HemNyheterStora Hotellets renovering avslöjade hemligt skattrum!

Stora Hotellets renovering avslöjade hemligt skattrum!

Idag kan vi berätta att renoveringen av Stora Hotellet avslöjat en väl bevarad hemlighet från andra världskriget: ett gömt rum fyllt med dyrbarheter! En riktig skattkammare.

Innehållet kommer att bli en utställning intill den Theanderska fresken i stadshussalen, och utvecklas till en stor turistattraktion.

Det är kommunens säkerhets- och kassachef Primo Avrillo som berättar om fyndet.

-Det gjordes i höstas, under renoveringen av hotellet, och vi på kommunen kopplades genast in. Det handlar om ett väl dolt rum under hotellets gamla kök. Nu har vi en klar bild av varför det är där, och när det hände.

Vad har ni kommit fram till då?

-I april 1940 invaderade tyska trupper Danmark och Norge. Oron var stor i Sverige, man var rädd att vi också kunde bli ockuperade vilken dag som helst. I Nybro stad samlades en liten grupp i hemlighet och förberedde hur lokala dyrbarheter inte skulle hamna hos invaderande styrkor. I det relativt nya hotellet byggde man i stor hemlighet ett litet rum under kökets golv. Bara en handfull personer kände till det, av säkerhetsskäl. Tre från Nybro stad plus en murare.

Vad lade man i rummet då?

-Främst var man rädd att kommunens kassa skulle hamna i tyskarnas händer. Den var relativt stor, och innehöll på den tiden också pensionspengar och en del aktier. Dessutom bjöd man in en del förmögna familjer att deponera dyrbar konst (tyskarna var ju kända att bränna konst man inte gillade) och smycken i det lilla ”valvet”.

Pengarna, både kommunens och privatpersonernas, växlades till guld.

Man visste ju inte i slutet av april 1940, när det murades in, vilken valuta som gällde i Sverige när det öppnades. Svenska kronor, tyska mark, ryska rubel eller engelska pund? Oron var stor. Guld kändes säkrare än pengar.

Vad hände sedan efter kriget 1945?

-Slumpen gjorde att den lilla gruppen som kände till skattkammaren inte fanns kvar efter kriget. Två av dem hade avlidit, en flyttade till utlandet och en var svårt sjuk i demens. Ingen visste längre var det var gömt.

-Det här var retfullt och pinsamt  för Nybro stad, man tystade ner det hela. Familjerna som deponerat värdesaker kompenserades med skattelättnader, och ytterligare några år senare var allt glömt. Fram till en dag i höstas när det plötsligt öppnade sig ett hål i golvet i samband med renoveringarna av hotellet. Man kontaktade kommunen och sedan dess har vi värderat samlingen och försökt att hitta sanningen om vad som hände.

Vad, mera exakt, finns i skatten?

-Det är ett tiotal guldtackor, sju stora målningar, en del aktier i stora svenska industribolag och en låda med smycken, mest i guld. Tavlorna är intressanta. Det finns exempelvis två Picasso, en Monet och en Turner. Tavlor konstvärlden trodde var förstörda! Det totala värdet tror vi ligger på cirka 280 – 350 miljoner, kanske mycket mycket mera. Värdering pågår.

-Men framför allt, säger Primo Avrillo, så ligger värdet i den fantastiska historien om skatten. Vi tror att många internationella tv-team kan komma hit för att berätta om skatten och det bortglömda valvet. Och det kommer att dra turister från hela Europa, kanske hela världen?

När får Nybroborna titta på skatterna?

-Vi tror att utställningen intill fresken blir klar i september. Det måste byggas på ett mycket säkert sätt. Men vi har respekt för att alla är nyfikna nu. Därför ordnar vi specialvisningar redan i eftermiddag, i ett bevakat tält på Stadshusplan. Hotellet är ju stängt. På grund av Corona-smittan får man bara gå in två och två, med fyra meters avstånd.

-Där inne har kunniga historiker lovat att guida bland skatterna, från kl. 13 till 17. Tyvärr kan vi av säkerhets- och kostnadsskäl bara ha sådana visningar idag, så de som är nyfikna på Nybros nya fantastiska turistattraktion får passa på att komma till Stadshusplan.

POPULÄRT