HemNyheterNybros gatunamn säljs och ger skattesänkning

Nybros gatunamn säljs och ger skattesänkning

Nu döper Nybro om massor av gator! De nya namnen säljs till intresserade företag och privatpersoner och ska ge kommunen rejäla  extrainkomster. På sikt kan det sänka skatten rejält. Många kan nu förverkliga sina största dröm: att få en gata med sitt eget namn!

Det är Nybros utvecklingschef Primiero Avrilo som idag presenterar de nya planerna.

-Allt började med att Victoriahallen bytte namn till Liljas arena, och man fick en betydande summa för det, berättar Primiero. I kommunledningen började vi diskutera om om det fanns annat kommunen kunde få intäkter på, bara genom att sälja namnet till någon. Vi räknade på kommunens olika gator, och har funnit en fantastisk potential.

-Allvarligt talat, några av gatorna har ganska tråkiga namn. En Storgata finns i varenda kommun, det är inte särskilt mycket Nybro i det. Långgatan är ju inte ens lång. Och Mellangatan måste vara Sveriges sämsta gatunamn. Och så har vi dubbla Stationsgator! Onödigt, som gjort för att bytas ut.

-Vi erbjuder nu företag att ta över och byta de flesta gatunamnen i centrum om de betalar en rimlig årlig kostnad. Vi kan absolut tänka oss en Kährs gata eller en NybroExtras väg.

Är det bara Nybroföretag som får chansen?

-Nej, men vi har ett viktigt förbehåll. Om exempelvis ett Kalmarföretag vill byta namnet på  Långgatan till sitt eget så måste de också köpa  tomt- eller industrimark av kommunen. Finns man redan i Nybro slipper man det kravet.

EN EGEN GATA

Om en privatperson vill få en gata döpt efter sig själv då?

-Då är det gatorna i bostadsområden utanför själva centrum som erbjuds, och det blir billigare. Vi vet att intresset är otroligt stort. Se bara hur många som har betalat för personlig nummerskylt på bilen. Det här är ju betydligt mera attraktivt. Kanske man vill ha sitt namn på gatan där man bor, eller där man växt upp. Många kan nog se det som en kul gåva till sina barn att ge dem en gata med deras namn. Det kommer att bli en supersuccé!

Om två grannar vill vill köpa samma gata?

-Då blir det auktion. Och vinner man auktionen har man första tjing på det namnet i tio år, och sedan går gatorna ut på ny försäljning.

Vad säger Posten om den här förändringen?

-De är helt med på det nya. Deras system bygger i första hand på deras egna postnummer och husnummer/lägenhetsnummer. Postnummerkataloger och sådant är ju helt digitala numera, så förändringen kan lätt göras övernatt. För att göra övergången lättare för alla kommuninnevånare så kommer gatorna att dubbelskyltas de första fem åren, sedan bör alla inkörningsproblem vara över.

SKATTESÄNKNING

Hur mycket intäkter kan detta ge Nybro kommun?

-Precis som med ishallen så ger det riktigt mycket pengar. En försiktig beräkning, där hälften av kommunens gator fått nya namn, sänker kommunalskatten med nästan två kronor per intjänad hundralapp. Nybroborna får en av de lägsta skatterna i landet! Det kan locka ännu fler att flytta hit, vilket kommunen behöver.

När börjar ni sälja gatorna?

-Vi vill rivstarta, och en informationskampanj inleds genast. Prislistor finns framtagna och kommer att skickas ut. Och de som hör av sig till kommunen och förbokar en egen gata redan idag får 50 % rabatt de första fem åren.

POPULÄRT