HemBrovaktens krönikaPlanen är klar: Så räddas Lucia!

Planen är klar: Så räddas Lucia!

Goddag Nybroiter!

-Jag saknar Lucia!

Lars i Idehult sa det med tung röst på vårt senaste möte. 

-Ingen kvinna i historien är så efterlängtad som Lucia med sitt följe. Perfekt när det är som mörkast kommer hon med ljus och vackra sånger. I år blir det ingen Nybrolucia. Covid 19 har drabbat oss ytterligare.

ParadisPelle nickade och fick något drömmande i blicken. Men KungshallsKajsa var inte så imponerad. 

-Vad säger ni, gubbar? Hänger ni inte med. En gammaldags tävling mellan tjejer om vem som är bäst på att sjunga och servera pepparkakor. Bättre kan ni! Jämställdhet, jämställdhet! Om Lucia återuppstår måste det bli på ett modernt sätt. Lika mellan könen. Inga traditionella könsroller. Killar, och tjejer som ser ut som jag, måste också kunna bli lucia eller tärnor. Fast du, Brovaktarskrälle, får gärna behålla tomtemasken på.

-Nu ska vi vara snälla, Kajsa. Det är snart jul. Ingen mobbing, Trump och hans attityd är historia. ParadisPelle höjde rösten lite. Fast du har rätt om jämställdheten, Lucia behöver renoveras.

-Här Kajsa, ta en mandelkubb. Nybakade med saffran, lite tunnare. Man lägger dem i handen och trycker på dem. Blir det fler än 40 smulor har man varit snäll. Som pepparkakor, men mera robust och hälsosamt i magen.

-Fast, sa Lars, på något sätt måste vi rädda Lucia 2020. Jag saknar framför allt sångerna! En modernare Lucia hoppas vi se nästa år, när Coronan är bortjagad.

-Då gör vi som vi brukar, ger Brovakten ett uppdrag. Fixa en alternativ som ger ljus och glädje redan i år. Och det ska bannemig bli en slant till välgörenhet, också! Kajsa hade talat, ingen vågade säga emot.

Så jag gick hem till min ensamhet och började göra planer. Det här har jag kommit fram till. Ska presenteras för gänget på denna veckans onsdagsmöte vid broräcket:

Lucia i Nybro 2020

  • Lucia firas vid broräcket från julskyltningen fram till jul, varje dag mellan 14 och 18.
  • Broräcket dekoreras med ljus. Fyra stycken Nybroljusstakar från Klintås, största sorten, skruvas fast på räcket så att alltihop ser ut som en stor härlig gigantisk adventsljusstake.
  • För att balansera alla års kvinnliga lucior utses i år en man till Lucia. Det får bli jag själv, Brovakten, eftersom jag ändå står därvid broräcket hela dagarna. 
  • På huvudet har jag en Nybroljusstake (mellanstorleken) som sätts fast med ett rött sidenband under hakan. I övrigt är jag klädd i Nybro Vikings-tröja och byxorna med benfickor jag köpte på Kommissionsaffärens rea våren 1989. I fickorna finns plats för ett par dussin hemmabakade mandelkubbar med saffransmak.
  • För att samla in pengar gör vi så här. Vi väljer den allra bästa Luciasången, alltså Staffanssången, och slopar alla andra. Den har massor med verser redan i originalversionen. Nu ger vi alla fina Nybrobor chansen att få en egen vers specialskriven om sig själva, som framförs vid broräcket av Brovakten själv. Varje vers kostar 20 kronor som går oavkortat välgörenhet.
  • Verserna framförs med hög röst, så att ett Coronasäkert avstånd kan hållas i hela centrum.

Här är ett par exempel på hur en specialskriven vers av Staffansången kan låta.

Vi börjar med originaltexten:

Staffan var en stalledräng,

vi tackom nu så gärna,

han vattnar sin fålar fem,

allt för den ljusa stjärna.

Ingen dager synes än,

stjärnorna på himmelen de blänka.

En specialversion om Pukebergs bollklubb skulle kunna bli så här

Pukeberg i serietopp

vi tackom nu så gärna

Var väldigt nära att gå upp

allt för den ljusa stjärna

Tummar hålls för nästa år

då stjärnorna på gräsplanen ska blänka

Eller den här om Stora hotellet

Åter god mat i vårt hus

vi tackom nu så gärna

Bukstinnhet och måttligt rus

allt för den ljusa stjärna

Äntligen har vi hotell!

När ska Michelinstjärnorna blänka?

Visst har vi fått till ett bra firande av Lucia på det här sättet? För bara 20 kronor får man  uppskattande rim och en alldeles egen personlig vers. Genialiskt, om jag ödmjukt får säga det själv.

Tänk er Nybroljusstakar på broräcket över Bolanders bäck. Och en på Brovaktens huvud. Nu ska vi fira advent och Lucia!

Återstår bara en sak att fixa detta märkliga år, innan vi stänger in oss i julkarantänen, jag och trekilos-skinkan. Hälsningen från NybroExtras ledarsida, alltså ”Glad armbåge på er” tycker jag måste upphöjas till officiell svensk hälsning nu under pandemin. Ska ringaTegnell själv och be honom ge en ”stark rekommendation” på nästa presskonferens, så att alla använder den hälsningen i Sverige. Från nu och i all framtid. Smittsäkert och glatt!

Så: god jul, mysig advent, strålande Lucia och Glad armbåge på er. Och naturligtvis som vi alltid sagt i Nybro:

Så ä dä, ska ja sä’da!

Brovakten

POPULÄRT