HemNyheterKommunen avslöjar hemliga planerna: Ett lyxigt spa-bad mitt i centrum!

Kommunen avslöjar hemliga planerna: Ett lyxigt spa-bad mitt i centrum!

Idag kan en av Nybro kommuns bäst bevarade och hemligaste planer avslöjas. Redan i år öppnar en helt ny badplats i kommunen – mitt i Nybros centrum!

Det är kommunens utvecklingschef Primo Avrillo som avslöjar det som kommunen i hemlighet planerat i flera år.

Var ska badplatsen ligga?

-Många har frågat vad ”trapporna” ner till Bolanders bäck vid Torget ska användas till. Vi har tvingats till lite undvikande svar eftersom allt inte varit klart, men kommunledningen har hela tiden haft en tydlig plan. Nybro ska få ett förstklassigt spa-bad mitt i centrum! Nu är allt klart och i sommar öppnas det.

Men är inte vattnet i Bolanders bäck för smutsigt för ett spa? Det sägs att det är mycket fågelbajs i vattnet.

-Sökandet efter lösningen på det är orsaken till att projektet försenats några år. Men nu har vi fått tag på en mycket effektiv reningsanläggning som kommer att byggas vid Svartgöl. Anläggningen har hög kapacitet och tar hand om allt bajs från fåglar och annat. Vi har köpt in den från Indien, där ingenjörer jobbat i många år för att rena floden Ganges så att den nu är badbar. Testanläggningen från Indien har visat mycket goda resultat. Bolanders bäck kommer att bli kristallklar och nästan drickbar.

Vad kan man göra på Nybros nya spa-anläggning?

-Givetvis doppa sig och sedan sitta på trapporna och njuta i solen. En liten bar kommer att byggas, och vi har lovat att de kommer att få tillstånd att sälja sommarrelaterade drycker, typ öl eller fruktdrinkar.

-Smålands största jacuzzi kommer att byggas till vänster, närmast bron. Där kan man sitta och prata med varandra eller bara njuta av de masserande vattenstrålarna. En liten strandremsa direkt vid trapporna kommer att få fin gulvit sand, där kan barnen leka och bygga sina sandslott och vuxna kan njuta av sand mellan tårna, mitt i centrum! Men populärast blir kanske det medicinska badet!

Medicinskt, vad är det?

-Nybro är ju en gammal kurort, och det har länge pratats om att det finns något i marken runt Nybro som är väldigt nyttigt för hälsan. I samarbete med Linneuniversitetet har vi gjort omfattande provtagning för att hitta hälsoviktiga mineraler. Och det har lyckats. På två platser har vi funnit mycket intressant lera. Ett av fyndställena har rötter i Nybros historia, kallades för Karlarnas badställe och låg strax norr om Sveavallen i Bolanders bäcks flöde.

-Leran kommer att hämtas där och man kan få sin hud insmord på Nybros nya spa. Billigare och mycket bättre än dyra salvor och den ger en vacker rosenskimrande och spänstig hud, säger experterna. Man kan sitta med lera över hela kroppen längs västra sidan av bäcken, alltså mot gamla Trafikkiosken.

Vad är målet med det nya centrala badet?

-Först och främst ska Nybroborna få en ny plats att ha det mysigt på. Men vi tror på ett betydande intresse från många håll i Sverige och Europa. Få städer har bad i sådana perfekta centrala lägen.

Var ska folk klä om?

-Första sommaren ordnar vi omklädning och duschar i källaren på Lönnen. Perfekt och nära. Men sedan kan jag avslöja ytterligare ett projekt som nu förverkligas. Till nästa sommar kommer en ny permanent scen att stå klar på Torget. Hela baksidan på den blir omklädningsrum för badande, men också loger för artister och andra som har evenemang.

Blir det skattehöjning nu, det här blir väl dyrt?

-Nejdå, tvärt om. Ett fint spa drar folk till kommunen, och de får så klart betala några kronor för att njuta i Bolanders bäck. Vi ska se till att alla Nybrobor får kraftigt subventionerade priser. Både på gödningsmedlet som reningsverket producerar och på årskorten till badet.

-Det första vi gör är att Nybrobor kan boka upp till fem säckar gödning helt gratis för senare avhämtning. Kommunala medarbetare kommer att stå utanför kommunhuset vid Glas i centrum-statyn med bokningslistor. Där kan man också köpa årskort till badet med 50 procent rabatt om man bor i Nybro. De första 50 får kortet helt gratis. Att detta sker med start kl 11 idag den 1 april.

POPULÄRT