HemNyheterFinns det något mer Nybroitiskt än Trandagen?

Finns det något mer Nybroitiskt än Trandagen?

Kan du tänka dig en dag när du vaknar och en present eller lite godis hänger på sänggaveln? Visst känns det fint och är något som genast ger överraskningens stora glädje? Vi som växt upp eller bor i Nybro vet vad det handlar om. Trandagen! Det vi också kallar för Nybros nationaldag.

Trandagen är något väldigt regionalt. I ett litet område i sydöstra Sverige, med Nybro i mitten, har man i långa tider firat Trandagen.

Traditionen säger att tranan kommer in till barnen natten till den 25 mars och har med sig något godis eller ibland en liten present, ofta lagt i ett fint dekorerat pappersägg. Nu för tiden är vi noga med att godis i barnens värld tillhör lördagen, så det har blivit helt ok att flytta tranans ankomst med godisägget till närmaste helg. I år behöver vi bara flytta fram en dag, sedan är det lördag och Trandagen! 

Inte bara godis

I moderna tider händer det allt oftare att godiset har bytts ut mot en liten leksak eller nån annan liten present. Det är naturligtvis helt ok, tranan bryr sig inte. Det viktigaste för oss som bor i Nybro med omnejd är att vi fortsätter fira den lokala högtidsdag som generationer har gjort före oss. Allt som är lokalt är också viktigt för vår Nybroitiska sammanhållning, det känns fint att fira saker tillsammans. 

Inte bara barn

Det är också vanligt att vi som vuxit upp i Nybro, och fått härliga besök av tranan som barn, fortsätter med det även som vuxna. Oavsett om vi har egna barn eller inte. Då byts godiset ibland mot Trisslotter eller en liten lapp där det står att man vill bjuda på någon mysig upplevelse.  Det är naturligtvis jättekul, och visar bara hur viktig och uppskattad traditionen med Trandagen är för oss. Allt för att det som är varmt och generöst hos människan aldrig får försvinna.

Så reglerna är enkla: häng en strumpa på sänggaveln natten till den 25 mars eller, om barn och godis är inblandade, natten till påföljande lördag. Då kanske en godhjärtad trana dyker upp under natten och lägger sitt ägg i din strumpa. Och fyller den på ett äkta Nybroitiskt generöst sätt. Nybros nationaldag, klart man firar den!

Kanske säger du; vadå, är det inte våffeldagen den 25:e mars? Och Marie bebådelsedag. Jodå, helt rätt. Tranan på morgonen, våfflor senare på dagen. Det är mycket som kommer samtidigt. Men så är det också en väldigt viktig dag.

Lycka till, och håll vår lokala tradition levande.

POPULÄRT