HemNyheterPengagåvor till Nybro Ski, Hälleberga museum och BK-71

Pengagåvor till Nybro Ski, Hälleberga museum och BK-71

I Svartbäcksmålas värmestuga delade Sparbankstiftelsen Kronan under fredagen ut pengar till representanter från tre lokala aktörer. 

På plats fanns Elin Persson kontorschef för Swedbank i Nybro, Ann-Christin Bayard och Johanna Stensson från Sparbanksstiftelsen Kronans styrelse.

Lokal pott

Ann-Christin började med att berätta att Swedbank och Sparbankerna startade i Göteborg 1820, och firar således 200 år förra året. Sparbankstiftelsen Kronan är en av ägarna i Swedbank. Deras gemensamma engagemang är en vilja att göra skillnad. Stiftelsestyrelsen har sedan 1991 delat ut stipendier två gångar om året med syfte att främja lokalt engagemang inom företagande, utbildning, forskning, idrott och kultur. Dessutom håller de ofta föreläsningar om ekonomi ute på skolorna, engagerar sig i Ung Företagsamhet samt ung ekonomi, universitet och högskolor och näringslivsdagar. I Nybro har Sparbanksstiftelsen Kronan inkluderat dagens gåvor delat ut 105 000 kronor till olika föreningar under 2021.

Tre föreningar

Först ut att ta emot en gåva var Thommy Eventorn från Nybro Ski. Föreningen fick 18 500 kronor och dessa ska användas till att köpa in ny utrustning och material som ska finnas tillgängligt för barn och ungdomar som vill prova på längdskidåkning.

Sedan var det Bror Björk tur. Han representerade Hälleberga hembygdsmuseum, som fick ett bidrag på 15 000 kronor. Dessa pengar ska användas till en solcellsanläggning, som ska ge belysning i en ladugård som de renoverat för att använda till utställningshall av gamla föremål.

Den tredje föreningen som fick ett bidrag är BK-71. Badmintonklubben som funnits i 50 år, men som varit vilande i några år. I oktober 2020 gjorde klubben en återstart, som blivit uppskattad och har idag ett 30-tal barn och ett 20-tal vuxna som är aktiva och tränar och spelar tillsammans. Både killar och tjejer. De har även familjeträning på lördagar. Jonas Johnsson från klubben var mycket glad över bidraget på 19 000 kronor som kommer användas att ge ungdomarna snygga och funktionella kläder som skapar gemenskap och en klubbkänsla samt racketar att använda under träningen.

POPULÄRT