HemNyheterVälbesökt invigning av korthållsbana

Välbesökt invigning av korthållsbana

Efter en lång tids planering och mycket arbete står nu Alsterbro Ungdomsskytteförenings korthållsbana klar och i helgen var det öppet hus och invigning av banan i centrala Alsterbro.

Föreningens fokus är ungdomar men Johan Karlsson, som är en av ledarna i föreningen, berättar att alla är välkomna.

Tidigare har föreningen hållit till i Slättingebygd där kommunen har en bana, men tankarna på en egen bana har funnits länge.

Johan Karlsson är en av ledarna i Alsterbro Ungdomsskytteförening.

–För många barn och ungdomar är det svårt att ta sig till Slättingebygd och även om vi hjälptes åt med skjuts och samåkte så var det inte alls så många som kom till träningarna som det är nu, berättar Johan.

Den nya banan ligger vid återvinningscentralen i Alsterbro och fastigheten ägs av Nybro Energi. Skytteföreningens medlemmar har ägnat mycket tid åt att bygga skyttebanor och delar av arbetet har man behövt anlita andra för att utföra. Väggar har slagits ner och förutom de fem banorna (som så småningom ska bli sju) finns även ett kök och ett rum som kommer att fungera som samlingslokal även för den som inte ägnar sig åt skytte.

–Där kan man sitta och prata när man skjutit klart och en del kommer hit bara för att umgås, säger Johan.

Där det nu är banor var det tidigare skog och Johan berättar att det behövts drygt 200 kubikmeter jord för att jämna till marken.

Korthållsbanorna är 50 meter och skyttarna är inomhus under tak och med värme, vilket är en stor fördel. Skyttarna kan välja att stå, ligga ner eller sitta på knä när de skjuter. Det finns också möjlighet att sitta vid en bänk och skjuta. Tidigare sköt man på en papperstavla men nu sker avläsningen digitalt. Man har ljudisolerat och området har man valt att hägna in. Bakom tavlorna har en tre metersmur byggts upp. Skotten samlas upp i hinkar och återvinns.

En träning inleds med att man skjuter 10–15 provskott innan man skjuter 20 tävlingsskott.

–Varje skytt ställer in siktet utifrån sig själv, så provskotten är väldigt viktiga, berättar Johan. 

Den nya korthållsbanan stod klar innan sommaren och sedan dess har det varit träningar där. Varje torsdag klockan 18 träffas alla barn och ungdomar som vill träna skytte. Ålder är från ungefär 7 år och uppåt, men Johan säger att även yngre barn är välkomna att prova för att se om det kan fungera. Föreningen tillhandahåller utrustning. 

Under vintersäsongen är det luftgevärsskytte i Alsterbro Folkets hus som gäller. 

Invigningen inleddes med tävling på förmiddagen för skyttar från närliggande föreningar. Därefter fick besökare prova på skytte. Många tog chansen att prova och flera tyckte att det var så roligt att de vill börja med skytte.

11-åriga Alva Nilssén tränar skytte i Alsterbro Ungdomsskytteförening.
Axel Kero och Herman Boström passade på att testa skytte för första gången. -Det var kul, tyckte de båda.
Daniel Östergren serverade hamburgare till brorsan Linus.
 -Vi är båda skyttar sen länge, berättade Daniel.
-Vår pappa är engagerad i föreningen och vi började med skytte nästan innan vi kunde gå, sa Linus.

POPULÄRT