HemNyheterNyinvigning har hållits på Hönsalottas luffarmuseum

Nyinvigning har hållits på Hönsalottas luffarmuseum

Nyinvigning och festligheter hölls på Hönsalottas luffarmuseum i Boda Glasbruk för drygt en vecka sedan. Ett 70-tal inbjudna gäster tog del av eftermiddagens program som bland annat bjöd på tal, underhållning, rundtur på muséet och en vigsel.

Göran Johansson inledde med att konstatera att ”det inte finns något ont som inte för något gott med sig” och att det för muséets del innebar att pandemin medfört att han och hans sambo, Inger Rydbrink, haft tid att bygga om på muséet. Det har byggts om och målats i muséet, köket har renoverats och dessutom har all el bytts ut.

Christina Zetterlund är design- och hantverkshistoriker och verksam som lektor vid Linneuniversitetet och höll invigningstal under eftermiddagen. 

–Det är coolt att få stå här idag och jag är så hedrad, sa hon, och framhöll vilken viktig funktion Hönsalottas luffarmuseum fyller.

Bengt Sturevik, komminister, höll ett tal som han avslutade med att gästerna ombads stämma upp i en hyllning med gotländska anor, nämligen; hoj, hoj, hoj, hurra!

Därefter följde middag med ärtsoppa och stekt strömming och musikunderhållning av Nadine Weiland, som är professionell sångerska i Tyskland och har påbörjat flytt till Sverige och Boda Glasbruk tillsammans med sin man och deras tre barn. Göran förrättade en vigsel och Inger läste om kvinnliga luffare ur den bok hon och Göran författat; Luffarnas liv och leverne, del 2. Teaterprofilen Reine Karlsson recenserade boken och gästerna fick även en guidad tur på muséet med nya delen Gästrummet där det finns en permanent Erik Höglundutställning men också plats för andra designers och konstnärer att ställa ut. 

Inger och Göran är mer än nöjda med nyinvigningen.

–Det var helt fantastiskt att se alla som ställde upp och medverkade och delade glädjen med oss, säger Göran. 

Hönsalottas museum har öppet för spontanbesök måndag till fredag mellan 16 juni och 14 augusti Utöver detta har de bokningar för grupper

Josefine Lindman

Inger Rydbrink och Göran Johansson är mer än nöjda med nyinvigningen.
Luffaren Herman i en luffarkammare.
På museet finns en hel vägg som är fylld av dricksglas från Boda Glasbruk.

POPULÄRT