HemNyheterBekanta ansikten är nya ägare till Nybro glasbruk

Bekanta ansikten är nya ägare till Nybro glasbruk

–Onsdagen den 10 augusti blev det klart. Nu är det bara att köra, säger Nybro glasbruks nya ägartrio Mathias Ripheden, Pär Heideman och Anders Brandel.

–Det var för ungefär ett år sedan som jag och mina kollegor satte oss ner för att spåna om framtiden. Vi börjar ju bli lite till åren och kände att vi ofta kör i samma hjulspår. Antingen skulle vi avveckla företaget eller få det sålt. Först på listan över tilltänkta intressenter fanns Mathias Ripheden och när han blev tillfrågad tvekade han inte, vilket vi är mycket glada för, berättar två av Nybro glasbruks tidigare ägare Johan Lindgren och Mikael Ottosson.

Pär Heideman, Anders Brandel, Johan Lindgren, Mathias Ripheden och Mikael Ottosson under pressträffen då det avslöjades att Nybro glasbruk bytt ägare.

Mathias som alltid är i farten behövde dock förankra erbjudandet. Det skulle ju trots allt innebära en hel del extra jobb.

–Jag pratade givetvis med min fru Camilla, banken och revisorn först. Sedan kontaktade jag två tilltänkta delägare, min kompanjon Pär Heideman, som jag sedan mars 2020 driver företag ihop med samt min kompis Anders Brandel, som jag haft samarbete med i över 20 års tid på bl.a. hyttshowerna. Och efter klartecken från dem alla var ”det bara att köra”, säger Mathias.

Mathias och Pär tillverkar studioglas i Västerport i Kalmar och driver fabriksbutiken i Kosta tillsammans. Dessutom äger Mathias shopen i Pukeberg.  Anders går i ett första skede enbart in som delägare utan att vara i verksamheten.

–Det blir en rolig utmaning att få driva detta anrika företag vidare i samma anda och utveckla befintliga produkter, kunna tillföra nyheter som bl.a. gjuten trädgårdskonst i glas, och så småningom installera en glasugn igen. Ett första steg är dock att sätta sig in i allt arbete som de gör här på Nybro glasbruk och få allt att funka. Pär ska redan till helgen åka på försäljningsmässa till Stockholm. Sedan finns massor av idéer för framtiden och ett och annat musikaliskt eller roligt inslag kan vi säkert lova under de populära kundkvällarna, säger Mathias. 

För Johan Lindgren, Mikael Ottosson och övriga tidigare delägare på Nybro glasbruk känns det idag konstigt men mycket bra.

–Många av oss har jobbat tillsammans i 20, 30 och till och med 40 år. Men vi slutar inte tvärt utan kommer finnas kvar i företaget under en övergångsperiod. Vi är övertygade om att de nya ägarna och personalen som sedan jobbar kvar blir ett härligt team som kompletterar varandra på alla sätt för glasbrukets bästa, säger Johan.

En av Nybro glasbruks nya serier i höst ”fat med citroner”.
Gjuten trädgårdskonst blir ett nytt inslag hos Nybro glasbruk.

POPULÄRT