HemNyheterDan före dan! Trandagen - Nybros nationaldag!

Dan före dan! Trandagen – Nybros nationaldag!

Trandagen 25 mars kallas också Nybros nationaldag. Och det finns verkligen skäl till det. Firandet är lokalt, med tyngdpunkt i sydöstra Sverige. Ett område med Nybro i centrum. Så självklart måste vi alla vårda den fina lokala traditionen, inte sant?!

Så här går det till:

Ikväll den 24 mars hänger barnen, med god hjälp av vuxna, upp strumpor vid sin säng. Under natten kommer tranan, också med god hjälp av vuxna, in och lägger godis eller nåt annat kul i strumporna. Oftast instoppat i ett färgglatt pappersägg.

Generationer

Så har det varit för generationer av Nybrobarn. Vi har fått lära oss om den snälla tranan och med samma förväntansfulla energi som vi hängt upp strumporna har vi vaknat och tömt bulliga strumpor på resultatet.

Ansvaret för oss, som är vuxna nu, är att se till att traditionen verkligen lever vidare. Men lugn, lite modernare former har Trandagen fått.

Modernt firande

Eftersom lördagen är godisdag för de flesta numera (och det är ju jättebra) då är det ok att flytta Trandagen till lördagen efter den 25e. Praktiskt, va? Då kan man dessutom fira något annat den 25:e mars utan att det kolliderar: våffeldagen. Också jättegott och många barn (och vuxnas) favoriter.

I år ligger dessutom Trandagen väldigt nära Påsk. Trangodis och Påskgodis i kombination. Inte fel. Ett inköp för två firanden!

Ett par saker till: godis kräver aktiv utomhuslek för barnen, långa promenader för vuxna och en och annan extra tandborstning för alla. Sån tur att våren är här och vi alla längtar ut i naturen eller på upptäcktsfärder runt i vår vackra stad! Och en påskpuss till någon i familjen är ju alltid bäst med fräsch andedräkt.

POPULÄRT