HemBrovaktens krönikaSå känner du igen en äkta och redig Nybrotomte!

Så känner du igen en äkta och redig Nybrotomte!

Goddag Nybroiter!

På julskyltningssöndagen, som i Nybro inföll på en lördag, kom en man i 40-årsåldern fram till mig.

-Hej Brovakten, du måste hjälpa mig med en sak. Mina barn tror inte på tomten längre.

Jag tittade tyst på honom en stund. Vi lutade oss båda tungt mot broräcket. Det låg ett allvar i luften. Som att ha lurats på det bästa med julen – glädjen att ge bort något och se andras glädje.

-De kom hem från dagis och sa att andra barns tomtar inte såg ut som våran, de pratade inte likadant som vår och betedde sig olika. En del barn hade undrat varför pappa eller mamma aldrig är hemma när tomten kommer, och varför de måste köpa kvällstidning just då, när de aldrig köper annars. Nu säger dom att tomten inte finns, utan är utklädd.

  • Vad vill du att jag ska göra?
  • Du som har koll, skriv sanningen om hur en riktig Nybroitiskt tomte är. Så att alla vet. Då ska du få en julklapp av min familj.

Därför har jag skrivit följande berättelse som en instruktion för er;

Så känner man igen en äkta Nybrotomte!

 Var bor tomten?

Tro inte på berättelser att tomten bor på Nordpolen, i Finland eller i nåt ”tomteland”. Självklart är Nybrotomten också Nybrobo.

Nybrotomten bor i Svartbäcksmåla, bortanför skidbacken till höger in i skogen. Där lever tomten tillsammans med tomtemor och åtta nissar. De flyttade dit när nissarna var riktigt små, alltså 1865.

I Nybro kommun bor det andra riktiga tomtefamiljer på tre ställen till: i norr vid Hindsjön, i väster vid Långegöl och söderut strax norr om Alsjösjön. Alla Nybros tomtar är släkt och planerar årets tomtesäsong gemensamt vid det årliga tomtekonventet under fullmånen i mitten av juli. Det brukar ske vid Linneasjön, gamla badplatsen. Då badar tomtarna, eftersom de inte hinner vid jul. När tomtarna tvättar rent sina skägg påverkar det ofta kvaliteten på badvattnet, vilket varje år märks i kommunens provtagning av badvattnet. Media berättar om ”plötslig och överraskande försämring av vattenkvaliteten”, och beskriver det som ett mysterium. Men egentligen fylls vattnet alltså med sånt som suttit fast i skäggen ett halvår.

 Så kallade gårdstomtar finns också, men bara på jordbruk som har både kor, grisar och hästar samtidigt. De är inte så aktiva vid jul, utan ser mest till att djuren har det fint. Gårdstomtar blandas ofta ihop med jultomten, mest för att båda gillar gröt, men är mycket kortare. De delar inte ut klappar, men ibland örfilar om man inte sköter djuren.

 Hur ser tomten ut?

En äkta Nybrotomte är klädd i ganska dovt rött och grått. Skägget räcker till bröstet och är gråsprängt och strävt, ögonen är pliriga och pigga. Se upp för imitationstomtar som brukar dyka upp i höjd med lucia. De med klarröd pyjamasdräkt i trikå och bomullsliknande skägg. Om de sjunger är det en utklädd tomte. Riktiga tomten sjunger inte, den hummar. Men älskar däremot all julmusik och svänger huvudet i takt med sångerna.

En äkta Nybrotomte gillar hockey och har ibland ersatt den grå eller röda luvan med en Nybro IF- mössa. Men alltid den gamla från 60-talet som hade ljusblått i sig. Står det Kalmar HC på mössan är det en väldigt falsk Nybrotomte!

 Varifrån kommer julklapparna?

Det är blandat. En del köps in i Nybros affärer, efter att tomten läst alla önskelistor, prickat för och sedan delat ut köporder till mammor, pappor och släktingar. Minst en paket per person är tillverkad i tomtens verkstad i Svartbäcksmåla. Den rutiga färgen är gjord på en blandning av vatten från Linneasjön och gammal svagdricka från Grönskogs, som blir rutig om den rörs exakt 18 minuter i Nybroitisk medeltemperatur.

 Hur gör tomten när tomten hälsar på?

Tomten i Nybro har inga renar. Är det snöföre dras släden av två stora ardennerhästar med härliga håriga hovar, Julle och Larola heter de. Är det ingen snö så lufsar tomten, framåtböjd, med säcken på ryggen. Varning, om tomten bär paket i en blå Ikeakasse är det säkert en falsk tomte. En redig tomte har säck. Jute, vit eller lånad på posten. Samma om han försöker komma ner genom skorstenen. Då är det en förvirrad amerikansk tomte som flugit fel. En riktig Nybrotomte använder dörren, men aldrig ringklockan. I stället bankar tomten hårt så det hörs i hela huset.

 Hur talar en äkta Nybrotomte?

En äkta Nybrotomte säger absolut inte Ho ho ho. Så låter bara de amerikanska kopiorna. En Nybrotomte talar fin, äkta dialekt och säger:

-Finns dää nååa snälla baan?

Så pustar tomten lite och tillägger:

-Möckää å gööa idaa. Många baan ska ha klappaa! Tuu man ätit så möckää av tomtemoos gööt!

 När den äkta tomten kommit in och hittat en stol så kanske någon frågar om tomten är törstig.

-Inte saa väl jaa, säger tomten ödmjukt. På Nybroitiska betyder det ”klaat man ä tössti”. En redig tomte dricker aldrig Coca-Cola, däremot julmust ibland eller svagdricka, tycker att det är glöggväder hela december och tar vad som helst på julafton, så länge det inte fläckar ner skägget.

-Nyybrååbaanen ä reedit snälla, ja taa upp dom i knät å då bruuka ja få en stoo kaam, säger Nybrotomten, och så tillägger han ”saa vi bööja dela ut klappana?”.

När allt är klart så går tomten igen, stannar kanske till i köket och viskar lite, innan den fine gamle kämpen lämnar hemmet med en vinkning och ett ”goo jul, vi ses nästa åå”.

Se där, det är den riktiga berättelsen om Nybrotomten. Om bara vuxna håller fast vid den och slutar sprida virrläror så kommer alla barn att uppleva samma sak och känna att de mött samma tomte. Då slutar de automatiskt misstänka att tomten är påhittad eller utklädd. För det är ju bara ”fake news”.

Julen räddad i Nybro, och givandets glädje sprids bland hus och hem. Mitt uppdrag är klart. Undrar vad jag får för julklapp? Ett återanvänt klädesplagg ska det visst vara i år. Hoppas det är en fin julslips utan för mycket glöggfläckar. Om jag inte är på plats vid bron kan du som läser detta lämna in den hos NybroExtra. Själv tänkte jag ta mig lite julledigt och cykla ner till Svartbäcksmåla och hälsa på. Ni vet, bortanför skidbacken till höger in i skogen…

Så ä dä, ska ja sä’ da!

Brovakten

POPULÄRT