s (Riksförbundet för unga musiker) uttagning till Svenska ungdomsblåslandslaget.

– Det känns jätteroligt. Det var inget jag planerat, men musiken är mitt liv så jag hoppas på en plats i den 70 man stora landslagsorkestern, säger Lukas.

Lukas läser andra året på fordon- och transportprogrammet på Åkrahällskolan, med tillval musik. Lukas spelar saxofon, vilket han gjort i drygt tre år.

– Musik är livet. Jag började med att spela lite piano när jag var 5 år, det blev sedan spel på mormors dragspel men eftersom mitt andra intresse är dans fastnade jag till slut för saxofon, ett instrument som oftast spelas i dansband, säger Lukas.

– Tre år kan tyckas är en kort tid att lära sig spela saxofon på, men jag har övat otroligt mycket. Musiken har varit en stor hjälp för mig i både med- och motgångar.

Starkt stöd

Lukas stora stort stöd finns hos Nybro Musikkår där han tillhör ensemblen. Han övar på saxofonen tillsammans med kårens ledare Bernt Frej. Han tränar också en gång i veckan med Håkan Jonasson lärare på Kulturskolan, som också lär honom dynamik och notlära. Dessutom spelar han med i ett storband från Emmaboda.

– Vi spelar både klassiskt, jazz och pop. Det är kul att växla musik, men klassiskt är något visst, tycker Lukas.

Provspelning

– Uttagningen sker på ett antal platser i Sverige. Provspelningen går till så att man spelar ett kort obligatoriskt stycke, ett självvalt stycke på högst fyra minuter och ett stycke som presenteras på provspelningen, s.k. avistaprov. Två eller tre stycken altsaxofonister kommer ta plats i orkestern, som får åka på gemensamt läger på folkhögskola i sommar samt till Holland och spela och tävla tillsammans mot andra landslag, berättar Lukas som åker till Nässjö med pappa Ulf och Annelie Täck från musikkåren, som skall stötta honom under uttagningen.

Vi på NybroExtra håller tummarna för en landslagsplats för Lukas Borg från Nybro och önskar honom lycka till i Nässjö.

Marine Arvidsson

Lukas under ett framträdande på Åkrahällskolan i Rockshowen Schrödinger and his cats april 2016.
Lukas under ett framträdande på Åkrahällskolan i Rockshowen Schrödinger and his cats april 2016.
Lukas Borg spelar altsaxofon.
Lukas Borg spelar altsaxofon.

POPULÄRT