HemBrovaktens krönikaVi ställde julens viktigaste fråga till NybroTomten: Får du komma i år?

Vi ställde julens viktigaste fråga till NybroTomten: Får du komma i år?

Goddag Nybroiter!

Loa på NybroExtra kom rusande med andan i halsen. Han såg både stressad och smått förtvivlad ut!

-Snälla Brovakten, nu är det superkris. Massor med människor kommer in och frågar om det kommer nån jultomte i år. Någon har sagt att ingen får gå från hus till hus och knacka på, utan allt firande måste hållas inom familjen. Red ut det, Brovakten. Folk behöver få veta. Du som har träffat den riktige Nybrotomten. Han som bor i Svartbäcksmåla. Är Tomte-besök förbjudna i år!?

Det är ju faktisk sant. Förra året fick jag träffa honom, Nybrotomten. Väl värt att kolla om han ville möta mig igen. Längst in i det innersta av Svartbäcksmåla, bortom skidbacken, finns den lilla stubben där Tomten har sin brevlåda. Jag gick dit och la en lapp där jag skrivit : Snälla Tomten, Nybroborna har frågor till dig. Får jag göra en intervju för NybroExtras julnummer?

Papperet hade jag rullat ihop och fäst samman med lack. (Tomten är lite gammaldags och gillar sånt).

Tre dagar senare, första veckan i december, satt en röd pappersbit inklämd i broräcket. Med sirlig stil var det skrivet: ”Kom på torsdag halv tolv. Ta med lite Tomtebrus, så bjuder vi på pepparkakor”.

Ni vet alla vilken spänning det är när Tomten kommer och besöker oss på julaftonens kväll. Ta den känslan gånger tusen! Så är det att själv få knacka på hos självaste Tomten. Men nervositeten försvann på en sekund när han öppnade. Kinderna var röda, pannan svettig och skägget stripigt. Han tog av luvan och torkade pannan.

-Välkommen in i julstöket. Här jobbas det, må du tro. Julen gör sig inte själv. Men vi ska hinna pratas vid, så klart.

Tomtens hus är som ett enda stort rum, med ett charmigt kök i en av hörnorna, plus flera långbord med träslevar i skålar. Innerst syns dörren till en avlång utbyggnad. 

-Våra sovrum, sa Tomten. Många britsar och så vår dubbelsäng, Tomtemors och min. Nissarna börjar bli många, hahaha!

Jag tog fram mitt medhavda Tomtebrus och en Nisse kom med pepparkakor i högar. Vi började intervjun. Här kan du läsa den:

Som du kanske vet, Tomten, så har en smitta bland människorna gjort att alla är jätteförsiktiga. Hur är det här hos er?

-Ja ja, vi har hört. Men vad vi vet kan inte vi äkta Tomtar smittas. Vi har en egen epide… eppedimo… eppemoto…. Svårt ord det där, alltså en SmittTomte. Han heter inte Nisse, som de flesta Tomtar gör, utan faktiskt Anders, precis som smittchefen hos er människor. Fast i efternamn heter han Tomtegnell. Anders Tomtegnell! Jag pratade med honom i förra veckan. Han var jättetydlig. Tomtar smittar aldrig!

Så allt är fritt fram då?

Nja, Tomtegnell sa att det stora problemet är alla hobby-tomtar som far omkring på julafton. De är oftast människor som klätt ut sig. Sådana falska hitte-på-figurer ska man se upp med! 

Oj då, det verkar krångligt. Hur kan man kolla om det är den riktige tomten eller inte?

-Masken, kolla masken! Ryck i den! Ibland stoppar de en kudde innanför kläderna för att se tjocka ut. Äkta Tomtar har ingen mask utan riktigt skägg, och en härligt naturligt rund mage och rumpa. Står någon utanför dörren och säger ”Ho ho, finns det några snälla barn”, då är det en hobby-tomte. En äkta svensk Tomte säger inte Ho Ho, och han vet att alla barn är snälla. Det behöver man inte fråga om. Ryck till i skägget på förfalskaren så lossnar masken! Då ska du inte släppa in honom eller henne! Hörde dessutom en låt på radion häromåret om en tomte som tydligen kysste barnens mamma i köket. Du hör, sådana ska inte släppas in, oavsett om det finns smitta eller inte!

Så här ser den ut, den äkta tomtemasken. Designad av Tomtemor, bärs bara av den äkta Tomten. Alla andra tomtemasker är oäkta, och bör ryckas bort på julafton, hälsar Tomten.

Vad säger er Smitt-Tomte Anders Tomtegnell om att bära mask i övrigt, så? Jag menar skyddsmask över mun och näsa. Är han för eller emot?

-Han säger att äkta Tomtar ju aldrig smittar, så egentligen behövs det inte. Men på julen ska alla vara trygga, så som en extra säkerhetsåtgärd kommer alla äkta Tomtar i år att bära en särskild ansiktsmask. Kolla här, du kan få en. Tomtemor har dekorerat och Nissarna har tillverkat. Likadana som de har på sjukhusen, fast mera julmysiga. Vad tycker du, snygg va?

