HemMånadens TårtaTårta till mänsklighetens riddare Yvonne

Tårta till mänsklighetens riddare Yvonne

Nästa tårta delar vi ut till Yvonne Åkerblom. Yvonne som tillsammans med damer både i Nybro och Kalmar arbetar med att sy och stoppa kuddar i hjärtform för bröstopererade cancerpatienter. Kuddar som skall användas under armhålan för att avlasta sår och lymfkörtlar efter ett ingrepp. Nomineringen kommer från Agneta Gefors och motiveringen lyder:

”Yvonne Åkerblom är verkligen en strong och självgående kvinna, som syr fodral till hjärtkuddar hemma och har den noggrannhet som behövs för att de ska vara godkända. Tillsammans med andra ideella damer så träffas de och stoppar de vackra fodralen med vadd och syr ihop fint. Sedan paketeras de i cellofanpåsar med ett litet kort som talar om att det är en gåva från Hjärtkuddeföreningen i Kalmar. Därefter åker Yvonne med stora säckar med färdiga kuddar till Kalmar lasarett och överlämnar dem till bröstsjuksköterskorna. Förutom att Yvonne ser till att det tillverkas många hjärtkuddar av bästa möjliga kvalitet så ser hon också till att det blir en trevlig, social stund för alla som hjälper till. Yvonne bakar och fixar kaffe, hon skaffar material till kuddarna som vadd, tyger, tråd, kort och cellofanpåsar. Hon har också bidragit med mycket privat – tråd och fina tyger. Jag tycker att Yvonne är värd mycket mer än en tårta, för det viktiga arbete hon utför. Hon är en mänsklighetens riddare.”

Vi överraskar Yvonne i hemmet. En mycket glad och rörd Yvonne tar emot tårtan och berättar att hon sytt hjärtformade kuddar i tre år.

– Det startade efter att jag såg en inbjudan i november 2015 från Kalmar Läns hemslöjdsförening att komma och sy kuddar. Och eftersom jag har ett stort intresse för både syslöjd och vävning tvekade jag inte, berättar Yvonne.

– Idag är vi en grupp på nio stycken frivilliga som träffas och syr kuddarna på torsdagar här i Nybro. Sen är jag också med i en grupp i Kalmar. Vi har ett avtal med Sveriges Hjärtkuddeförening Heart Pillow Project of Sweden i Göteborg. De bistår även med tyg och vadd till oss. Hittills har vi sytt och levererat drygt 130 stycken kuddar.

– Tårtan ska jag bjuda min granne på, som också är med i min grupp här i Nybro och syr hjärtkuddar, säger en glad och tacksam Yvonne.

Marine Arvidsson

 Vill du också nominera någon till en tårta ”För att du är värd det”?

Maila namn och en motivering till nybroextra@telia.com

 Skriv även ditt eget namn och telefonnummer så vi vet vem som nominerar och ifall vi behöver komma i kontakt med dig för att göra utdelningen av tårtan till en överraskning.

POPULÄRT