HemNyheterNybrospelare vann SM i speedgolf

Nybrospelare vann SM i speedgolf

Nybrosonen 46-årige Mikael Palmberg, numera bosatt i Helsingborg, vann SM i speedgolf vid tävlingarna, som avgjordes i Täby.

Mikael Palmberg är född och uppvuxen i Nybro. Hans far Ulf Palmberg spelade ishockey med framgång i Nybro IF liksom hans farbror Kenny Palmberg, som senare värvades till storklubben Djurgårdens IF.

–Jag var nog bara fyra eller möjligen fem år vid den första kontakten med golf på banan i Krukebo. Som elvaåring blev det mera seriöst och jag minns att bland mina golfkompisar fanns Kalle Kesselmark och Adam Warme, berättar Mikael Palmberg, som för övrigt har utmärkta 2 i handikapp som golfspelare.

Mikael Palmberg är nybliven svensk mästare i speedgolf.

Slagen och tiden räknas

Vid speedgolf räknar man samman antalet slag och vilken tid det tar att avverka 18 hål. Antalet slag läggs alltså ihop med antalet minuter. Som exempel kan nämnas att 60 minuter i tid och 80 slag blir 140 speedgolfscore. Sju klubbor får användas, men däremot inte golfskor, då slitaget skulle bli för stort på greenerna.

–Tidigare i år klarade jag en bana i Allerum på 48 minuter, medan det vid SM Täby var betydligt tuffare terräng, varför det tog 56 minuter för mig. Det gäller att spela taktiskt och därför spelar jag aldrig över en bunker, utan håller mig vid sidan om en sådan. Alltför långa slag när man närmar sig hål ska också undvikas.

Bland pionjärerna

–Jag är en av landets pionjärer i speedgolf, som vi har hållit på med i fem år. Speedgolf är den optimala formen av motion för den som vill springa och spela golf. I fjol kom jag femma på SM, men denna gång blev jag alltså mästare. Jag behövde 79 slag för att klara de 18 hålen, vilket var ett bättre än tvåan. 

Intresset för speedgolf ökar i Sverige och SM samlade 23 deltagare. Klart är att det krävs mycket av den som vill utöva sporten.  Vanlig golf och speedgolf är två helt skilda sporter. Det kan jämföras med skillnaderna mellan längdåkning på skidor och skidskytte. 

Framtidssport

– Speedgolfen med högt tempo ligger i tiden och mycket talar för att den blir en framtidssport.  I motsats till den traditionella golfen blir det inte alls lika utdragna tävlingar, då man kan klara av en tävling i speedgolf på bara en timme, säger den nyblivne svenske mästaren Mikael Palmberg.

INGVAR GUNNARSSON

POPULÄRT