Kan du dricka glögg med den på?

-Nej nej, vi tomtar slutade dricka glögg redan på sjuttiotalet. Vit jul, så klart! Det gick lite galet en gång när jag var på väg hem på julnatten och råkade köra Storgatan mot enkelriktat med släden. Du vet, de ändrar och mixtrar så mycket med den gatan, politikerna. Mina fina hästar, Brunte och Larola, hade brådis hem till stallet efter en lång dag. Men där stod polis Magnus och stoppade oss. Fortkörningsböter! Tomtar har ju inga människopengar så jag fick lova att alla på polisstationen skulle få varsitt par av Tomtarnas äkta extravarma hemmastickade strumpor. De snygga tvärrandiga.

Sen fick jag blåsa och det gick inget bra. Blev av med slädkortet i sex månader. Tur man är säsongsarbetare och det är långt till nästa jul. Sedan dess är det ingen glögg på julen förrän jag kommit hem. Men å andra sidan är den desto mera välförtjänt då!

Vad får tomtemor för julklapp i år då?

-Hon är mysig, min lilla fru. Värd vad som helst. Men hon vill alltid ha nåt nytt till sängen, varenda jul! En gång läste hon om de fyra elementen. Du vet: vatten, luft, jord och eld. Att man sov bättre om man var i ”samklang med naturen”. Så första året skulle hon ha vattenmadrass i sängen. Det var rätt mysigt, men lite gungigt när vi vände oss i sömnen. Så en kväll skulle Tomtemor vila en stund med sina Carmen Curlers i håret. Hon somnade, de brände hål på madrassen och översvämmade halva Svartbäcksmålaskogen.

Nästa år var det ”luft” som gällde. Vi fick bygga en sänghimmel över vår säng. Det året hade vi många önskelistor, och paket överallt veckorna före jul. Så nissarna blev tvungna att stoppa fullt även uppe i sänghimmeln. Den 22:a rasade allt över oss, och jag fick halta runt på julafton med blåmärken och en stor bula i pannan.

Och i år då, vad gäller?

Tydligen nåt som heter tyngdtäcke, så jag antar att årets element är ”jord”. Tomtemor har sett Börje Salming, som är halv-svåger med Tomten i Kiruna, på TV. Han säger att tyngdtäcke är bra. Börje fixade ett täcke fyllt med järnmalm från Loussavaara som kom i går med Schenkers Norrlandssläde. Sedan kommer tomtemor att sova gott. Och väldigt stilla. Stilla natt! Hahaha. Stilla natt! Den var bra. Hahaha. ( här skrattar Tomten i tio minuter så tårarna rinner. Jag tog en ny slurk Tomtebrus under tiden och tryckte en pepparkaka i handen. Tre bitar!)

Eld då, när kommer det elementet?

-Det eldiga har vi hela tiden! Varje julnatt, när jag kommer hem från stora rundan, kryper jag ner i sängen till Tomtemor. Sedan har vi julmys. Sex månader senare, precis vid midsommar föds en ny liten Nisse eller Julia. Varenda år. Så vill vi ha det. Många barn, det är det bästa. Våra små julklappar!

Så måste Tomten berätta, funderar du på några förändringar runt julfirandet? Har Tomten sett något som inspirerat?

-Förändringar tycker jag inte om. Julen är tradition, så måste det vara. Fast jag ska erkänna: när hela Svartbäcksmålaskogen fylldes av springande hundar nyligen, ja de tävlade på nåt sätt, då blev jag fundersam. Såg allihop från mitt hustak. Mina hästar Brunte och Larola är inte så supersnabba direkt, men de hittar bra. Med hundar skulle släden gå tio gånger så fort. Alla klappar utdelade redan vid halvfemtiden.

-Fast, tänker jag, halva nöjet med julafton är ju att vänta på allt trevligt. Stressa kan man göra en annan dag. Ty annandag påsk. Haha. Haha. Haha.

Här får Tomten ett sånt där skrattanfall igen och den tjocka lilla gubben skakar i sin glädje, samtidigt som tårarna rinner igen.

Tomtemor kommer fram, pussar honom i pannan, kramar och smeker, samtidigt som hon vinkar försiktigt till mig och viskar: Han slutar inte än på länge, han är så lycklig dagarna innan jul. Tack för att du kom. God jul och välkommen tillbaka. Jag ska kolla så du är med på hans turlista. Dr Sandbergs gata, inte sant? Tror att du är inlagd så att Tomten kommer 18.23 i år.

Och du, här är ett par strumpor. Samma som poliserna fick. Outslitliga.

Det var många tankar i huvudet när jag gick hem genom skogen. Saken är klar. Tomten kommer! Smittfri och säker, trygg som alltid. Alla oroliga kan pusta ut. Utom hobby-tomtarna. De blir inte insläppta i år. Och dessutom ryckta i lösskägget och ”avmaskade”

Välkommen, Goda Jul! I år behöver vi dig extra mycket.

Så ä dä ska ja sä’da!

Brovakten 


POPULÄRT