HemBrovaktens krönikaBra bro har för många namn!

Bra bro har för många namn!

Goddag Nybroiter!

Onsdag och dags för möte vid bron. Vårvindar smeker torget och Bolanders bäck kastar kraftfullt sitt vatten i riktning mot havet. När vi kommer står redan ParadisPelle och väntar.

-Oj, va tidig du är ! Vad har hänt? Lars i Idehult lät nyfiken.

-Vi har vår kanske viktigaste uppgift någonsin att lösa. Jag har upptäckt ett misstag som vi måste hantera.

-Har du glömt byta kalsonger i fredags? Ställ dig i vinden då känner vi inget. KungshallsKajsa var sitt vanliga syrliga jag.

Som Brovakt tog jag initiativet, så jag manade till lugn.

-Fram med kaffet och mandelkubbarna, så får vi höra problemet.

-Jo, sa ParadisPelle. Jag har kollat runt i en massa dokument och historiska skrifter, och jag undrar: vad kallar ni den här bron för?

-Bolanders bro, sa Lars i Idehult.

-Bron över Bolanders bäck, sa Kajsa.

-Nybron, sa jag. Eller kanske Nybrobron, fast det låter lite klumpigare. Jag vet inte.

-Exakt, sa Pelle. Det är problemet, bron verkar inte ha ett alldeles entydigt eget namn. Alla stora och viktiga broar i hela världen har egna namn. Typ Tower Bridge eller Ölandsbron. Och det här är ändå den plats som gett hela kommunen sitt namn. Konstverket som är räcke heter Bro och breja. Bron däremot kallas för flera olika saker.

-Hur har du forskat, undrade jag.

Och Pelle berättade att han börjat med att kolla alla digitala karttjänster. Som Google Maps eller Apples kartor, eller i GPSnavigatörer

-Bäcken har namn, liksom gatorna. Men inget för bron. Så om någon söker på Bron i Nybro, eller Bolanders Bro eller Nybron eller Nybrobron så hittar man inget.

-Är det sant, sa jag chockad och var tvungen att skölja ner en allt torrare mandelkubb med mera kaffe. Så du menar att platsen som är Nybros ursprung och centralaste plats har man tappat bort!

Vad tycker du den borde kallas då?

-Svår fråga, sa ParadisPelle. Lyssna på er själva, ni säger olika namn. Bron över Bolanders bäck kunde varit naturligt, men det stämmer på flera broar från Fagerslättskolan ner mot Linneasjön. Så Bolanders bro är inte givet, kanske bättre på en av de andra broarna. Typ den vid Stora Nygatan eller på södra sidan järnvägen. Såg någonstans att man ville kalla det området Bolanders park.

-Nybron är rätt historiskt, fortsatte Pelle, den ersatte ju den gamla Lortbron som låg här. Men det är ju lite tråkigt och inte mitt förstaval, om vi får chans att välja. Och Nybrobron är ett krångligt och lite fel ord, för bron kom ju först. Kommunen är döpt efter bron, inte tvärt om.

Har för övrigt läst igenom alla de senaste årens  kommunala utredningar, beslut och tävlingar som rör centrum. Ingenstans har vår bro ett entydigt och tydligt namn, läget är ganska förvirrat. Och akut tycker jag.

-Läge för ett nytt slagkraftigt namn, tyckte KungshallsKajsa. Gör om och gör rätt. Låt folket bestämma! En pristävling med fina priser. Segrarens pris är att få ta första vårdoppet i bäcken, och simma runt bland plaständerna! Förresten, vad hette bäcken innan Bolander satte sitt namn på den.

-Det råkar jag veta, sa jag. För Bengt Nyman, före detta chef på Nybro energi, har forskat lite kring det och lämnat till NybroExtra. Jag fick materialet av Loa häromdagen. Bäcken hette Visebäcken. Så hette den redan när Lortbron låg här, och även när den nya bron byggdes kring 1770. Följer man bäcken åt nordväst så heter den nästa exakt samma, Visbäcken, även idag. Och efter Linneasjön och Thebacken byter den ju namn till St Sigfridsån.

-Oj, så bra, tänkte Lars i Idehult högt. Då kan man ju döpa bron efter våra onsdagsmöten. ”De vises bro”.

-Stopp, sa jag. Som officiell Brovakt känner jag att vi måste gå rätt väg. Vi lägger ett Medborgarförslag! Så får kommunen skyndsamt lösa frågan.

-Bra, nog med förslag. Du skriver och lämnar in, sa KungshallsKajsa, så får du lite att göra. Den halva mandelkubben du har kvar tar jag. Tack ska du ha! Släpp den då, du kan ändå inte skriva med en smulig kaka i handen!

Sagt och gjort. Här kan alla läsa det, medborgarförslaget som härmed överlämnas till de styrande i Nybro kommun:

Medborgarförslag

Nybro föddes vid och döptes av en bro. Denna plats är historiskt betydelsefull och är en viktig mötesplats i centrum. Den ligger mitt i ett område som genomgått omfattande upprustning senaste åren. Men till skillnad mot bäcken eller gatorna och platserna runt omkring har själva bron inget tydligt namn, känt och använt av alla. Det skapar otydlighet och ibland förvirring eller risk för förväxling.

Vi tycker att Nybro kommun ska ge bron, kommunens födelseplats, ett riktigt namn. Gör det gärna genom en tävling som engagerar de kreativa kommuninnevånarna, där gamla och nya namn får mätas mot varandra. Ta ett beslut och invig den nydöpta  men historiska bron vid ett festligt tillfälle en lördag i centrum.

Kommunicera sedan det nya namnet med tydliga skyltar som förstärker känslan av bron är den viktiga mötesplatsen mitt i centrum. Se också till att alla elektroniska kartsystem får det nya namnet, så att Nybros födelseplats blir sökbart och hittbart för varenda nyfiken världsmedborgare.

Med väldigt Nybroitiska hälsingar

Brovakten

KungshallsKajsa

ParadisPelle och

Lars i Idehult

Så nu är detta skrivet och kommunen har läst det. Bara att vänta på resultatet. Till dess tror jag att jag vilar mina trötta armar mot räcket.

Så ä dä, ska ja sä’ da!

Brovakten

Välkommen att nå eller följa mig på

E-post: brovakten.bolandersback@gmail.com

Facebook: Brovakten Bolanders Bäck

Instagram: brovakten

POPULÄRT