HemBrovaktens krönikaKreativ insats att utveckla världens bästa potatisrätt!

Kreativ insats att utveckla världens bästa potatisrätt!

Goddag Nybroiter!

-Äntligen! Min favorittid på året. September-oktober. Härliga dagar med fantastiska minnen!

Lars i Idehult överraskande oss alla med ett sprudlande humör på senaste onsdagsmötet längs broräcket. Coronaångesten var som bortblåst. Vi frågade varför.

-Jag minns mina bästa insatser i skolan. Absoluta topprestationer! Självklart menar jag det härliga potatislovet, när vi fick åka ut till någon bonde och hjälpa till att plocka potatis. Kan man uppleva nåt bättre, fritt från skolan, dagar i friska luften, och man fick några kronor för jobbet. Synd man inte fick betyg i potatisplockning, eller att det ingick i skolmästerskapen på något sätt. Jag var nämligen Nybros överlägset bästa potatisplockare!

Stilla letade vi i våra minnen. Alla hade haft potatislov, men kanske inte med så positiva erfarenheter. Men Lars var entusiastisk.

-Hoppas barnen fortfarande får uppleva denna himmelska glädje som ett redigt potatisland kan ge. 

-Nja, sa jag. Tror potatisen har tappat sitt grepp. Förr hade man potatisbinge i källaren och kunde namnet på ett tiotal sorter. Titta i en affär nu. Heter bara ”fast” eller ”mjölig”. Det går utför med de ädla potatiskunskaperna. Pasta däremot kan varenda unge allt om.

Alla hummade med, i ett höstligt allvar. KungshallsKajsa och ParadisPelle såg bekymrade ut.

-Vi måste återupprätta potatisens ställning, sa Kajsa. Folk ska banne mig kunna skillnaden mellan bintje, king Edvard och åpptodat.

-Uptodate heter dom, det är engelska, sa Pelle som läser böcker.

-Menar du att dom som sålde potatis på torget när jag var liten kunde engelska?! Kajsa lät ilsken. Morsan sa åpptodat, alla fattade, inget krångel. Bra sort dessutom.

-Men, frågade jag, ska vi göra en potatissatsning och rädda kulturarvet? Hur får vi folk att bli mera intresserade?

-Produktutveckling, sa ParadisPelle. Det är så man gör numera. Alla blir nyfikna och vill prova det nya. Jag har en idé! Vi börjar med den ädlaste potatisprodukten av alla!

-Vadå, sa Lars och såg nyfiken ut. Potatismoset eller Janssons frestelse?

-Bättre upp, kungen av potatisrätter. Kroppkakan!!! Urgamla recept som behöver uppdateras. Tänk efter alla, vad skulle man kunna ha i kroppkakor? Och vad borde man ha till. Förutom lingon, smör, mjölk eller grädde.

Sällan har hjärntrusten vid broräcket jobbat så hårt. Hur gör man en spännande drömkroppkaka?

-Jag tänker mig att man gör kroppisar med flera olika fyllningar, sa ParadisPelle, och lägger alla i samma skål. Så det blir lite överraskning när man skär i dem vad som faller ut. Allt kryddat med kryddpeppar, så klart. Tänker mig en vanlig sort med fläsk, en med såna där lite syrliga hackade isterband, och så en sort med kebabkött. Man vet inte vilken man tog förrän man skär upp dem på tallriken. Då blir varje måltid som ett litet lotteri, som kinder-ägg, fast med kroppkakor.

-En pizza-kroppkaka kan bli ohyggligt populär i Nybro, tyckte Kajsa. Ost, tomat, skinka. Kanske champinjoner. Räkor om man vill lyxa till det. Kryddpeppar, så klart, och oregano.

-Vad tror ni om en liten varm kroppkaka som man kan ha till kaffet. Fylld med tjockt vispad vaniljsås blandad med en krossad mandelkubb? Man kokar den på traditionellt sätt, och så värms såsen upp och det goa innehållet väller ut, mysigt och generöst, när man biter i den!

-Bra idéer, tyckte ParadisPelle och lät lite mera positiv. Kan nog funka. Hem och provtillverka nu, alltihop. Och sedan ser vi till att det blir ett stående utbud på Stora hotellet, när de öppnar igen. Hörde att de ska satsa på bra mat.

-En sak till bara. Tillbehören till kroppkakorna är alldeles för traditionella, inget ändras. Ta till exempel fläsk. Nästan alltid när vi äter fläsk vill vi ha senap till. Utom till kroppkakorna! Obegripligt. Jag tycker att en god senap, gärna stark å fin, blir standardtillbehör från och med nu. Skär ett litet hål och låt den sakta glida ner i det salta, simmiga innehållet. Härligt!

Lars hade också funderat på tillbehör:

-Tror vi behöver lite österländskt. Typ wasabi och ingefära på tallriken. Kroppisar à la sushi. Får fart på smaklökarna. Prova gärna goda såser i stället för mjölk. Vitsås, curry- eller rödvinssås flyttar in kroppkakorna i finrummet!

-Så säger vi till dom på NybroExtra att de ska efterlysa alla kreativa å fina kroppkakerecept som finns i de Nybroitiska hemmen. Och när årets potatisar är skördade så förvandlar vi tillsammans hösten och vintern i Nybro med omnejd till en stor härlig kroppkake-orgie. Sen kan vi gå mätta och glada ut och ta fighten med vartenda virus som kommer och försöker förstöra humöret!

Stolta och glada bröt vi upp efter dagens möte. Lärorikt, utvecklade, energirikt, framtidsinriktat. Det kändes bra. Kvar stod jag lutad mot räcket och tänkte på allt det goa med kroppisar som ingen sagt. Ni vet, när man ätit åtta stycken stora en lördagsmiddag, lyckats pressa ner en nionde och sedan mödosamt tagit sig till sängen. Den sömnen du får då efter 30 sekunder är ren njutning.

Eller, ljuva tanke, måndagen efter kroppkakehelgen. När du skär, eventuellt överblivna kroppisar i halvor och steker. Serverade med massor av lingon. Finns det en bättre måndag i livet än en med stekta kroppkakor?

Så ä dä ska ja sä´da!

Brovakten

POPULÄRT