HemNyheterNu firar vi Nybros nationaldag: Trandagen

Nu firar vi Nybros nationaldag: Trandagen

25 mars!

Nu är den här –  Trandagen!

Vi kallar den Nybros Nationaldag, för Trandagens stolta traditioner firas bara i ett område i sydöstra Sverige – med Nybro precis i mitten.

För er som är nybörjare i den ädla konsten att fira Trandagen ska vi berätta. Traditionen är gammal, går tillbaka till minst 1500-talet och hör ihop med att det är ungefär nu som tranorna brukar synas på himlen. Ett vårtecken så fint som något annat. Som så klart skulle uppmärksammas.

I våra trakter utvecklades traditionen till att man alltid firade den 25 mars som Trandagen. Och här kommer det fina i kråksången, förlåt transången: vi firar med lite extra mycket godis till barnen.

Så här går det till: barnen hänger upp strumpor på sänggaveln natten innan Trandagen. På natten kommer den givmilda fågeln in i sovrummet och fyller strumpan med diverse gotter, gärna förpackade i ett färgglatt pappersägg. På morgonen hör man barnens glada rop från sovrummet. Och tacksamt kan vi alla gå ut på balkongen och glatt vinka till de mysiga tranorna som glider fram över vårhimlen, på väg mot sina häckningsplatser.

Två viktiga frågor kring Trandagen som vi måste reda ut?

  1. Måste man fira den 25:e? Svar: Nädå, i moderna tider äter ju barnen godis bara på lördagar. Det är helt ok att flytta Trandagen till kommande helg. Det viktiga är att vi i Nybro håller liv i traditionen och verkligen firar Trandagen, vår egen nationaldag.
  2. Får vuxna hänga upp strumpor? Svar: Jadå, visst får man. Är man snäll kanske man får något lite att snaska på. Tycker tranan att vuxenstrumpor är för stora så får du räkna med ett nyp i näsan i stället.

POPULÄRT